U bent hier

Moderne woning

Schilde

artikel Chgic Garden voorjaar 2016
Genieten dankzij Tuinaannemereffect!

‘‘Hoe het komt dat je tuin er zo uitnodigend bij ligt? Dat moet zeker het tuinaannemereffect zijn!’ klinkt uit mijn autoradio wanneer ik het bedrijfsterrein van Tuinaanleg Gert Kwanten oprijdt. De tuin die we samen bezoeken voor deze reportage bevestigt het!

In het portfolio van Gert Kwanten een veelheid aan tuinen. Sommige gaan voor eenheid met natuur en pure landschappelijkheid, andere voor een eigentijds karakter met uit gepuurd lijnenspel. Voor deze reportage blijft het protfolio openliggen op een tuin in Schilde. Het bouwperceel is met ongeveer 1000 m² van gemiddelde grootte en laat de strak gehouden in wit stuc gezette woning perfect tot haar recht komen.

Tuinmeubels als uitgangspunt

Deze eigenaars weten wat ze willen. Daarom ook dat ze aanklopten bij Tuinaanleg Gert Kwanten, al ligt zijn bedrijf op ongeveer 75 kilometer afstand. Bezoek aan enkele door het bedrijf uit Neerpelt aangelegde tuinen overtuigde hen dat Gert best geplaatst was om hun tuin te ontwerpen en ineens te realiseren. Vanzelfsprekend moest de tuin een verlengstuk van de woning worden en mocht die opgeleukt worden met bijzondere planten. Ook en vooral wilden de eigenaars ze een opfrismogelijkheid met een zwemvijver en moest het terras volop uitnodigen tot genieten, liefst met meubilair dat ze kort daarvoor hadden aangekocht. Voor Gert geen probleem, want het was goed gekozen, stijlvol en duidelijk aansluitend bij de stijl die hij en zijn medewerkers van begin af aan voor ogen hadden voor deze tuin.

Het klasse volle meubilair werd door Gert extra in waarde benadrukt en tegelijk nog meer verleidelijk gemaakt zodat bewoners en bezoekers nog meer naar buiten komen en genieten van de groene omgeving. De vloer werd namelijk afgewerkt met grootformaat graniet tegels in sober grijze kleur, maar wel met gebrand en geborsteld oppervlak en daardoor bijzonder van effect. Het terras ligt trouwens niet op zich, maar omarmt deels de woning en gaat daardoor voor een nog sterkere band huis -  tuin dan al was door de grote glaspartijen.

Dialoog van grassen en groen

Een functioneel tuinpad gaat tot ver achter in de tuin. Het is uitgevoerd in gemakkelijke betonstenen; geen stenen van 13 in een dozijn, maar 20 x 20 cm stenen met gekorreld oppervlak in hardsteenkleur. Daarmee zijn ze perfect in harmonie met het terras en tegelijk prima voorgrond voor de grassenborder die het pad van begint tot einde gezelschap houdt.

Aan het begin van het tuinpad houden drie bloembakken statig de wacht. Hun formele karakter wordt getemperd doordat ze op een ondergrond staan van antracietkleurige rivierkeien en hun vulling met blauwgrijs siergras (Helictotrichon sempervirens ‘Saphirsprudel’).

In de dubbele grassenboord: blauw schapengras (Festuca glauca) en niet woekerende bamboe (Fargesia murieliae). Daartussenin steken enkele papieresdoorns (Acer griseum) de kop op. Ze zijn nog te jong en te klein om hun naam waar te maken en uit te pakken met schitterend afbladderende, transparante schors. Bijzonderheid die ze al wel tonen is de bladkleur. Hun jonge bladeren zijn namelijk groenrood tot bronskleurig. Kleuren die je bij andere planten pas in het najaar verwacht. In de achtertuin nog twee opvallende, maar grotere bomen. Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ een mondvol voor wat je in Nederlands Valse Christusdoorn noemt, maar dat klinkt niet goed en zeker niet waardig voor een tuin van dit niveau! Met zijn geelgroen loof zorgt hij van voor- tot najaar voor een zonnig effect in de tuin, terwijl de kruin te sterke zonnestralen tempert. Ze zijn zodanig gepositioneerd dat bij het tuinhuis een schaduwhoekje ontstond. Bij dit tuinhuis een kleine culinaire tuin met kruiden en bessen. De vuurplaats maakt duidelijk dat het buitenzijn hier ’s avonds wel eens lang kan duren.

Overal vakantiesfeer

Centerpunt van de tuin is zondermeer de zwemvijver; ruim bemeten en nog groter ogend dan hij in realiteit is. Hij ligt namelijk open en bloot richting tuin en de plantenfilter niet -zoals zo vaak-  als eindpunt van de waterpartij. De moeraszone is ingepast als zijdelings groenscherm. De combinatie van groene planten met bloeiende exemplaren gaat voor volop bordereffect. Hier kreeg de tuin een gestapelde wand in natuursteen. Tenminste zo lijkt het. In realiteit zijn het louter steenstrips die verlijmd zijn op een bakstenen achtergrond. Volle natuursteen of niet, het effect is hetzelfde: sfeer, zuiders karakter en tegelijk een overdag opslaan en ’s avonds terug vrij geven van zonnewarmte.

Het hardhouten terras in duurzaam ipé, werkt het geheel af in pure vakantiestijl. Twee lekker luie stoelen ankeren om lang te blijven zitten met zicht op water, het gezellige terras en de mooie woning. Zelf is de vijver en vakantieterras ook deel van een tuintafereel, maar dan gezien vanuit de woning. Bij deze kijkrichting is transparantie troef, met als eindpunt het achterliggende landschap. Annebelle’s (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) vormen een bloeiende voorgrond voor zoveel natuurlijkheid.

Keihard genieten

Drie jaar is de tuin ondertussen oud. Geen detail dat de eigenaars willen veranderen. Ze genieten volop van alle mogelijkheden die de tuin hen biedt en zijn er –terecht- erg fier op. Ze geven vrienden en bezoekers graag naam en contactgegevens van ‘hun’ Gert Kwanten mee en de raad de aanleg van een tuin niet uit te stellen tot een onbestemd later. Een door een tuinaannemer aangelegde tuin is namelijk keihard genieten. De radiospot is echt wel ernstig te nemen!

Modern

Andere realisaties in deze stijl

Moderne woning

Laakdal

Aanleg voortuin, terras en tuin

Moderne woning

Aanleg tuin, zwembad met bijgebouw