U bent hier

Statige herenhuis in het centrum

Bree

Jij zet de krijtlijnen uit, wij kleuren ze in

De eigenaars van deze tuin zijn echt zot van planten. Op hun vorige locatie gaven ze ook tal van kunstwerken en potten een eigen plekje. In dit nieuwe project vroegen ze aan tuinaannemer Gert Kwanten om hun verzamelwoede in te tomen, maar niet zo streng dat een sublieme aanwinst geen plaatsje meer krijgt in het geheel.

Verzameltuinen hebben de neiging na verloop van tijd dicht te slibben. Dat mocht Gert hier niet laten gebeuren. Hij begreep dat hij de mensen een houvast moest bieden door de krijtlijnen uit te zetten waarbinnen zij hun creativiteit en plantenliefde kunnen botvieren. Dus bepaalde hij in sommige borders zelf het volledige groene plan, terwijl hij in andere plantvakken plaats liet voor nieuwigheden en seizoensbloeiers.

In de voortuin verkozen de eigenaars wintergroene buxusvormen die de indruk wekken dat bezoekers haast op een wolkje naar de voordeur zweven. Wat verderop krijgen de mensen volop de ruimte om het bloemenperk met nieuwe kleuren en geuren in te vullen. De ruime oprit in kleiklinkers staat steeds open voor bezoek.

De achtertuin moet voornamelijk rust uitstralen. Vakkundig schikte Geert een breed hardstenen terras tegen de woning en legde een groot grasperk dat tot diep in de tuin reikt. Een verhoogde vijver met koikarpers verzorgt de visuele link tussen beide open ruimtes. Een opvallend kunstwerk dat de eigenaar kreeg toen hij op pensioen ging, maakt een majestueuze landing op het water. Aan het terras genieten de bewoners vanaf het voorjaar van een klassieke buxusparterre met geurende lavendel. Rondom in het zachtgele kiezelveld hebben ze tussen de taxuskegels nog alle ruimte voor decoratieve potplanten en kunstwerken. Via een paadje dat doorheen een lage taxushaag snijdt, kunnen de bewoners dieper de tuin in gaan. De halfronde borders bieden de vrouw des huizes rijkelijk bloemen en bloemschikmateriaal in alle seizoenen. Achteraan beschikken de eigenaars over een landelijk tuinhuisje waarin ze al hun tuinmateriaal kunnen bergen en gezellig tafelen. Gerts inspanningen brachten hier het gewenste resultaat: rust en ruimte, zonder te raken aan de creatieve hobby’s en liefde voor planten van de eigenaars. Kortom, een tuin die ademt op het ritme van zijn bewoners.

Landelijk

Andere realisaties in deze stijl

Landelijke woning

Sint-Joris-Winge

Aanleg terras, met inplanting zwembad en bijgebouw

Landelijke woning

Hasselt

Tuin, zwembad met bijgebouw