ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Wilt u wel genieten van een mooie groene tuin, maar heeft u geen tijd of zin in veel arbeidsintensieve en tijdrovende onderhoudsklussen? Dan is een onderhoudsvriendelijke tuin echt iets voor u. Een tuin vergt altijd enig onderhoud, maar met slimme oplossingen en een doordachte inrichting, is het tuinonderhoud tot een minimum te beperken.

De tuinarchitecten van Gert Kwanten ontwerpen de mooiste onderhoudsvriendelijke tuin. Of u nu een moderne of een landelijke stijl verkiest, we kunnen ervoor zorgen dat uw tuin zo min mogelijk aandacht vraagt, terwijl zij er nog steeds oogstrelend uitziet.

Gert Kwanten combineert tuinontwerp met tuinaanleg.

Ieder ontwerp kunnen we in eigen beheer voor u realiseren. We verzorgen de volledige aanleg van uw tuin, van de graafwerken tot de beplanting en bestrating. Ook kunnen we zwembaden aanleggen, wellness-voorzieningen installeren en de mooiste terrasoverkappingen, poolhouses en tuinhuisjes voor u bouwen.

Doordat onze architecten en tuinaannemers perfect op elkaar zijn ingespeeld wordt ieder ontwerp tot in het kleinste detail perfect uitgevoerd. U hoeft zelf niet op zoek naar externe partijen voor de realisatie van de verschillende onderdelen van uw tuin, waardoor het project zo snel en efficiënt mogelijk uitgevoerd wordt.

WAT IS EEN ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Heeft u een drukke baan, ontbreekt het u aan groene vingers of wordt u een dagje ouder? Dan is een onderhoudsvriendelijke tuin een uitstekende oplossing. Een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin, is een tuin die door slimme oplossingen minder onderhoud vergt dan doorgaans het geval is. Dat betekent niet dat uw tuin geen beplanting meer heeft. De kunst van het aanleggen van een onderhoudsarme tuin, zit hem juist in het selecteren van onderhoudsvriendelijke planten en bomen en deze te combineren met slimme oplossingen als boomschors, grind en kunstgras.

TUINONTWERP ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Bij Gert Kwanten ontwerpen we de mooiste onderhoudsvriendelijke tuinen in verschillende stijlen. Daarbij houden we zorgvuldig rekening met uw persoonlijke voorkeuren en het beoogde gebruik van uw tuin. Heeft u bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan zorgen wij dat uw tuin daarop is berekend.

Het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin begint met een doordacht ontwerp. Sommige planten groeien minder snel dan andere en hoeft u minder vaak te snoeien, grind heeft minder last van groenaanslag dan bepaalde tegels en een kunstgras gazon hoeft u niet te maaien. Door de juiste keuzes te maken op het gebied van beplanting, bestrating en gazon zorgen wij dat u zodoende

BEPLANTING ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

De keuze van de beplanting bepaalt in belangrijke mate hoeveel onderhoud uw tuin vergt. Groenblijvende hagen, bomen en heesters zijn bijvoorbeeld een cruciaal onderdeel van een onderhoudsvriendelijke tuin. Ze geven uw tuin immers het hele jaar door kleur en verliezen hun blad niet, wat een hoop opruimwerk scheelt. Planten zoals taxus en buxus zijn bijvoorbeeld erg geschikt omdat ze minder snel groeien.

Hoe meer open ruimte zich tussen de beplanting bevindt, hoe meer kans onkruid ziet om die plek in te nemen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een dichte beplanting daardoor bijdragen aan onderhoudsarme borders. Bodembedekkers zijn daarom een onmisbaar onderdeel van tuinen met weinig onderhoud.

Vanzelfsprekend vergen vaste planten minder werk dan bloembollen die u ieder jaar moet herplanten. Daarnaast zijn ook siergrassen en prairieplanten erg geschikt in onderhoudsvriendelijke tuinen. Siergras is doorgaans erg sterk en hoeft slechts eenmaal per jaar bijgesnoeid te worden, terwijl het uw tuin een zeer stijlvolle aanblik geeft.

TIPS VOOR EEN ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Genieten van een onderhoudsvriendelijke tuin? Met de volgende oplossingen besteedt u minder tijd aan onderhoudswerkzaamheden, waardoor u tijd overhoudt om lekker van uw tuin te genieten.

bestrating

BESTRATING

Een belangrijk misverstand is dat verharding geen onderhoud vergt. Vooral op schaduwplekken kunnen tegels last krijgen van groene aanslag en tussen de voegen kan onkruid gaan groeien. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor de juiste verharding. Geïmpregneerde tegels werken bijvoorbeeld tegen groenaanslag en met megategels heeft u minder voegen, waardoor deze makkelijker te onderhouden zijn.

Kunstgras

KUNSTGRAS

Een gazon is een onmisbaar onderdeel van een mooie groene tuin, maar echt gras is erg onderhoudsintensief. U moet het regelmatig maaien, bemesten en verticuteren om het mooi te houden en zelfs dan verandert het al snel in een modderpoel. Realistisch kunstgras is een uitstekend alternatief. Kunstgras vergt nauwelijks onderhoud, blijft droog en schoon en ligt er altijd prachtig bij.

Kantopsluiting

KANTOPSLUITING

Een kantopsluiting om het gazon is een manier om te zorgen dat er minder snel onkruid ontkiemt in uw (kunstgras) gazon. Door een rand tussen de borders en het gazon te plaatsen wordt onkruid minder snel vanuit de borders het gazon opgelopen, daardoor krijgt onkruid minder kans om te ontkiemen in het gazon.

Voortuin grind

GRIND

Grind is een even stijlvolle als praktische oplossing in de tuin. Water blijft niet in plassen staan en u heeft weinig last van onkruid. Af en toe het grind even aanharken is vaak al voldoende om te voorkomen dat er onkruid tussen de steentjes gaat groeien. Grind is ook in esthetisch opzicht erg fraai en goed te combineren met andere onderhoudsvriendelijke elementen als buxus of taxus en megategels.

Tuinrenovatie-1

BOOMSCHORS

Boomschors in de borders is een eenvoudige oplossing om te zorgen voor onderhoudsvriendelijke borders. Door boomschors op de bodem tussen de planten te plaatsen heeft onkruid vrijwel geen kans om op te komen. Hierdoor bespaart u een hoop tijd aan het wieden van onkruid in de plantenvakken.

KLIMAATBESTENDIGE TUIN

Door klimatologische veranderingen hebben we steeds vaker last van hevige regenbuien die worden afgewisseld met lange perioden van droogte. Dit effect wordt versterkt door onze versteende leefomgeving, waarin er steeds minder plek is voor groen. Met de juiste maatregelen kunnen we uw tuin aanpassen aan het veranderende klimaat.

Dat doen we bijvoorbeeld door te zorgen voor plekken waarin overtollig regenwater weg kan zakken in de bodem. Borders en grasveldjes, maar ook grind en kunstgras bieden regenwater de mogelijkheid om te infiltreren in de ondergrond, waarna het ten goede komt aan de natuur. Hierdoor stijgt het grondwaterpeil, waardoor de beplanting ook voldoende vocht heeft als het een tijdje niet regent. Tegelijkertijd voorkomt het overstroming van het rioolstelsel tijdens hevige regenbuien.

Hovenier Sittard