ONTWERP EN AANLEG STADSTUIN

Een knusse stadstuin is de ultieme plek om even helemaal bij te komen van het gezellige maar drukke stadsleven. Met een slim ontwerp en kennis van planten en bomen is het mogelijk om zelfs in de kleinste en meest schaduwrijke tuinen een heerlijke groene oase te creëren. Wij ontwerpen een even mooie als praktische inrichting voor uw stadstuin. En we kunnen elke stadstuin van begin tot eind voor u realiseren.

In een stadstuin is het de uitdaging om ondanks de beperkte ruimte een gezellige ruimte te creëren die van alle gemakken is voorzien, maar niet volgepropt oogt.

Hoe kleiner de tuin, hoe rommeliger het concept al snel wordt als u niet goed nadenkt over het ontwerp.

De tuinarchitecten van Gert Kwanten zorgen voor knusse en overzichtelijke stadstuinen die door een slim gebruik van de beschikbare vierkante meters ruimer ogen dan ze in werkelijkheid zijn. We luisteren daarbij goed naar uw wensen en denken graag met u mee. Zo creëren we een tuin die volledig voldoet aan uw verwachtingen en perfect past bij het gebruik dat u voor ogen heeft.

COMPLETE TUINAANLEG

Naast de inrichting van een kleine stadstuin is ook de aanleg uitdagend. Dat komt doordat veel stadstuinen moeilijk bereikbaar zijn. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om grote graafmachines te gebruiken en is het lastig om materiaal aan en af te voeren. Wij zijn creatief in de aanvoer en afvoer van materialen zonder dat u hier als klant hinder van ondervindt. Onze vakmensen verzorgen de volledige aanleg van uw tuin, van graafwerken tot oplevering.

STADSTUIN MET ZWEMBAD

Wist u dat het ook in een kleine stadstuin mogelijk is een zwembad te plaatsen? Met een doordacht ontwerp kunt u genieten van een compact maar volwaardig zwembad dat zelfs in de kleinste tuinen past. Ideaal om te ontsnappen aan de drukte van de stad en even helemaal tot rust te komen. Met een jetstream kunt u zelfs sportief zwemmen in uw stadstuin.

Bij Gert Kwanten ontwerpen we complete tuinen met zwembad. We zorgen voor een perfect in uw tuin geïntegreerd zwembad, waarbij er genoeg ruimte overblijft voor terras en beplanting. Onze eigen specialisten kunnen het zwembad installeren.

Stadstuin Urban Active

STADSTUIN MET WEINIG ONDERHOUD

Ontwerp stadstuin

3D ONTWERP

Onze architecten kunnen ieder tuinontwerp omzetten in realistische 3D-impressies. Zo weet u precies hoe uw tuin eruit komt te zien, voor u akkoord gaat met het ontwerp. Door de 3D-beelden van uw toekomstige tuin krijgt u een goed idee van het ruimtelijk effect dat het gebruik van verschillende oplossingen heeft. Bekijk uw tuin bijvoorbeeld vanuit de huiskamer, keuken of als u in de tuin zit.

Het is mogelijk om uw tuin te bewonderen gedurende de verschillende seizoenen en tijdens verschillende tijdstippen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een 3D-impressie maken van uw tuin in het donker, met de tuinverlichting aan.

Waterdoorlatende tuin

WATERDOORLATENDE TUIN

Doordat steeds meer groen uit onze leefomgeving verdwijnt en we onze tuinen in toenemende mate bestraten, heeft regenwater weinig kans om in de grond te zakken. Hierdoor stroomt het rechtstreeks het riool in. Bij een hevige regenbui kan het stelsel dit niet aan en komen straten blank te staan. Daarom is het in steeds meer gemeenten in België verplicht te zorgen voor een goede waterinfiltratie.

Dit doen we bijvoorbeeld door waterdoorlatende verharding te gebruiken. Dit is bestrating waarbij het hemelwater via roostertegels, poreuze tegels of open voegen weg kan zakken of af kan vloeien naar een infiltratieput, waarna het ten goede komt aan de beplanting. Ook kunstgras en grind zijn uitstekende oplossingen voor een waterdoorlatende tuin.

BEPLANTING

Een stadstuin is door hoge muren en bebouwing in de omgeving vaak erg schaduwrijk. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij het kiezen van de planten voor uw tuin. Verschillende siergrassen doen het erg goed in de schaduw. Verder zijn groenblijvende planten als varens en mansoor erg geschikt in stadstuinen, net als bloeiende exemplaren als dahlia’s, monnikskap, akelei en ooievaarsbek. In omsloten stadstuinen heerst vaak een soort microklimaat en is het windstil. Daardoor gedijen ook (sub)tropische plantensoorten doorgaans goed in een stadstuin.

De tuinmannen van Gert Kwanten kunnen een op maat gemaakt beplantingsplan voor u opstellen. Ze onderzoeken hoeveel uur zonlicht de verschillende plekken in de tuin krijgen, analyseren de bodem en stemmen de beplanting daar zorgvuldig op af.

IDEEËN VOOR EEN KLEINE TUIN

In een kleine stadstuin is meer mogelijk dan u verwacht. Met slimme oplossingen kunnen we  uw tuin optisch groter doen lijken dan die in werkelijkheid is. De volgende oplossingen zijn bij uitstek geschikt voor de inrichting van een stadstuin.

Bij verticaal tuinieren staan de planten- en bloembakken niet op de grond, maar gebruiken we de verticale ruimte op muren, gevels en schuttingen voor de beplanting. We bouwen een slimme verticale constructie waar de planten in kunnen groeien. Op die manier kunt u van een prachtig groene tuin genieten, terwijl u ruimte overhoudt voor terras en gazon.

In een kleine tuin is er weinig ruimte voor borders. Dat gemis kunnen we opvangen door het gebruik van planten- en bloembakken. Plantenbakken en bloempotten nemen minder ruimte in beslag en zijn makkelijker te plaatsen. Ook kunnen we werken met hangende plantenbakken. Planten- en bloembakken zijn verkrijgbaar in uiteinlopende materialen, dus er is voor iedere tuinstijl een oplossing.

In een kleine tuin is het belangrijk om niet te veel verschillende plantensoorten en materialen te gebruiken. Door de beperkte ruimte komt dit al gauw rommelig over. Daarom is het belangrijk na te denken over een rustig kleurenpalet. Overigens kan het gebruik van grote objecten, zoals megategels of grote plantenpotten juist zorgen voor een optisch ruimtelijk effect.