Aanleggen zwembad

Logistiek uitdagende tuinrenovatie

Niet alle tuinen zijn even makkelijk bereikbaar wat kan zorgen voor flinke logistieke problemen als u een tuinrenovatie uit wilt laten voeren. Hoe krijgt u de benodigde materialen en gereedschappen in de tuin? En hoe voert u grond aan en af? Bij Gert Kwanten gaan we gelukkig geen uitdaging uit de weg en kunnen we zelfs de meest ingewikkelde projecten voor u uitvoeren. Een goed voorbeeld daarvan is dit project met zwembad en kunstgras in Houthalen in Limburg. Doordat de tuin niet bereikbaar was voor grote machines, waren wij genoodzaakt een kraan te gebruiken en de benodigde materialen over het huis te takelen.

Achtertuin moeilijk bereikbaar

Doordat de achtertuin geen toegangsweg heeft, was het perceel niet bereikbaar voor grote machines, wat de grondwerken en ook het aanleggen van het zwembad aanzienlijk bemoeilijkte. Om de benodigde materialen en machines aan te leveren en de oude ondergrond af te voeren, gebruikten we daarom een tientallen meters hoge kraan die de materialen en machines (waaronder een graafmachine) over het huis heen kon takelen.

Dat was overigens makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er een hoogspanningskabel over het huis loopt. Een belangrijk onderdeel van dit project was dan ook de planning; we moesten ervoor zorgen dat de hoogspanning op het juiste moment van de kabel werd gehaald en onze vaklieden stonden op dat moment klaar om direct aan de slag te gaan en alle benodigde werkzaamheden uit te voeren. Een logistiek huzarenstukje, waar we zelf erg trots op zijn.

Tuinrenovatie

Door al die logistieke voorbereidingen waren we in staat om alle werkzaamheden voor de gedeeltelijke tuinrenovatie te realiseren. De oorspronkelijke tuin stamt uit 2010 en is eveneens ontworpen en aangelegd door Gert Kwanten. Omdat de klanten graag wilden genieten van een eigen zwembad, was de tuin toe aan een opwaardering. Daarvoor hebben we zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de oorspronkelijke elementen en het bestaande beplantingsplan. Het zwembad en nieuwe gazon hebben we geïntegreerd in het oorspronkelijke tuinontwerp. 

Zwembad

Het zwembad is geheel op maat ontworpen voor deze tuin. De breedte van het bad is gelijk aan de breedte van het terras. De mooi afgeronde blauwe boordstenen geven het rechthoekige zwembad een stijlvolle aanblik die past bij het landelijke karakter van de tuin. Bovendien sluiten de boordstenen perfect aan op de breedte van het terras, waarvoor we de bestaande bloktreden hebben teruggeplaatst. Het zwembad is voorzien van een inlooptrap in de hoek van het bad en een breed loungeplateau.

De frequentie gestuurde zwembadpomp houdt het water in topconditie en het waterpeil wordt eveneens automatisch op het juiste niveau gehouden. Ook de chloor- en Ph-dosering zijn geautomatiseerd. Het zwembad wordt verwarmd door middel van een warmtepomp en is af te sluiten met een solar-lamellenafdekking. Deze lamellen vangen de warmte van de zon op en gebruiken deze voor het op temperatuur houden van het water, waardoor men een hoop energie bespaart. De technische besturing van het zwembad is op maat gemaakt zodat deze in de kelder past.

tuinaanleg

Kunstgras

Om het zwembad hebben we een prachtig kunstgras gazon aangelegd. Dit kunstgras (model: Royal Grass Lush) heeft een zeer natuurlijke uitstraling. Dat komt mede doordat de vezels niet allemaal dezelfde kant op staan, maar stuk voor stuk een iets andere positie hebben. Dit geeft de grasmat een extra speels karakter. De herfstgroene tint van het gras sluit perfect aan op de rijke beplanting in en om de tuin.

We hebben in deze tuin gekozen voor kunstgras, omdat echt gras al snel erg drassig wordt door het opspattende zwembadwater. Bovendien belanden er met echt gras continue aarde en losse grassprieten in het water. Met kunstgras zijn deze klanten verzekerd van een gazon dat nooit modderig wordt en een zwembad dat schoon blijft.

Het kunstgras is bovendien geschikt voor intensief gebruik. De kinderen kunnen er dag in dag uit heerlijk op spelen. We hebben een doeltje op het gras geplaatst, zodat deze voetbalfanaten zich helemaal uit kunnen leven in de eigen tuin.

Onderhoudsvriendelijk

Zowel het zwembad als het gazon is zeer onderhoudsvriendelijk. Het zwembad wordt grotendeels geautomatiseerd aangestuurd en ook het kunstgras vergt nauwelijks onderhoud. Het hoeft immers niet gemaaid of gesproeid te worden, laat staan dat men het hoeft te verticuteren of te bemesten. Zo houdt men tijd over om lekker te ontspannen in en rond het nieuwe zwembad.