Kilmaatvriendelijke tuin

Klimaatvriendelijke tuin

Dit project van Gert Kwanten is een uitstekend voorbeeld van een prachtige klimaatvriendelijke tuin. Dankzij het ruime gazon, de weelderige beplanting en relatief weinig verharding heeft regenwater in deze weidse tuin alle kans om in de grond te infiltreren en weer ten goede te komen aan de natuur. Dit voorkomt wateroverlast in de buurt en draagt bij aan een prachtige groene leefomgeving.

Klimaatvriendelijk tuinontwerp

In onze verstedelijkte samenleving maakt steeds meer groen plaats voor verharding. We zien regelmatig tuinen die helemaal vol zijn gelegd met bestrating, geen gazon hebben en weinig beplanting. In zulke tuinen kan het regenwater niet in de grond zakken. Dat zorgt steeds vaker voor problemen.

Omdat overtollig hemelwater in sommige wijken nauwelijks plek heeft om in de bodem te infiltreren, loopt het direct weg in het rioolstelsel. De riolering kan al dat water bij een flinke regenbui niet aan, waardoor straten en tuinen blank komen te staan.

Doordat het regenwater niet in de grond kan zakken, kan het ook niet opgenomen worden door de beplanting in de buurt. Die droogt daardoor uit.

Gelukkig wilden deze klanten zoveel mogelijk groen in hun eigen tuin. Dit draagt bij aan de natuur in de omgeving. Regenwater wordt opgevangen door het gazon en de beplanting en wordt vervolgens geleidelijk opgenomen in de bodem. Hierdoor stijgt het grondwaterpeil. Mede daardoor doet de beplanting het uitstekend en ligt deze uitgestrekte tuin er prachtig bij. De weelderige beplanting en het gazon vormen een rijke voedingsbodem voor vogels en vlinders. Hierdoor zit deze tuin vol leven.

3D-tuinontwerp

Het volledige tuinontwerp is verzorgd door Gert Kwanten. Voorafgaand aan de realisatie hebben we het ontwerp omgezet in realistische 3D-impressies. Aan de hand van deze renders konden we de klanten een duidelijk beeld schetsen van hoe de tuin eruit zou komen te zien. Nu de tuin ook daadwerkelijk is gerealiseerd, kunt u zien hoe betrouwbaar het 3D-ontwerp was; de tuin ziet er precies zo uit als voorspeld door onze tuinarchitecten en afgebeeld door onze geavanceerde software.

Gazon en bestrating vervangen

Een belangrijk onderdeel van het project was het vervangen van het uitgestrekte gazon en de bestrating. Het oude gazon lag er niet goed bij en daarom besloten de eigenaars om het compleet te vernieuwen. We hebben alle oude onderdelen afgegraven en afgevoerd, waarna we een nieuwe onderlaag hebben aangebracht. Hier hebben we volgens de regels der kunst een nieuw sportgazon op ingezaaid. Inmiddels is het gras tot volle wasdom gekomen en ligt het gazon er prachtig bij.

Om het gazon hebben we een stijlvolle boord van gebakken klinkers aangelegd. De borders lopen in fraaie rondingen om het gazon, wat zorgt voor een mooie landelijke uitstraling.

Tuinhuis met overkapping

Om lekker te kunnen genieten van hun tuin hebben we voor deze klanten een mooi landelijk tuinhuis met een overkapping gebouwd. De houten tuinconstructie heeft een ruim overdekt terras dat plaats biedt aan comfortabele lounge meubels. Dit overdekte terras is bij uitstek de plek om heerlijk in de tuin te ontspannen. Het tuinhuis is tevens voorzien van een berging, waar men tuingereedschappen en andere spullen in op kan slaan.

In dezelfde stijl als het tuinhuis hebben we een carport gebouwd. Deze overdekte parking biedt plek aan twee auto’s.

Beplantingsplan

Deze uitgestrekte tuin biedt voldoende ruimte voor weelderige beplanting. We hebben de bodem geanalyseerd en een zorgvuldig beplantingsplan opgesteld. De beplanting in deze tuin wordt onder andere gekenmerkt door verschillende soorten siergrassen, meerstammige bomen en planten met grote bloemen als de strong Annabelle (een hortensia).

Daarnaast hebben we ook enkele bestaande elementen intact gelaten, zoals de haag van coniferen. Een belangrijk kenmerk van de beplanting is dat zij relatief weinig onderhoud vergt. Slimme oplossingen als boomschors in de borders zodat onkruid minder snel op kan komen, dragen verder bij aan het onderhoudsvriendelijke karakter van deze tuin.