3D Tuinontwerp

Een 3D tuinontwerp laten maken

Als u vroeger een tuinontwerp liet maken, dan moest u vertrouwen op een plattegrond, enkele handgemaakte illustraties en uw eigen verbeelding om in te schatten hoe uw tuin er daadwerkelijk uit zou komen te zien. Dat zorgde nog weleens voor misverstanden en teleurstellingen. Gelukkig is die tijd voorbij. Met geavanceerde software kunnen we realistische digitale 3D impressies voor u maken. Aan de hand hiervan weet u exact hoe uw tuin eruit zal komen te zien.

Hoe ontwerpen wij uw tuin?

Het maken van een tuindesign begint altijd met het luisteren naar de wensen van u als klant. Vervolgens bekijken we aan de hand van de beschikbare ruimte wat de mogelijkheden zijn. Wilt u misschien een zwembad, een veranda of een buitenkeuken?

Soms voeren we ook een bodemanalyse uit om te onderzoeken welke planten het best zullen gedijen in uw tuin en of de bodem wellicht verbeterd moet worden. Hierna maken onze architecten een moodboard met ideeën. Deze zullen we met u bespreken waarna we een eerste tuinontwerp en beplantingsplan maken.

Zodra het uiteindelijke tuinontwerp gereed is, kunnen we het omzetten in 3D impressies. Zodoende kunt u uw toekomstige tuin alvast bekijken en kunnen we het ontwerp samen perfectioneren.

Wat is een digitaal 3D tuinontwerp?

Een digitaal 3D tuinontwerp is een tuinontwerp dat door middel van geavanceerde software wordt omgezet in levensechte afbeeldingen. Aan de hand hiervan krijgt u als klant een impressie van hoe uw tuin eruit komt te zien als deze daadwerkelijk is aangelegd.

U kunt de tuin bekijken vanuit verschillende plekken en perspectieven. Ook is het mogelijk om de tuin te bekijken op verschillende momenten van de dag: bij zonsopkomst, in de middag als de zon hoog aan de hemel staat of ’s avonds als de zon onder is en de tuinverlichting is ingeschakeld.

Maar dat is niet alles: het is ook mogelijk om te zien hoe uw tuin zich in de loop der jaren zal ontwikkelen. Bij een tuin die net is aangelegd is de beplanting immers nog niet volgroeid. In de loop der jaren zullen uw planten en bomen tot volle wasdom komen en zal de aanblik van uw tuin veranderen.

Het belang van 3D impressies

Het grote voordeel van een 3D tuinontwerp is dat u tot in detail weet hoe uw toekomstige tuin eruit komt te zien. U kunt uw tuin vanuit alle mogelijke posities bekijken en alle keuzes nog eens zorgvuldig overdenken en bespreken met de architect voordat u de tuin laat realiseren. Zo weet u zeker dat u niet voor teleurstellingen komt te staan als de tuin wordt opgeleverd.

Kan ik zelf een 3D ontwerp maken?

Er zijn verschillende softwareprogramma’s waarmee u zelf (gratis) een tuinontwerp kunt maken. Dat klinkt echter eenvoudiger dan het is. Het ontwerpen van een tuin is een vak op zich, waar veel vakkennis en inzicht voor nodig is. Hoe deelt u de ruimte in en kunt u deze optimaal benutten? Hoeveel zonlicht neemt een boom weg? Welke planten zijn geschikt voor mijn tuin? En waar kan ik deze het best planten?

De kans is natuurlijk groot dat u van dergelijke zaken geen verstand heeft of er simpelweg geen rekening mee houdt. Hierdoor wordt uw tuin al snel een rommelige bedoening met beplanting die het slecht doet.

Bovendien bieden online softwareprogramma’s lang niet dezelfde mogelijkheden als de professionele tuinontwerpsoftware waar tuinarchitecten gebruik van maken. Daardoor is de kans groot dat de afbeeldingen die u hiermee maakt geen realistische afspiegeling geven van hoe uw tuin eruit komt te zien.

Een 3D tuinontwerp laten maken

Daarom is het verstandig uw tuin te laten ontwerpen door een professionele tuinarchitect. Die heeft de kennis, de kunde en – misschien wel het belangrijkst – het talent in huis om een prachtig tuinontwerp te maken waarbij de beschikbare ruimte optimaal benut wordt en rekening is gehouden met zelfs de kleinste details.

Een tuinarchitect houdt rekening met zaken als de bodem, schaduw en zonlicht, weet hoe de ruimte optimaal benut kan worden en zorgt voor de juiste balans tussen groen en verharding. De architect heeft kennis van planten en bomen en komt met creatieve ideeën waar u zelf misschien niet aan zou denken.

Bovendien hebben onze architecten de technische kennis die nodig is om de zeer uitgebreide tuinontwerpsoftware te gebruiken en het tuinontwerp om te zetten in felrealistische digitale 3D impressies.

Hieronder een selectie van 3D tuinontwerpen: