strakke moderne tuin met zwembad

Fraai voorbeeld strakke moderne tuin

Op zoek naar ideeën, oplossingen en inspiratie voor een moderne strakke tuin? Dit tuinontwerp door Gert Kwanten is met haar doordachte lijnenspel, strak gesnoeide beplanting en kort gemaaide gazons een schoolvoorbeeld van een hedendaagse tuin. Het rustig kabbelende water in het minimalistische zwembad, omgeven door een ruim granieten terras, is daarbij de absolute blikvanger. De schoonheid van het ontwerp zit hem vooral in de ogenschijnlijke eenvoud en het voortreffelijke samenspel tussen tuin en woning.

Woning en tuin een harmonieus geheel

De belangrijkste wensen van de eigenaren waren rust en eenvoud creëren met een eigentijds ontwerp dat recht doet aan het design van de woning. Dat hebben we onder andere bereikt door de strakke lijnen en hoeken van de villa terug te laten komen in de afgemeten patronen in de tuin. Uiteraard hebben we materialen gebruikt die passen bij stijl van de woning. Zo sluiten de lichte grijstinten van de bestrating perfect aan op de witte muren van de villa.

Strakke voortuin met graniet en grind

De ruime voortuin met granieten stapstenen, blauw grind en vormgesnoeide hagen fungeert als het stijlvolle visitekaartje van deze woning. Aan de rechterkant van het huis bevindt zich een brede oprit en een parkeerplaats van rockstone megategels. Aan de linkerzijde van de villa is de inrit naar de ondergrondse garage, die zich onder het gazon bevindt. Net als voor de leeftuin aan de achterzijde van de woning zijn alle elementen in de voortuin onderhoudsvriendelijk.

Strak modern tuinontwerp

Moderne achtertuin met zwembad

De achtertuin is een échte leeftuin met een minimalistisch zwembad, verwerkt in een prachtig granieten terras. Zowel het ipé hardhout als de granieten tegelvloer rond het zwembad fungeren als veilige antislipmaterialen. Een glazen luifel verbindt terras en woningen de granieten tegels lopen door van de leefruimte naar het terras. Hierdoor vloeien binnen- en buitenruimte feilloos in elkaar over.

Het glazen poolhouse herbergt alle technische onderdelen van het zwembad en heeft een uniek kantoor, dat anderhalve meter onder het maaiveld ligt. De tuin is tevens voorzien van een prachtige buitendouche in Chinese granieten strips. Rondom de buitendouche ligt blauw grind, wat de tuin een mooie natuurlijke en rustgevende uitstraling schenkt. Om dit effect te versterken is sfeervolle accentverlichting aangebracht rond de bomen en struiken. Het terras met zwembad wordt omringd door een uitgestrekt gazon dat doorloopt in de brede groenzones naast de woning. 

Zijtuinen met vormgesneden buxus

De woning beschikt over twee riante zijtuinen. Aan de linkerzijde is deze voorzien van een dubbele boord met een vormgesneden haag van buxus en heesters en – na een twee meter breed gazon – een metershoge beukenhaag die de tuin afschermt. De woning heeft hier een raampartij tot bijna aan de grond. Door middel van gebroken betonvlakken in het siergras, wordt er een fraai samenspel gecreëerd tussen de tuin en de woonruimte.

Beplanting

De tuin is zowel aan de voor- en achterkant als aan beide zijkanten voorzien van fraaie, onderhoudsvriendelijke sierbeplanting. Zo word je in de voortuin verwelkomt door twee Japanse notenbomen, terwijl de achtertuin wordt opgesierd door sierlijke amberbomen. Dwergmispel, lavendel en laurierkers geven de tuin subtiele kleuraccenten en voor de bodembedekking gebruikten we schaduwkruid. Hier en daar wordt het geheel opgevrolijkt door lampenpoetsersgras.

Voor de hagen in deze strakke tuin is veel gebruikgemaakt van buxus. Deze halfhoge hagen vormen de eerste afscheiding in het blikveld, waarachter de hoge beukenhagen de privacy bewaren. Bij de buitendouche is gekozen voor een haag van bamboe.

Met dit slimme beplantingsplan oogt de tuin het hele jaar door mooi groen en de bewoners kunnen er tijdens alle seizoenen volop van genieten.