EEN STRAKKE TUIN AANLEGGEN

Met rechte lijnen, minimalistische vormgeving en evenwichtige beplanting straalt een strakke tuin rust en eenvoud uit. Bovendien vergt een strakke tuin doorgaans minder onderhoud, waardoor deze tuinstijl de afgelopen jaren erg populair geworden is. Bij Gert Kwanten ontwerpen en realiseren we de mooiste strakke tuinen, inclusief zwembaden, wellness, poolhouses en terrasoverkappingen

Door middel van een doordacht tuinontwerp zorgen we voor een prachtig strak lijnenspel in uw tuin. Onze eigen specialisten kunnen het ontwerp vervolgens van A tot Z realiseren. Lees op deze pagina alles over strakke tuinen.

STRAKKE TUIN LATEN AANLEGGEN

Door verschillende elementen op de juiste manier in uw tuin te implementeren creëert u een mooie strakke tuin. Laat uw tuin inrichten door een tuinarchitect om er zeker van te zijn dat uw tuin voldoet aan al uw wensen. Onze tuinontwerpers houden bijvoorbeeld rekening met lichtinval en zichtlijnen. Bovendien weten we welke plek geschikt is voor welke planten. Onze eigen tuinspecialisten kunnen ieder tuinontwerp van begin tot eind realiseren.

Moderne strakke tuinen

Strakke lijnen, scherpe hoeken en minimalistische beplanting; het zijn de typerende kenmerken van een moderne tuin. Vrijwel alle moderne tuinen hebben een strakke vormgeving met veel rechte hoeken. Een moderne tuin kenmerkt zich daarnaast door het gebruik van materialen als beton, megategels en aluminium. Het moderne karakter van de tuin is verder te versterken met het kleurgebruik. Zo maken we in moderne tuinen vaak gebruik van grijstinten, zwart en wit.

Strakke landelijke tuinen

Hoewel strakke tuinen veelal geassocieerd worden met een moderne stijl, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Een goed voorbeeld daarvan is een strakke landelijke tuin. Een landelijke strakke tuin, maakt bijvoorbeeld gebruik van strakke patronen, maar onderscheidt zich van een moderne tuin door het gebruik van landelijke elementen als hout en natuursteen, klinkers, kasseien, dakpannen en leibomen. Zo ontstaat er een prachtige middenweg tussen een moderne en landelijke tuin. Strakke landelijke tuinen zijn er in verschillende subvarianten; denk bijvoorbeeld aan een strakke mediterrane tuin.

Kenmerken strakke tuin

  • Rechte vormen
  • Strakke hoeken
  • Een kortgemaaid gazon
  • Minimalistische vormgeving
  • Minder verschillende planten

Moderne tuinen met grind

Een manier om uw tuin een strakke aanblik te geven is het gebruik van grind. Grind oogt stijlvol, ruw en tegelijkertijd rustgevend. Het is op tal van manieren te gebruiken, bijvoorbeeld voor tuinpaden of als terras, maar bijvoorbeeld ook voor een moderne oprit. Grind bestaat uit door het water uitgesleten steentjes, die daardoor een wat rondere vorm hebben. Grind is verkrijgbaar in uiteenlopende tinten, van zwart tot blauwgrijs.

Een alternatief voor grind is split. Net als grind bestaat split uit kleine steentjes, maar deze hebben wat scherpere hoeken, doordat zij worden gewonnen uit berggroeven. Hierdoor heeft split een wat ruiger karakter dan grind. Een populaire vorm van split is dolomiet. Grind is daarnaast ook uitstekend te combineren met planten. Vooral planten die goed tegen droogte kunnen, doen het goed in een grindtuin. Beplanting die meer water nodig heeft, is in borders naast het grind te plaatsen. Combineer grind bijvoorbeeld met megategels om uw tuin een prachtige strakke aanblik te schenken. Het contrast tussen de kleine steentjes en de brede blokken geeft een prachtig effect, terwijl het grind ervoor zorgt dat het terras waterdoorlatend is. Een belangrijk voordeel van grind is dat het nauwelijks onderhoud vergt.

Strakke voortuin

Strakke voortuinen

Uw voortuin geldt als het visitekaartje van uw woning. Maar hoe zorgt u dat uw voortuin het strakke karakter krijgt waar u naar op zoek bent? Als specialist in exclusieve tuinarchitectuur weet Gert Kwanten de voortuin te ontwerpen die voldoet aan al uw wensen.

Of u nu een grote of kleine voortuin heeft, wij zorgen voor een tuinontwerp dat perfect past bij de stijl van uw woning. Denk bij een strakke voortuin bijvoorbeeld aan een voortuin met siergrassen, beplanting in rechthoekige, verhoogde borders, strakke hagen, het gebruik van grind, een oplopend tuinpad van megategels en een waterdoorlatende oprit.

Kleine strakke tuin

Kleine strakke tuinen

Heeft u een wat kleinere tuin? Bijvoorbeeld een gezellige stadstuin? Ook in een kleine tuin doet een strakke vormgeving het erg goed. Een strakke tuin maakt immers gebruik van overzichtelijke patronen en minder verschillende soorten beplanting. Hierdoor oogt een strakke tuin minder rommelig, wat erg belangrijk is als de ruimte beperkt is. Het rustige en opgeruimde karakter van een strakke tuin zorgt bovendien voor een ruimtelijk effect en dat is precies waar u naar op zoek bent als u wat minder ruimte tot uw beschikking heeft.

Borders strakke tuin

Borders

Strakke tuinen worden gekenmerkt door vierkante of rechthoekige borders. Door deze borders te verhogen, wordt dit effect versterkt en door het niveauverschil springen de plantenbakken er beter uit. De borders kunnen bijvoorbeeld bestaan uit materialen als beton en natuursteen voor een extra moderne uitstraling.

Moderne tuinen met weinig onderhoud

Een belangrijke reden dat veel mensen kiezen voor strakke en moderne tuinen is het beperkte onderhoud dat deze tuinen vergen. Een moderne tuin is de meest geschikte tuinstijl om een onderhoudsvriendelijk tuin te creëren.

Elementen die kenmerkend zijn voor een moderne tuin, zoals grind, megategels en siergrassen vergen namelijk stuk voor stuk weinig onderhoud. Bovendien groeit de beplanting in overzichtelijke borders en wordt er in een moderne tuin gebruikgemaakt van minder verschillende soorten planten (wat overigens niet betekent dat de tuin minder groen is). Hierdoor is het verzorgen van de planten eenvoudiger.

Welke planten in een strakke tuin?

Strakke tuinen worden vaak gekenmerkt door groene, onderhoudsarme border beplanting. In een strakke tuin is het verstandig om zo min mogelijk verschillende variaties aan planten te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor planten uit dezelfde familie.

Vooral siergrassen zijn typerend voor strakke tuinen. Chinees riet en lampengras zijn bijvoorbeeld erg geliefd in hedendaagse tuinen. Daarnaast doet beplanting als bamboe het erg goed in een strakke tuin. Het strakke karakter van de tuin is verder te versterken met mooie, rechte hagen, bijvoorbeeld een buxushaag. Voor kleur kunt u denken aan ingetogen planten als lavendel.

Als we bij Gert Kwanten een tuin ontwerpen, zorgen we altijd voor een op maat gemaakt beplantingsplan. Met onze kennis van groen weten we als geen ander welke planten waar het best gedijen. Zo ziet uw tuin er niet alleen op papier, maar ook in het echt wonderschoon uit.

Gazon in strakke tuin

Het gazon

Het middelpunt van vrijwel iedere tuin is het gazon. In een strakke tuin ontwerpen we een gazon met rechte vormen en hoeken. Dit effect kunnen we versterken door bijvoorbeeld verhoogde borders of hagen om het gazon aan te leggen. Om het gazon een extra strakke aanblik te schenken, zorgt u dat het gras goed verzorgd en kort gemaaid is. Voor een zo onderhoudsvriendelijke tuin mogelijk kunt u ook kiezen voor kunstgras. Hedendaagse kunstgrassen zijn verkrijgbaar met vezels in verschillende lengtes.

Verhardingen strakke tuin

Verhardingen

Een ruim terras, fraaie tuinpaden en een stijlvolle oprit; verhardingen zijn een onmisbaar onderdeel in iedere tuin. Met de juiste materiaalkeuze en vormen creëren we de mooiste strakke patronen in uw tuin. Zo maken we graag gebruik van betonnen megategels. Door het grote oppervlak zorgen deze tegels voor rust en symmetrie in uw tuin. Megategels zijn ook erg geschikt om hoogteverschillen te overbruggen.

We combineren deze tegels bijvoorbeeld met grind. Overtollig regenwater kan tussen de steentjes door wegzakken in de ondergrond, waardoor regenwater niet blijft staan. Zodoende creëren we waterdoorlatende verharding.

Zwembad strakke tuin

Zwembaden

Bij Gert Kwanten zijn we gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van tuinen met zwembaden. Een zwembad in de tuin is niet alleen ontzettend leuk en geschikt om in te sporten en ontspannen, het heeft ook esthetisch een toegevoegde waarde. Met het juiste zwembad kunnen we het strakke design van uw tuin accentueren. Kies bijvoorbeeld voor een prachtig minimalistisch zwembad of een modern zwembad met strakke hoeken en zwevende inlooptrap.

Terrasoverkapping

Ook een mooie terrasoverkapping kan het strakke karakter van uw tuin versterken. Dat doen we bijvoorbeeld door bij het ontwerpen van de terrasoverkapping rekening te houden met de tuinstijl. In een strakke tuin is een overkapping met veel rechte balken bijvoorbeeld erg mooi. De constructie kan van hout gemaakt worden, maar u kunt ook kiezen voor andere materialen zoals aluminium. In een moderne tuin komt een aluminium overkapping met lamellen bijvoorbeeld erg goed tot haar recht. De lamellen versterken het lijnenspel in de tuin en zijn afhankelijk van het weer te openen en te sluiten.