Moderne tuin met zwemvijver

Moderne tuin met zwemvijver

Wil je in je eigen tuin kunnen zwemmen in kraakhelder, natuurlijk water zonder chloor? Dit project van Gert Kwanten in Schilde is een perfect voorbeeld van een tuin met zwemvijver. Een natuurlijk ecosysteem met fraaie vijverplanten zorgt voor de waterzuivering en geeft de tuin bovendien een weelderige aanblik. Huiskamer en terras lopen vloeiend in elkaar over en bieden een fraai uitzicht op het gazon, de siergrassen en de door ipé hardhout omgeven zwemvijver.

Zwemvijver

Door de aanwezigheid van de zwemvijver ademt de tuin een en al rust en ontspanning. Doordat het plantenfilter niet, zoals vaak het geval is aan het eind van het zwembad ligt, maar aan de lange zijde, oogt het zwemwater nog ruimer dan het al is. De moeraszone oogt met een mix van altijdgroene en bloeiende vijverplanten als een waterkant in de vrije natuur.

De ecologische filterzone steekt bovendien fraai af tegen de gestapelde steenwand. De natuurstenen strips zijn verlijmd op een bakstenen achtergrond, waardoor het effect ontstaat van een massieve bergwand die uit het water oprijst. Overigens heeft de stenen wand niet alleen een esthetische functie; het steen vangt de warmte van de zon op en geeft dit terug aan het water in de zwemvijver.

Een hardhouten terras van duurzaam ipé omringt de zwemvijver en zorgt voor een plek waar men na een duik in het heldere natuurwater lekker kan ontspannen. Het houten terras is voorzien van twee houten ligstoelen. Hiervandaan kijk je over het water uit op de woning met daarvoor het granieten terras.

Siergrassen

De tuin is voorzien van een ruim gazon, omgeven door borders en bloembakken met blauwgrijs siergras, blauw schapengras en niet woekerende bamboe. De statige bloembakken staan op een ondergrond van antracietkleurige rivierkeien, wat het sierlijke effect van een waterlandschap versterkt. Tussen het gazon en de dubbele grassenboord loopt in de lengte van de tuin een functioneel tuinpad. Het betonsteen heeft een mooie hardsteenkleur en een gekorreld oppervlak.

De tuin wordt omringd door enkele bomen. In de siergrassen staan bijvoorbeeld papieresdoorns met sfeervol groenrood blad. Wanneer deze bomen volgroeid zijn, zullen zij hun kenmerkende afbladderende schors krijgen, wat de bomen een extra karakteristiek uiterlijk geeft.

Achter in de tuin staan verder twee Valse Christusdoorns, ook wel Sunburst genoemd. Het geelgroene loof van deze bomen zorgt voor een fijn schaduwhoekje bij het tuinhuisje. Kruiden en bessen omringen ditzelfde tuinhuisje dat is voorzien van een vuurplaats, waar men op warme zomeravonden tot ver na zonsondergang kan blijven zitten.

Tuinmeubilair

Een belangrijke wens van de eigenaren was het gebruik van het reeds aangekochte tuinmeubilair. Het fraaie tuinontwerp benadrukt de schoonheid van de tuinmeubels en versterkt bovendien het gebruiksgemak. De witte loungebanken lijken bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor de grootformaat granieten tegels en zijn de ideale plek om te genieten van het uitzicht op het gazon, het rustig kabbelende water van de zwemvijver en de daarachter liggende boompartijen. Het terras omarmt de woning en fungeert door de grote raampartijen eveneens als een verlengstuk van de huiskamer.