2012-limburgse-tuinaannemer-Gert-Kwanten

Goud Limburgse Tuinaannemer 2012

Bij deze bijzondere woning in Balen deed Gert Kwanten het ontwerp en de aanleg.Hij vertaalde het ontwerp naar een functionele en moderne voortuin die achter de woning haast naadloos overgaat in het nabije heidelandschap. Zowel plantkundig als materiaal technisch leidde dit tot een ronduit sterk staaltje vakmanschap.

STRAK EN MODERN

Strak en modern tuinontwerp typeren de ruime voortuin van deze prachtige, hedendaagse woning. Zowel de brede oprit als de ruime parking zijn uitgevoerd in antracietgrijze kleiklinkers. Ertussen verheft zich een pad in gegradineerde blauwe hardsteen naar de woning. De beplanting bestaat uit brede vlakken van kunstig gesnoeide sierstruiken, in de hoogte bijgestaan door enkele solitaire bomen. Langs een hoge glazen afscheidingswand geven siergrassen volume aan de halfhoge plantbakken uit gelakt plaatstaal.

INOX SPIEGELVIJVER

Achter die gezuurde matglazen wand toont zich een spiegelvijver uit inox, waarvan de randen bezet zijn met blauwe hardsteen. Uit het ondiepe water rijst een blauwstenen sokkel met kunstwerk op. Een trap uit blauwe hardsteen brengt ons hogerop naar de achtertuin. Het hoogteverschil van maar liefst 2,5 meter wordt opgevangen door vakkundig ge plaatste betonnen keermuren die stevig in elkaar verankerd zijn. Daarenboven huist onder de traptreden nog een dikke laag gewapend beton.

HARDHOUTEN TERRAS

In de achtertuin is het hardhouten terras prominent aanwezig tegen de achtergevel. Van hieruit loopt een grasperk langzaam op naar hoger gelegen coniferen heuvels. Deze sluiten door een doordachte beplanting van heide en siergrassen en een volledige afwezigheid van enige afsluiting perfect aan bij de natuurlijke heide tegen de achtergrens van het perceel. Halverwege vinden we nog een losse zithoek uit Aziatische graniettegels die in dambordpatroon uitgesneden liggen in het grasperkw. Her en der in de tuin vangen keerwandjes in gebrand graniet het aanwezige hoogteverschil op. Opvallend aan de rechterkant is een strak maar speels patroon van geometrisch gesnoeide struiken die ingebed zit-ten in een vlak van basaltsplit.