Betoverende tuinen

Betoverende tuinen

We genieten graag volop van onze tuin. De tuinarchitecten van Gert Kwanten zijn dag in, dag uit in de weer met het ontwerpen en aanleggen van banaal ogende tuinen in paradijselijk mooie oases die een lust vormen voor het oog.

TUINTENDENS

Warme tinten zullen steeds meer gaan domineren in de tuin, terwijl grijstinten meer en meer naar de achtergrond gaan verschuiven. De achterliggende reden is dat de tuin een instant vakantiegevoel moet geven. Mensen willen tot rust komen in en genieten van hun eigen achtertuin. Immers, hier hebben ze alle comfort voor handen. Almaar meer mensen integreren een zwembad of zwemvijver, een zithoek, een gezellig terras om tot na zonsondergang te vertoeven in het gezelschap van vrienden en een goed glas wijn. En ook de buiten-keuken, een trend die we in almaar meer tuinen zien opduiken, past perfect in dit verhaal. Om ten volle van het buitenleven te kunnen genieten heb je echter ook tijd nodig. Daarom is er steeds meer vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen die bestaan uit grote plantengroepen en gemakkelijke planten met weinig werk.

TUININRICHTING

Belangrijk is dat de tuin perfect aansluit bij de stijl van de woning. Omdat je van in de woning naar de tuin kijkt en omgekeerd. De tuin vormt als het ware een verlengstuk van de woning en wordt meestal in functie van de gezinssituatie, levensstijl en omgeving ingericht. Bij landelijke en pastoriewoningen zie je dat er meer onderverdelingen worden aangebracht in de tuin. Echte kamertjes als het ware. Buxus en taxus is dan ook geliefkoosd groen in zulke tuinen. Net als beuk, hulst, hortensia en lavendel. Vaak zie je in deze tuinen ronde vormen. Zo wordt de beplanting ook mooi rond of in kegelvorm gesnoeid. Golfvormige hagen horen ook in een landelijke tuin thuis. Hoewel het ook recht en strak mag, zoals je dat ziet in tuinen van hedendaagse woningen. Naar materiaalgebruik toe, zien we in een landelijke tuin gebakken klin.kers, getrommelde klinkers, al dan niet in combi.natie met arduintegels. Maar ook arduintegels in twee verschillende formaten worden vaak mooi gecombineerd. Hedendaagse tuinen maken daar.entegen veelvuldig gebruik van grote keramische tegels, maar ook natuursteen is een sterk gegeerd materiaal.

RONDOM HET HUIS

Omdat de hedendaagse tuin rustig en strak is en vaak ook minder onderhoud vergt, tref je er verschillende soorten grassen die het tuinbeeld mooi invullen. Maar ook bamboe wordt erg vaak gebruikt om de tuin mee in te kleden. Hier bestaan erg veel soorten in. De meeste mensen hebben een beetje bang om bamboe te gebruiken omdat ze denken dat dit snel overwoekert. Maar als je de juiste soort kiest, en daarbovenop ook nog eens een worteldoek gebruikt, dan kan je deze beplanting mooi binnen de perken houden. In zulke tuinen geldt de regel ‘less is more’, dus naar kleurgebruik en verschillende typen planten wordt het vaak sober gehouden. Groenblijvende planten zijn een hit en de kleurencombinatie groen-wit.paars doet het altijd erg goed. Achteraan in de tuin wordt er gewerkt met grote plantengroepen en verder kenmerkt de hedendaagse tuin zich ook door speelse bladcontrasten.

DE ROL VAN HET TERRAS

Vaak zie je dat het terras nauw aansluit bij de woning. Zo zijn grote tegels erg populair, zowel binnen als buiten. Belangrijk bij de keuze van materialen is dat alles in harmonie is met de woning en de omgeving. En ook de grootte van het terras dient aan het huis te worden aangepast om een mooi geheel te vormen. Doorgaans is bij een hedendaagse woning het terras in overeenstemming met de breedte van het huis en is het gemiddeld zo’n 5 meter diep. Uiteraard moet je terras ook goed georiënteerd zijn, zodat je zolang mogelijk van de zon kunt genieten. Een kaal terras nodigt niet uit om er je tijd door te brengen, dus een gezellige inkleding met mooie potten en wat groenvoorziening fleurt het geheel wat op. Tegenwoordig zie je ook meerdere terrassen in het tuinbeeld. Bij het tuinhuis met overkapping of grenzend aan het poolhouse kan ook een gezellige zithoek worden ingericht of een buitenkeuken met bijpassend tuinmeubilair.

ONDERHOUDSVRIENDELIJK

Bij hedendaagse woningen wordt er extra aandacht besteed aan de nabije omgeving van het terras, terwijl de rest van de tuin ingevuld wordt door gras. Gras is immers redelijk onderhoudsvriendelijk en voor kinderen de ideale speelruimte om er zich naar hartenlust uit te leven. Wie het niet te kaal wilt op de grasmat, kan deze doorbreken met een ritmische herhaling van beplanting, lage begroeiing of bomen die er eenvormig uitzien, zoals een sierpeer, lindeboom, plataan of knotwilg. Een ander leuk element is een dakplataan of andere dakvormboom die als zonnescherm kan fungeren. Het sluitstuk van de tuin zijn de elementen die zorgen voor wat privacy. Een mooie oplossing zijn de strakke schanskorven die je kunt opvullen met natuursteen, glasstenen maar ook met leistenen. Daarnaast zie je ook vaak leibomen op hoge stammen of platanen aan de perceelgrenzen om op een mooie manier het erf af te schermen tegen ongewenste pottenkijkers.