Moderne daktuin

Moderne daktuin

Het gemiddelde dak in Vlaanderen blijft een ongebruikte, lelijke oppervlakte bedekt met zwarte EPDM. Toch groeit hier en daar het besef dat we deze ruimte kunnen benutten. We kunnen er bijvoorbeeld een dakterras van maken of een daktuin, of zelfs een combinatie van beide. Dat is precies wat er op een dak in Hasselt verwezenlijkt is. In plaats van een simpel terras aan te leggen koos de eigenaar ervoor om een tuin aan te leggen. Daarom schakelde hij Tuinaanleg Gert Kwanten in voor de aanleg van een daktuin, het ontwerp ervan en de opvolging van begin tot einde.

GROENDAK

U kunt van uw daktuin een extensief groendak maken, ook wel sedumdak genoemd. In dat geval hebt u slechts een beperkte opbouwhoogte nodig. Een beschermingslaag, drainagelaag en substraat-laag volstaan om de sedum te laten groeien. Voor andere beplanting hebt u meer nodig. Hier komt er tussen de drainagelaag en de substraatlaag nog een vochthoudende laag en is de substraatlaag ook veel dikker. Dit noemen we een intensief groendak, wat hier ook toegepast is.

UITZICHT VERSUS GEBORGENHEID

Hogere beplanting was vereist om de privacy van de eigenaar te garanderen op deze erg open plaats, zichtbaar langs twee kanten voor de buren. Dit was een van de wensen van de eigenaar. Stonden verder op het lijstje: een moderne look in de stijl van het nieuwbouwappartement, een ruim terras aan de woning, een tweede loungeterras wat verder weg, een jacuzzi en ondanks de vraag naar privacy toch een doorkijk naar enkele mooie gebouwen achteraan. Er mocht ook geen gebruikgemaakt worden van een balustrade, de beplanting geeft de dakrand aan.

HET DAKTUIN ONTWERP

Het ontwerp van zo’n daktuin is uiteraard technischer dan van een gewone tuin. Het gewicht van de gebruikte materialen vormde een eerste uitdaging. Daarom is er gekozen voor houtverharding, een vrij licht materiaal, in combinatie met tegels. Ook de locatie van de jacuzzi was belangrijk: tegen de rand en boven één van de onderliggende steunpilaren. Verder moest er verlichting en beregening komen op het dak. Zware constructies zoals plantenbakken mochten niet te breed zijn en werden zo ver mogelijk naar de zijkanten ingetekend. Het dak bestaat uit 2 niveaus. Hoe kan dit hoogteverschil overbrugd worden? Onder de houten trap en de zitbanken rondom het terras zit de richel verborgen.

HOUT ZET DE TOON

Tuinaanleg Gert Kwanten nam de uitdaging met beide handen aan om een opvallend ontwerp te creëren. De noodzaak om met het lichte materiaal hout te werken werd omgezet naar een eyecatcher in de vorm van een houten terras, zitbanken, trap en plantenbakken. Verder werden tegels op tegeldragers geplaatst om een visuele scheiding tussen terras en de achterliggende tuin te maken. De tegels vormen een zichtas in het midden naar de gebouwen in de verte. Het probleem van het niveauverschil in het dak werd verder uitgespeeld door het creëren van twee duidelijke niveaus in de tuin door middel van zitbanken en plantenbakken die ook voor meer geborgenheid zorgen. Het loungeterras achteraan is meteen ook verhoogd, net zoals de verharding rondom de jacuzzi, zodat instappen hier gemakkelijker gaat. De beplanting is voorzien in de vorm van plantenbakken, die de juiste hoogte hebben voor een intensieve beplanting. Groenblijvende bamboe schermt de terrassen af van de buren en combineert mooi met de speelse grassen langs de gang naar de slaapkamer. Enkele extra witte plantenbakken maken het geheel af.

TUINAANLEG OP HOOGTE

Niet enkel over het ontwerp, maar ook over de aanleg van de daktuin moest even nagedacht worden. Een eerste hindernis: hoe de materialen op het achterliggende dak krijgen (het terras bevindt zich op de tweede verdieping achter een hoog appartements gebouw van zes verdiepingen en is volledig omringd door de stadsbebouwing)? Bij de aanleg van een daktuin moet men zeer omzichtig te werk gaan bij de verankering van de materialen op het dak. Tegels werden daarom op tegeldragers geplaatst en zijn dus wegneembaar. Het houten terras en de andere houten constructies zijn bevestigd aan een houten kader. Omdat de dakfolie beschermd moest worden tegen de wortels van planten werd eerst een wortelwerende folie voorzien. Tuinaanleg Gert Kwanten bracht ook de aanleg tot een goed einde. Het resultaat is een moderne tuin op hoogte, waarin de eigenaar kan genieten van het uitzicht en het groen zonder echt het gevoel te hebben dat hij op een dak zit.