Tuinarchitectuur gert kwanten

Strakke lijnen en landelijke elementen

Geen tuin met verborgen kamers maar een gemakkelijk te onderhouden buitenruimte met de nadruk op beplanting die de nodige privacy creëert. Dat was de wens van een klant uit Houthalen die een beroep deed op Tuinaanleg Gert Kwanten. Het perceel is aanzienlijk en loopt door achter de handelszaak die links van de woning gelegen is. Achterin koos de klant voor een oppervlakte die grotendeels uit gazon bestaat, maar dichter naar de woning toe, is er net iets meer actie te vinden.

Tuinaanleg Gert Kwanten werd de voorbije jaren meermaals uitgeroepen tot winnaar van de Vlaamse Tuinaannemers Laureatenwedstrijd. En dat in verschillende categorieën. Het team realiseert al bijna twintig jaar prachtige projecten: van ontwerp in diverse stijlen over aanleg tot onderhoud. Een van de huzarenstukjes uit het portfolio van de tuinaannemer is de aanleg van dit landelijke project in het Limburgse Houthalen.

De centraal gelegen zwemvijver die dagelijks gebruikt wordt door de eigenaar, is de blikvanger van de tuin. De strakke omlijsting trekt alle aandacht naar zich toe. Uitgerust met een natuurlijke filterzone achteraan, gaat de vijver naadloos over in een zee van gras die tot aan het einde van de perceelgrens reikt.

Aansluitend aan het huis ligt een ruim terras uit Belgische blauwe steen dat overgaat in een ipé houten omlijsting waarin de zwemvijver zich schuilhoudt. Aan de zijkant van het terras start een paadje uit Belgische gebakken klinkers richting bijgebouw waar opnieuw de blauwsteen terugkeert. Het gebruik van deze drie duurzame verhardingsmaterialen op een geringe oppervlakte resulteert in een mooie combinatie en samenhang.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKE BEPLANTING

Waar het kavel verbreedt, koos de eigenaar bewust voor een onderhoudsvriendelijke tuin met grote groepen van eenzelfde soort beplanting. Daardoor oogt de tuin weids en evenwichtig. Twee grote eiken werden geïntegreerd in het ontwerp. Enkele andere boomsoorten vonden hun thuis in eilanden van siergrassen. Het gazon en de planteilanden worden omzoomd door een organisch welvende strook bestaande uit gebakken klinkers waardoor de robotmaaier zonder moeite zijn weg kan gaan. Borders en perken met groepen hortensia, Hydrangea paniculata, lavendel, Osmanthus zorgen voor een subtiele kleurentoets.

DE NADRUK OP PRIVACY

De belangrijkste wens van de eigenaar betrof een beplanting die voldoende privacy zou bieden. De aanpalende handelszaak wordt immers druk bezocht. De inkijk vanuit de winkel moest dus minimaal zijn. Vanuit de minimalistische voortuin bestaande uit voornamelijk een oprit uit gebakken klinker, start een rij leibomen die achteraan in de tuin overgaat in sierpeer. Op deze manier wordt de volledige tuin in de hoogte omheind. Een dichte beukenhaag zorgt voor de nodige privacy op ooghoogte.

Menu