EEN MEDITERRANE TUIN: ONTWERP EN AANLEG

Geniet van de warme en ontspannen sfeer die zo kenmerkend is voor de landen rond het Middellandse Zeegebied met uw eigen mediterrane tuin. Door de juiste planten, materialen, kleuren en vormen te gebruiken creëren we bij Gert Kwanten tuinen die in alles een mediterrane sfeer ademen.

Met warme kleuren, rustig kabbelend water en heerlijk geurende bloemen en kruiden waant u zich in uw eigen tuin aan de Middellandse Zee. Onze tuinarchitecten maken een ontwerp voor uw mediterrane tuin. En we kunnen uw tuin-oase vervolgens van begin tot eind realiseren.

Mediterrane tuin ontwerp

ONTWERP MEDITERRANE TUIN

Bij het ontwerpen van een mediterrane tuin gaat het erom een passende sfeer te creëren door middel van de juiste vormgeving en het gebruik van kenmerkende elementen als planten, verhardingen en accessoires. Vooral de beplanting speelt een belangrijke rol in mediterrane tuinen. Helaas doen niet alle planten uit het Middellandse Zeegebied het goed in het Belgische klimaat, maar dat betekent gelukkig niet dat u niet kunt genieten van een heerlijke mediterrane sfeer in uw tuin.

Kenmerken mediterrane tuin

Een mediterrane tuin heeft verschillende onderscheidende kenmerken. Met onze botanische kennis weten wij precies welke mediterrane planten we kunnen gebruiken voor uw tuinontwerp. De warme sfeer die zo kenmerkend is voor mediterrane tuinen versterken we door gebruik te maken van de juiste materialen, kleuren en vormen. Daarbij houden we zorgvuldig rekening met zaken als de bodem, de inval van zonlicht, de beschikbare ruimte, de stijl van uw woning en uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Door meerdere van deze aspecten in het tuinontwerp te implementeren krijgt uw tuin de ambiance waar u naar op zoek bent.

  1. Planten en bomen uit het Middellandse Zeegebied
  2. Warme en levendige kleuren
  3. Organische en asymmetrische vormen
  4. Materialen als natuursteen, terracotta en grind
  5. Waterelementen
  6. Loungemeubels
  7. Schaduwplekjes
  8. Warme verlichting

In tuinen met een mediterrane vormgeving zijn vaak elementen uit andere tuinstijlen te ontdekken, zoals de loungetuin en landelijke tuin. Door uw mediterrane tuin op de juiste manier aan te leggen, geniet u voor u het weet van een vakantie in eigen tuin.

Professionele tuinaanleg

Nadat het ontwerp van uw mediterrane tuin is afgerond, kunt u de aanleg van uw tuin laten verzorgen door de vaklieden van Gert Kwanten. Onze teams gaan aan de slag met de realisatie van uw tuin en zorgen dat ieder onderdeel van het tuinontwerp tot in het kleinste detail tot leven komt in uw tuin. Of het nu gaat om de beplanting, bestrating, aanleg van een zwembad, bouw van tuinconstructies of het verlichten van uw tuin, we kunnen ieder onderdeel van uw tuin in eigen beheer voor u realiseren. Daarbij maken we gebruik van de beste materialen.

Welke planten in een mediterrane tuin?

Een mediterrane tuin is natuurlijk niet compleet zonder de juiste beplanting. Door grotendeels de begroeiing te gebruiken die u tegenkomt in het Middellandse Zeegebied, haalt u direct de kenmerkende atmosfeer van de Mediterranée in huis. Houd er wel rekening mee dat de hagen, bomen en planten bestand moeten zijn tegen het Belgische klimaat.

Kies bijvoorbeeld voor winterharde beplanting die goed gedijt in België, zoals lavendel of albizia. Ook heerlijk geurende planten zoals jasmijn, hyacint en rozemarijn zijn geschikt in onze tuinen en voegen extra leven toe aan uw tuin. Bij planten die meer zonlicht nodig hebben, kunt u overwegen om ze in potten te plaatsen. Op die manier kunt u de planten afhankelijk van het seizoen verplaatsen naar de beste plek in de tuin. Een leuke toevoeging aan uw mediterrane tuin is het plaatsen van druivenranken. Deze kunnen tegen een muur groeien of als natuurlijk afdak dienen. Druiven geven uw tuin een unieke uitstraling en bieden een heerlijke beloning tijdens de oogsttijd.

Daarnaast schenken bomen uw tuin een volwassen en warm karakter. Kies in uw mediterrane tuin bijvoorbeeld voor bomen als de olijfboom, vijgenboom, kurkeik, johannesbroodboom en eucalyptus. Ook fruitbomen zoals de citrusboom en granaatappel geven uw tuin de gewenste warme uitstraling. Een geschikte middenweg tussen een boom en heester is een meerstammige boom.

Overigens doen niet alle genoemde planten en bomen het even goed in iedere tuin. Of bepaalde bomen of planten geschikt zijn voor uw tuin hangt met name af van de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht. Bij Gert Kwanten kunnen we voorafgaand aan het ontwerpen een bodemanalyse uitvoeren. Zodoende kunnen we het beplantingsplan aanpassen aan wat geschikt is voor uw tuin. Zo weet u zeker dat alle planten de kans krijgen om tot volle wasdom te komen.

Ideeën mediterrane tuin

In mediterrane tuinen ziet u vaak kleuren uit de natuur, zoals verschillende aardetinten, terugkomen. Houd daar rekening mee bij de materiaalkeuze en kies voor materialen die de mediterrane sfeer uitademen, zoals terracotta, natuursteen en mozaïek. Heeft u weinig ruimte? Probeer dan een terracotta muur in uw tuin of op uw balkon te plaatsen voor die heerlijke zuidelijke sfeer.

Om de mediterrane look en feel nog meer te benadrukken, is het leuk om de typische bestrating te leggen die u veel tegenkomt in deze gebieden, zoals flagstone tegels, kasseien en grind. Bestrating met zandkleuren en aardetinten past goed bij een mediterrane tuin. Grote terrastegels of een terracotta uiterlijk zijn ook mooie opties. Wees voorzichtig met sobere kleuren zoals grijs en zwart in de bestrating, omdat deze koude kleuren niet passen bij de warme uitstraling van een mediterrane tuin.

Zonlicht speelt in Zuid-Europa een nog grotere rol dan hier. Het mediterrane klimaat staat bekend om zijn overvloedige zonneschijn en droogte. Hierdoor proberen mensen in hun tuinen voldoende schaduw te creëren om op de heetste momenten van de dag aan de zon te kunnen ontsnappen.

In een mediterraan tuinontwerp is het belangrijk om ook met zon en schaduw te spelen. Zorg voor voldoende zonplekken om de mediterrane warmte na te bootsen, maar vergeet ook de schaduwplekjes niet. Die creëert u door bijvoorbeeld pergola’s en bogen te bouwen of parasolbomen te planten. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van een terrasoverkapping. Hiermee verzekert u uzelf van heerlijke plekjes om in de luwte te ontspannen. Het spel tussen zon en schaduw zorgt voor een dynamisch effect in uw tuin.

Met eeuwenoude straatjes en historische woningen met oude tuinen is het straatbeeld in de mediterrane landen minder strak en georganiseerd dan in het noordwesten van Europa. Daarom kunt u in een mediterrane tuin gebruikmaken van speelse en asymmetrische vormen. Maak minder gebruik van strakke lijnen en hoeken, maar laat verschillende onderdelen van de tuin geleidelijk in elkaar overlopen. Op die manier kunt u een prachtige combinatie tussen een landelijke tuin en een mediterrane tuin creëren.

Geniet van lange, zwoele zomeravonden in uw nieuwe tuin. Dat doet u bijvoorbeeld met een gezellige buitenkeuken, maar ook door uw tuin op een sfeervolle manier te verlichten. Probeer de verlichting vooral zacht en warm te houden. Plaats de lampen op plekken in de tuin waar u graag zit, maar gebruik de tuinverlichting ook om bepaalde elementen zoals bomen en planten uit te lichten.

Een echte mediterrane tuin kan niet zonder gezellige plekjes waar u heerlijk tot rust kunt komen. Creëer bijvoorbeeld een sfeervolle hoek in uw tuin met comfortabele loungebanken. Deze kunt u aanpassen aan de tuinstijl door bijvoorbeeld gebruik te maken van materialen als teakhout. Voeg trendy kussens toe om de hippe sfeer van eilanden als Ibiza na te bootsen. Met een gezellige zithoek tovert u uw buitenruimte om tot een echte loungetuin.

Water past natuurlijk perfect bij loungen in een mediterrane sfeer. Een zwembad is niet alleen een fijne plek om heerlijk af te koelen tijdens de warmste dagen van het jaar, de blauwe kleur van het water past ook perfect binnen het ontwerp van een mediterrane tuin. Uiteraard kunt u het terras naast het zwembad uitrusten met een comfortabel ligbed onder een parasol om het geheel af te maken. Het geluid van kabbelend water op de achtergrond zorgt voor een rustgevende ambiance die kenmerkend is voor de mediterrane tuin.

Mediterrane tuin voorbeelden

Een mooi voorbeeld van een mediterrane tuin is deze landelijke tuin met Italiaanse aspecten die wij enkele jaren geleden realiseerden. Met authentieke karrensporen, klinkerpaadjes, Don Quichot-poorten, gezellige binnenplaatsen en knusse hoekjes waant u zich op een Toscaanse boerderij.

Dat een mediterrane tuin niet per se heel groot hoeft te zijn bewijzen we met het ontwerp en de aanleg van deze wat kleinere tuin in Maastricht, met warme flagstone tegels, gravelmatten, bamboe houtverharding en een op maat gemaakt zwembad ademt deze tuin sfeer en romantiek.