MEERSTAMMIGE BOOM

Gert Kwanten maakt als tuinarchitect regelmatig gebruik van meerstammige bomen. Waarom? Meerstammige bomen zijn met hun grillige vormen en natuurlijke uiterlijk een prachtige eyecatcher in verschillende soorten tuinen.

Bovendien worden ze wat minder hoog en hebben ze relatief weinig onderhoud nodig.

Deze eigenschappen maken de meerstammige boom geschikt voor grote tuinen, maar ze passen ook prima in een kleinere tuin. Met hun eigenzinnige karakter passen meerstammige bomen zowel in moderne als landelijke tuinen.

EXCLUSIEVE TUINARCHITECTUUR

Wilt u een prachtige tuin laten ontwerpen? Bij Gert Kwanten maken we voor onze tuinontwerpen regelmatig gebruik van meerstammige bomen. Iedere tuin wordt bij Gert Kwanten volledig op maat ontworpen. Daarbij houden we zorgvuldig rekening met uw wensen en voorkeuren. We zijn onder andere gespecialiseerd in het ontwerp van luxe tuinen met zwembad en wellness. Ieder tuinontwerp kan van begin tot eind worden uitgevoerd door onze eigen specialisten. Bij de tuinaanleg verzorgen we onder andere de grondwerken, bestrating, gazonaanleg en timmerwerken. We kunnen bijvoorbeeld ook een mooi poolhouse of een fraaie terrasoverkapping voor u maken.

Wat is een meerstammige boom?

Een meerstammige boom is een boom die laag bij de grond (of vlak daaronder) vertakt en zodoende meerdere stammen vormt. Daarmee is het als het ware een combinatie tussen een boom en een struik. Deze bijzondere bomen blijven meestal wat lager dan de meeste eenstammige varianten en zijn direct dicht bij de grond al groen en breed. Veel van deze bomen zijn onderaan iets smaller en worden naar boven toe steeds breder.

De meeste meerstammige bomen groeien op deze manier omdat ze al vanaf jonge leeftijd zo gesnoeid zijn. Hierdoor is het in theorie mogelijk om van de meeste bomen een meerstammige exemplaar te maken. In de praktijk worden er specifieke boomsoorten gebruikt voor meerstammige bomen.

Een echte eyecatcher

Een meerstammige boom fungeert als een echte eyecatcher in uw tuin, helemaal als u kiest voor een variant met kleurrijke bloemen of vruchten. Het fraaie takkenstelsel oogt ontzettend sierlijk en de meerstammige boom is geschikt voor verschillende soorten toepassingen. Zo doet zij het ontzettend goed in een tuin met ruime borders of een groot gazon. Als u een kleinere tuin of wat minder ruimte heeft, kunt u de bladeren en takken onderin de boom wegsnoeien. Zo behoudt de boom haar transparantie.

Soorten hagen tuin

Verschil tussen een (meerstammige) boom en een struik

Een meerstammige boom vormt esthetisch gezien een middenweg tussen een boom en een struik.

  • Een “normale” boom heeft een centrale stam die zo’n vier meter hoog kan worden. Bovenin de boom vertakt zij en vormt zij een kroon.
  • Struiken vertakken vanuit een hoofdtak. Dit gebeurt meestal iets boven de grond.
  • Een meerstammige boom vertakt vlak boven de grond in meerdere stammen van een vergelijkbare dikte.

Het voordeel van een meerstammige boom ten opzichte van een struik is dat een meerstammige boom een wat meer open structuur heeft. Een struik is dichter. Hierdoor kun je beter door een meerstammige boom heen kijken. Dit levert bijvoorbeeld voordeel op in een kleine tuin, zoals een stadstuin.

Overigens is een meerstammige boomvariant niet minder natuurlijk dan een boom met een rechte stam. In de natuur vertakken bomen vaak uit zichzelf al vlak boven de grond. Omdat dit langs wegen en paden niet erg praktisch is, hebben in onze maatschappij hoogstammige bomen de overhand gekregen. De laatste jaren zien we echter een trend dat er steeds meer meerstammige bomen gebruikt worden voor landscaping.

De 6 mooiste meerstammige bomen

Er zijn veel verschillende soorten meerstammige bomen. Welke boom het mooiste is, hangt onder andere af van de stijl waarin de tuinarchitect uw tuin ontworpen heeft. Deze 6 meerstammige exemplaren zijn erg mooi.

Een meerstammige krentenboom (Amelanchier lamarckii)k krijgt vroeg in het jaar (rond maart) oogstrelende witte bloemen. Deze groeien uiteindelijk uit tot kleine besjes. De besjes trekken veel vogels aan, waardoor uw tuin een heerlijke levendige uitstraling krijgt. In de herfst verkleurt de krentenboom en krijgt zij een een mooie roodoranje kleur.

Ook het perzisch ijzerhout (parrotia persica) heeft aan het eind van de winter sierlijke bloempjes. Deze zijn rood. Het mooist is deze boom misschien wel in het najaar, wanneer zij oranjegele bladeren met een paarse rand krijgt. Perzisch ijzerhout verliest haar blad, maar dit gebeurt pas ver in november.

Waar de meeste bomen hun schoonheid krijgen door hun blad is dat bij de witte Himalayaberk (betula utilis) het geval door de stam. Deze berk heeft namelijk een prachtige zilverwitte schors. Doordat die een beetje afschilfert, komt de daaronder gelegen bruine stam een beetje tevoorschijn. De boom heeft grote lederachtige bladeren. Die zijn in de zomer donkergroen en worden in de herfst goudgeel.

Als u op zoek bent naar een wintergroene meerstammige boom, dan is de schijnhulst (asmanthus armatus) een geschikte optie. De boom heeft sierlijke lichte stammen en een mooi vol blad, dat frisgroen uitloopt. Het fijne aan deze boom is dat zij het hele jaar mooi is om te zien. Vroeg in het najaar vormen zich witte bloemen.

Een andere mooie bladhoudende meerstammige boom is de glansmispel (Photinia Red Robin). Het opvallende aan deze boom is dat haar jonge blad prachtig rood is. De plant wordt maar een paar meter hoog en is daarmee ook erg geschikt voor kleinere tuinen. De glansmispel doet het ook goed in een pot.

Heeft u een grote tuin en bent u op zoek naar een boom die wat hoger wordt? Dan is de zilveresdoorn (acer sachharinum) een prachtig exemplaar. De zilveresdoorn heeft het karakteristieke esdoornblad. Dit blad is bij deze variant zilverwit aan de onderkant. Hierdoor oogt de boom extra speciaal als u eronder staat. In het najaar worden de bladeren prachtig roodoranje. De zilveresdoorn doet het ook goed in nattere tuinen.

Onderhoudsvriendelijk

Eén van de grote voordelen van meerstammige bomen is dat ze vaak relatief weinig onderhoud vergen. Waar een struik regelmatig bijgesnoeid moet worden en waar u bij veel hagen moet vormsnoeien, is een meerstammige boom minder veeleisend. Daarom maken we in onderhoudsvriendelijke tuinen graag gebruik van meerstammige bomen.

De bomen zijn desgewenst jaarlijks te snoeien. Hierdoor behouden ze hun open karakter. Bij bladverliezende exemplaren kan dat in de winter. Bomen die hun blad behouden kunnen in de zomer gesnoeid worden. Het is mogelijk om de bomen per twijg af te snoeien.

Moderne tuin

Meerstammige bomen doen het erg goed in moderne tuinen. Het grillige uiterlijk van een meerstammige boom vormt een fraai contrast met het lijnenspel van een moderne tuin, terwijl het niet ten koste gaat van het strakke karakter. Vooral omdat een meerstammige boom bij de grond minder bladeren en takken heeft dan een struik, is zij beter geschikt voor moderne, strakke tuinen.

Landelijke tuin

Ook in landelijke tuinen zien we steeds vaker meerstammige boomsoorten. Het natuurlijke karakter van een meerstammige boom sluit natuurlijk perfect aan op dat van een landelijke tuin. Om het landelijke aspect te versterken kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor meerstammige fruitbomen. De bomen zijn ook goed te combineren met bodembedekkende beplanting, wat het ongerepte uiterlijk van uw tuin versterkt.

Bladhoudende meerstammige bomen

Afhankelijk van het soort boom dat u kiest, kunnen meerstammige soorten het hele jaar door groen blijven. Dit zijn bladhoudende bomen die hun blad in de herfst en winter niet verliezen. Houdt u juist van variatie gedurende verschillende seizoenen? Dan kunt u ook kiezen voor meerstammige bomen die verkleuren in het najaar en in de winter hun blad kwijtraken. Zodoende komt de grillige takkenstructuur in de winter nog beter uit.

Meerstammige boom in kleine tuinen

Meerstammige bomen zijn ook erg geschikt voor in kleine tuinen, zoals een stadstuin. Ze blijven lager dan hoogstammige bomen en zorgen daardoor voor minder schaduw. In vergelijking met struiken zijn meerstammige bomen transparanter. U kunt dus nog steeds tussen de verschillende stammen heen kijken. Hierdoor neemt een meerstammige boom optisch minder ruimte in beslag. Een meerstammige boom heeft een stijlvolle, sierlijke uitstraling, maar zorgt in kleinere tuinen voor voldoende openheid.

Kenmerken van een meerstammige boom

Meerstammige bomen zijn er in veel verschillende varianten. Afhankelijk van het type boom en de omstandigheden kunnen ze 2 tot 8 stammen hebben. Doordat ieder meerstammige exemplaar zich anders ontwikkelt, is geen boom hetzelfde Toch zijn er een aantal kenmerken waar de meeste meerstammige bomen aan voldoen. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Sierlijk
  • Grillig
  • Minder hoog
  • Transparant
  • Groenblijvende varianten
  • Bloemen
  • Verschillende soorten