TERRASOVERKAPPING: MOOI OVERDEKT TERRAS

Of het nu regent of juist erg warm is en u behoefte heeft aan schaduw, met een mooie terrasoverkapping heeft u altijd een plek om lekker beschut en onder ideale omstandigheden in uw tuin te zitten.

Een overdekt terras is de ideale plek voor een loungeruimte, wellnessvoorzieningen en een buitenkeuken.

Bij Gert Kwanten ontwerpen en bouwen we verschillende soorten overkappingen voor in de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een afdak aan uw woning of een overdekt terras in een tuinhuis. Een terrasoverkapping past in iedere tuin en is verkrijgbaar in verschillende stijlen, van landelijk tot modern. We kunnen uw overkapping bouwen in een bestaande tuin of ontwerpen en aanleggen als onderdeel van een compleet nieuwe tuin.

WILT U EEN OVERKAPPING VOOR UW TERRAS

Creëer de ideale omstandigheden om lekker in de tuin te zitten. Gert Kwanten realiseert de mooiste terrasoverkappingen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Soorten overdekt terras

Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen. De meest bekende is een overkapping aan de gevel van uw woning. Hiermee geniet u van een beschut terras direct tegen uw woning. U hoeft dus niet eerst door de tuin te lopen om het terras te bereiken. Hiermee vergroot u als het ware de leefruimte in uw woning. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor vrijstaande terrasoverkappingen of een overdekt terras als onderdeel van een poolhouse of tuinkamer.

Terrasoverkapping hout

Overdekt terras aan woning

Vrijwel iedere tuin heeft een terras dat grenst aan de woning. Door dit terras te overdekken kunt u lekker in de tuin zitten, ook als het regent of als u in het hete zomerseizoen in de schaduw wilt vertoeven. Gert Kwanten ontwerpt en installeert prachtige terrasoverkappingen aan de gevel van uw woning. We stemmen de overkapping af op de stijl van uw woning, zodat uw afdak en huis een prachtig geheel vormen. Eventueel kunnen we de terrasoverkapping voorzien van glazen wanden, zodat u in de winter kunt genieten van een fijne serre.

Vrijstaande terrasoverkapping

Het is ook mogelijk om dieper in de tuin een overdekt terras te creëren. We kunnen op iedere plek in uw tuin een mooie constructie bouwen. Door op een mooie plek in de tuin een overdekt terras aan te leggen geniet op een andere manier en met een ander uitzicht van uw tuin. U voelt zich één met de tuin en heeft een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen.

Terrasoverkapping modern

Tuinhuis of poolhouse met overdekt terras

Het is ook mogelijk om een overdekt terras te integreren in een constructie als een tuinhuis of poolhouse. Deze constructies fungeren als een bijgebouw, waar u direct spullen in op kunt bergen. Een tuinhuis of poolhouse kan bijvoorbeeld ook een binnenruimte hebben of voorzien worden van wellness, een bar of buitenkeuken. Als u een zwembad in de tuin wilt, dan is een poolhouse de perfecte plek om af te douchen, om te kleden en na het zwemmen lekker te loungen.

Glazen schuifwanden

Met een overdekt terras met glazen schuifwanden creëert u een prachtige tuinkamer en  kunt u het hele jaar door van uw tuin genieten. Op milde dagen kunt u de schuifwanden openen zodat u daadwerkelijk het gevoel heeft in de tuin te zitten en te genieten van de frisse buitenlucht. Als het wat kouder wordt, kunt u de wanden echter sluiten. Zo verlengt u de periode van het jaar dat u uw overdekte terras kunt gebruiken.

Terrasoverkapping lamellen

Een lamellen overkapping heeft als voordeel dat u uw overkapping geheel naar uw eigen wensen af kunt stellen. Regent het, dan kunt u de lamellen volledig dicht draaien. Schijnt de zon en wilt u niet in de volle zon zitten, maar wilt u wel graag een straaltje zonlicht meepikken, dan kunt u de lamellen gedeeltelijk openen. Een lamellen overkapping is verkrijgbaar in verschillende materialen zoals aluminium en kunststof.

Stijlen terrasoverkapping

Bij Gert Kwanten verzorgen we tuinontwerp voor verschillende soorten tuinen, van landelijk tot modern. Voor ieder soort tuin zijn er geschikte tuinconstructies te bouwen. Als u uw tuin door Gert Kwanten laat ontwerpen, dan zorgen we dat uw terrasoverkapping feilloos aansluit op de stijl van uw tuin en een prachtig geheel vormt met uw woning.

Terrasoverkapping modern

Terrasoverkapping modern

Een terrasoverkapping is prachtig te integreren in een moderne tuin. Door een constructie met strakke lijnen te hanteren, past de overkapping bijvoorbeeld perfect bij moderne villa’s en tuinen met een moderne uitstraling. Kies voor materialen als aluminium en kunststof om dit effect te versterken. Een plat dak past vaak erg goed in een moderne tuin.

Terrasoverkapping landelijk

Terrasoverkapping landelijk

Heeft of wilt u een tuin met een landelijke stijl? Ook dan zijn er diverse soorten overkappingen die hier uitstekend op aansluiten. Materialen als hout doen het altijd erg goed in landelijke tuinen. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld gaan voor constructies met een rieten dak en het landelijke effect benadrukken met elementen als schoren en robuuste houten balken.

Materialen terrasoverkapping

Terrasoverkappingen zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten. Houten terrasoverkappingen geven de constructie bijvoorbeeld een mooie rustieke uitstraling, maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor materialen als aluminium en kunststof.

Een houten overkapping is zowel geschakeld aan uw woning als vrijstaand een stijlvolle oplossing. Hout heeft als voordeel dat het uw tuin een mooie natuurlijke uitstraling geeft. Vooral in landelijke tuinen komt een houten constructie perfect tot haar recht, maar mooi bewerkt hout kan ook uitstekende gecombineerd worden met een moderne tuinstijl. Bij Gert Kwanten kunt u kiezen voor verschillende houtsoorten.

Een terrasoverkapping van aluminium is even duurzaam als stijlvol. Een aluminium constructie is onder andere te combineren met een een glazen dak en zijpanelen. Op die manier heeft u voldoende lichtinval, maar zit u toch uit de wind en regen. Aluminium wordt ook veel gecombineerd met een dak van lamellen. Aluminium geeft uw tuin een moderne en soms bijna industriële aanblik.

Hoogwaardig kunststof gaat jarenlang mee en is zeer onderhoudsvriendelijk. Het voordeel is dat kunstgras in tal van kleuren geleverd kan worden en makkelijk te combineren is met zowel houten als glazen zijpanelen. Ook kunt u een kunststof overkapping voorzien van (kunststof) lamellen, die u wanneer u het wilt open of dicht kunt draaien. Een kunststof overkapping past perfect in een onderhoudsvriendelijke tuin.

Verlichting en verwarming

U kunt uw terrasoverkapping voorzien van verschillende accessoires. Een stijlvol overdekt terras is natuurlijk niet compleet zonder verlichting. U kunt het terras prachtig verlichten met lampen aan het plafond. Daarnaast kunt u een verbinding met de rest van de tuin creëren door spots de tuin in te laten schijnen. Als u een losstaande terrasoverkapping heeft, dan kunt u het tuinpad ernaartoe ook verlichten.

Wilt u ook als het wat frisser wordt, genieten van uw overdekte terras? Dan zijn er verschillende soorten terrasverwarming beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor terrasverwarmers op gas of infraroodverwarming. Het is belangrijk om bij het kiezen van de terrasverwarming rekening te houden met het soort overkapping dat u heeft. Sommige terrasverwarmers zijn beter geschikt op een terras met afgesloten zijkanten, terwijl andere het ook goed doen op een terras met open zijkanten.

Wat kost een terrasoverkapping?

De prijzen voor een terrasoverkapping lopen sterk uiteen. De prijs van een terrasoverkapping hangt onder andere af van het gekozen materiaal en of u kiest voor een prefab of maatwerk constructie. Een maatwerk terrasoverkapping is al verkrijgbaar vanaf zo’n 2500 euro, maar naar gelang het formaat, de accessoires en materiaalkeuze kan die oplopen tot zo’n 10.000 euro. Een terrasoverkapping met elektronisch bestuurbare lamellen is natuurlijk duurder dan een simpele houten constructie.

Heeft u interesse in een terrasoverkapping? Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken. We stellen graag een gratis en vrijblijvende offerte voor u op.

Hoe kunt u een terrasoverkapping schoonmaken?

Het onderhoud van een terrasoverkapping, neemt over het algemeen niet veel tijd in beslag. Hoe vaak u de overkapping schoon moet maken, is onder andere afhankelijk van het gekozen materiaal, de locatie en de eigenschappen van de overkapping. Met een schuin dak stroomt het vuil makkelijk van het dak af als het regent. Dit is bij een plat dak niet het geval. Daarom kost een overkapping met plat dak vaak iets meer tijd aan onderhoud.

U kunt het frame van de constructie het best zo’n twee keer per jaar schoonmaken met water en zeep. Gebruik hiervoor een milde zeep en neem het frame simpelweg af met een doekje. Het dak kunt u afspoelen met een tuinslang of hogedrukspuit. Ga op een ladder staan en spuit het water in één richting over het dak, zodat al het vuil eraf loopt. Een lamellendak kost iets meer onderhoud, omdat u de lamellen één voor één schoon moet maken.

Als u een dakgoot heeft, dan is het verstandig om regelmatig bladeren en ander vuil uit de goot te halen.

Vergunning terrasoverkapping

In veel gevallen geldt er een vergunningsvrijstelling voor het bouwen van een terrasoverkapping. Of en wanneer u een vergunning aan moet vragen is onder andere afhankelijk van of het gaat om een losstaande terrasoverkapping of een overkapping aan uw woning.

Overkapping aan woning

Een terrasoverkapping geldt als aanbouw van een bijgebouw. Hiervoor bent u onder voorwaarden vrijgesteld van een vergunning. Als u in aanmerking komt voor een vrijstelling maakt de vergunningsplicht plaats voor een meldingsplicht.

De vergunningsplicht voor een terrasoverkapping geschakeld aan uw woning wordt vervangen voor een meldingsplicht als:

 • U niet meer dan 40 vierkante meter aan aangebouwde bijgebouwen aan uw woning heeft. Reeds bestaande bijgebouwen zoals veranda’s en bijkeukens moeten hierbij meegeteld worden. Losstaande bijgebouwen worden hiervoor niet meegerekend.
 • Het bijgebouw wordt aangebouwd aan de woning (niet losstaand).
 • De functie en het aantal woongelegenheden niet veranderen.
 • Het bijgebouw in de zijtuin minimaal 3 meter van de perceelsgrens blijft.
 • In de achtertuin minimaal 2 meter van de perceelsgrens blijft of tegen een aanpalend gebouw is gebouwd. In dit laatste geval mag het bijgebouw tot op de perceelsgrens rijken, mits de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. Het bijgebouw mag de diepte van het aanpalende gebouw niet overschrijden.

Losstaande overkapping

Een terrasoverkapping die niet aan uw woning zit, maar los in de tuin staat (of onderdeel is van een tuinhuis of poolhouse), wordt gerekend als een losstaand bijgebouw. Voor losstaande bijgebouwen geldt een vrijstelling van de vergunningsplicht als:

 • U bij elkaar opgeteld niet meer dan 40 vierkante meter aan losstaande bijgebouwen in uw tuin heeft.
 • Er geen mensen in wonen. Voor een bewoond bijgebouw is altijd een vergunning nodig.
 • De constructie gebruikt wordt voor zaken die te maken hebben met tuinonderhoud, ontspanning of opslag.
 • De terrasoverkapping niet hoger is dan 3,5 meter
 • De terrasoverkapping zich binnen 30 meter van de woning bevindt.
 • In de achtertuin niet dichter dan 1 meter van de perceelgrens staat
 • In de zijtuin niet dichter dan 3 meter van de perceelgrens staat
 • Het bijgebouw niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied staat.