Ideeën voor een landelijke tuin

Bent u op zoek naar ideeën om een prachtige landelijke tuin te creëren? Bij Tuinaanleg Gert Kwanten ontwerpen en realiseren we regelmatig landelijke tuinen. Samen met moderne tuinen en stadstuinen, zijn landelijke tuinen de meest gewilde tuinen. In dit artikel leggen we uit hoe een professionele tuinarchitect als Gert Kwanten een landelijke tuin ontwerpt.

U kunt inspiratie opdoen aan de hand van landelijke tuinen die wij hebben aangelegd en geven we 8 originele ideeën voor een unieke landelijke tuin. Lees dus snel verder om te beginnen met het creëren van uw eigen privéparadijs! Wilt u uw landelijke tuin laten ontwerpen en aanleggen door Gert Kwanten? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

LANDELIJKE TUIN

Een landelijke tuin is een tuin die zich kenmerkt door veel natuurlijke elementen die zoveel mogelijk de schoonheid van het platteland en de natuur weerspiegelen. Landelijke tuinen zijn per definitie groen en weelderig met veel bomen, planten en grassen. Deze worden voor een landelijke uitstraling niet al te kort gesnoeid of gemaaid. Om de overgang van de seizoenen te accentueren, kiest u voor rijkbloeiende planten.

Kenmerken landelijke tuin

Planten en bomen mogen best wat voller zijn, daarnaast hebben gazons en borders, net als de tuinpaden, vaak ronde en kronkelende vormen. In de regel gebruikt men voor een landelijke tuin een natuurlijke erfafscheiding. Die bestaat bijvoorbeeld uit verschillende soorten hagen. Een van de belangrijkste eigenschappen van een landelijke tuin is het speelse karakter. In vergelijking met een moderne tuin bevat een landelijke tuin minder strakke lijnen. In plaats daarvan wordt vaak gekozen voor organische vormen; onderbrekingen en afscheidingen bestaan uit natuurlijke materialen en vaak lopen verschillende tuinonderdelen vloeiend in elkaar over.

Om het landelijke karakter van een tuin te versterken wordt er verder veel gebruikgemaakt van natuurlijke en rustieke elementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onbewerkt hout, natuursteen, kasseien en baksteen. Verder zorgen waterpartijen voor een mooie natuurlijke onderbreking.

Welke planten ?

Wilt u een landelijke tuin aanleggen? Om hoogte, diepte en schaduwplekjes te creëren in de tuin maken we graag gebruik van bomen. Voor landelijke tuinen zijn dit meestal inheemse soorten zoals de eik, es, wilg, berk, plataan of linde. Om uw tuin een extra landelijk karakter te geven, kunt u ook kiezen voor leibomen. Als middenweg tussen een boom en struik zijn meerstammige bomen een uitstekende oplossing.

Als mooie groene basis voor uw tuin kunt u gebruikmaken van winterharde heesters. Die geven de gewenste kleur en structuur. Voorbeelden zijn lavendel, rozemarijn, buxus, azalea’s, taxus en hulst. Vaste planten kunnen ook worden gebruikt om de groenblijvende struiken op te breken en meer seizoenskleur toe te voegen. Daarnaast doen ook mooie siergrassen het goed in een landelijke tuin.

Wat voor materialen?

Naast de beplanting bepalen de gebruikte materialen voor een groot deel de uitstraling van uw tuin. Voor een landelijke uitstraling gebruikt u het liefst natuurlijke en wat grovere materialen. Elementen als (ruw en onbewerkt) hout, steen, kasseien en baksteen zorgen voor een prachtige warme en rustieke uitstraling. Deze materialen gebruikt u bijvoorbeeld voor de terrassen, tuinpaden en bebouwing in de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een terras met kasseien, een houten terrasoverkapping en een zwembad met natuursteen.

Inspiratie: 8 landelijke tuin ideeën

landelijke tuin strak

Bent u op zoek naar plezier en ontspanning in uw tuin? Een zwembad is de ideale manier om uw tuin naar het volgende niveau te tillen. Niet alleen biedt een zwembad in de tuin ongekende mogelijkheden om te sporten en ontspannen, het ziet er ook visueel prachtig uit. Zwembaden zijn er in alle soorten en maten en met de juiste vorm en in combinatie met de juiste randstenen versterkt het zwembad de landelijke stijl van uw tuin. Voor extra comfort kunt u uw tuin met zwembad uitbreiden met een landelijk poolhouse.

Voorbeeld van een landelijke tuin met zwembad

landelijke tuin strak

De meeste mensen denken bij een strakke tuin aan een moderne tuin, maar het is ook mogelijk om landelijke elementen te integreren in een strak tuinontwerp. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van typisch landelijke elementen als kasseien, leibomen en robuust hout, ontstaat er een landelijk karakter. Door middel van afgebakende borders, een vierkant of rechthoekig gazon en veel rechte lijnen, behoudt de tuin tegelijkertijd een strakke uitstraling.

Voorbeeld van een strakke, landelijke tuin

Wat veel mensen niet weten is dat een landelijke tuinstijl zich prima leent voor een onderhoudsvriendelijke tuin. De meeste tuineigenaren denken namelijk dat een landelijke tuin door het groene karakter meer onderhoud vergt, maar met een slim tuinontwerp is dit niet het geval. In een moderne tuin is het namelijk belangrijk dat de planten, hagen en bomen altijd strak gesnoeid zijn en het gazon kort gemaaid is. In een landelijke tuin is dit van ondergeschikt belang. Voor een natuurlijk en ongedwongen karakter mag de begroeiing best even haar gang gaan. Door inheemse planten te kiezen die wat minder vaak gesnoeid hoeven te worden, bent u relatief weinig tijd kwijt aan het onderhoud van de tuin.

landelijke tuin mediteraanse-stijl

Gaat u voor de ultieme vakantiesfeer in uw tuin? Kies dan voor een landelijke tuin met een mediterrane uitstraling. De typische sfeer die kenmerkend is voor de landen rond de Middellandse Zee haalt u naar uw tuin door gebruik te maken van planten en bomen die veel voorkomen in Zuid-Europa, maar ook door toevoeging van veel warme tinten en aardekleuren. Terracotta past bijvoorbeeld uitstekend in een mediterrane tuin. Gebruik planten als rozen, clematis en lavendel in combinatie met bijvoorbeeld platanen. Plaats de vaste planten in groepjes rond bomen. Kies voor doorkijkjes en verborgen zitgelegenheden om de intieme en romantische sfeer te creëren die zo kenmerkend is voor de mediterrane landen.

Voorbeeld van een mediterrane tuin

Landelijke tuin met leibomen

Leibomen zijn bomen waarbij de  takken horizontaal over liggers geleid worden. De boom wordt teruggesnoeid tot op de liggers, waardoor een horizontaal groen scherm ontstaat. In het verleden werden leibomen rond boerderijen gebruikt om voor schaduw te zorgen voor het jongvee op het kalverweitje. Zodoende zorgen leibomen voor een unieke landelijke uitstraling. Leibomen geven veel schaduw en privacy. Bekende bomen die als leibomen gebruikt worden zijn linden. Daarnaast zijn er verschillende soorten fruitbomen zoals perenbomen die het goed doen als leibomen. U moet er wel rekening mee houden dat leibomen redelijk veel onderhoud vergen omdat ze meerdere keren per jaar gesnoeid moeten worden.

Voorbeeld tuin met leibomen

Landelijke tuin klimaatbestendig

Ook een landelijke tuin is met de juiste maatregelen duurzaam en klimaatvriendelijk te maken. Dit doet u bijvoorbeeld door inheemse planten en bomen, zoals eiken, wilgen, essen en berken, in het tuinontwerp op te nemen. Lokale planten doen het doorgaans namelijk beter in Belgische tuinen, waardoor er minder meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Gebruik daarnaast een mooi gazon en waterdoorlatende verharding om ervoor te zorgen dat regenwater weg kan zakken in de bodem. Zo blijft het grondwater op peil, komt het water weer ten goede aan de natuur en hoeft u minder te beregenen in droge perioden.

Voorbeeld van een klimaatvriendelijke tuin

Haal de natuur in huis met een prachtige bostuin. Als u in een mooie, bosrijke omgeving woont en misschien al enkele flinke bomen in de tuin heeft, dan is het de moeite waard om de aanleg van een bostuin te overwegen. Zoals de naam al verklapt, is een bostuin een tuin met het uiterlijk van een bos.

Naast hoge bomen met een flinke stam ontstaat dit effect door zorgvuldig verschillende lagen planten met verschillende hoogtes, vormen en kleuren te kiezen. Gebruik loofbomen zoals eiken, esdoorns en beuken in combinatie met groenblijvende planten die het goed doen in (half)schaduw. Naast planten en bomen is een rijke bodembedekking belangrijk voor een bostuin. Kies bijvoorbeeld voor heide, varens en bloemen voor dit type tuin

Wat is er fijner dan groenten en kruiden uit eigen tuin? Een moestuin past perfect in een landelijk tuinontwerp. Behalve dat een moestuin een praktische verrijking is, zien de verschillende groenten en kruiden er ook zeer stijlvol uit. Omhein de moestuin met een robuust houten hekwerk om uw plantjes te beschermen en de landelijke look van uw tuin te versterken. Kies in uw moestuin voor groenten en kruiden die het goed doen in het Belgische klimaat, zoals verschillende soorten kool, spinazie, sla, broccoli, spruitjes, rozemarijn, bieslook, oregano, salie en peterselie.