SOORT HAGEN VOOR IN DE TUIN

Een mooie haag vormt een fraaie, groene omlijsting voor uw tuin en biedt u de rust en privacy waar u naar verlangt om ongedwongen van uw tuin te kunnen genieten. Een haag vormt tevens de achtergrond waar de rest van uw tuin tegen afsteekt. Daarom is het belangrijk dat uw haag een passende uitstraling, de perfecte hoogte en het juiste volume heeft. Er zijn verschillende soorten hagen, bijvoorbeeld soorten die in de winter hun blad verliezen en groenblijvende hagen.

Wilt u een groene omheining die perfect past bij de rest van uw tuin, weinig onderhoud vergt en het goed doet op haar locatie? Gert Kwanten ontwerpt complete tuinen en verzorgt de volledige aanleg in eigen beheer. Onze vaklieden zorgen voor de mooiste soorten hagen in alle gewenste stijlen, van landelijk tot modern.

De juiste haag kiezen

Een haag omzoomt een groot deel van uw tuin en neemt al gauw flink wat strekkende meters in beslag. Daarom is het niet alleen belangrijk dat zij er mooi uitziet, u wilt er ook niet al te veel tijd aan besteden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor haagplanten die niet te veeleisend zijn en niet te snel groeien. Bij Gert Kwanten leggen we de mooiste onderhoudsvriendelijke tuinen aan. Door middel van de juiste beplanting en slimme oplossingen zorgen we dat u tijd overhoudt om lekker van uw tuin te genieten

Wat voor soort hagen zijn er?

Tuinhagen zijn onder te verdelen in verschillende categoriën. Daarbij wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen groenblijvende en bladverliezende hagen. Daarnaast kunt u hagen onderverdelen in de plek waar zij worden gebruikt. Zo bent u in de voortuin op zoek naar een ander soort haag dan in de achtertuin.

Voor vrijwel alle tuinstijlen worden haagplanten gebruikt. We kunnen onder andere een haag planten voor een:

Bladverliezende hagen

Een bladverliezende haag laat in de loop van het jaar haar bladeren los. Planten die hun blad verliezen krijgen ieder jaar nieuwe bladeren en daarbij meestal ook bloemen. Daardoor geniet u in de lente van een prachtig bloeiende haag. Met een bladverliezende haag neemt uw tuin ieder seizoen een ander karakter aan.

Een beukenhaag (fagus sylvatica) vormt een stijlvolle erfafscheiding die te combineren is met zowel moderne als landelijke tuinen. U kunt kiezen voor zowel een rode beukenhaag als een mooie groene beukenhaag. De groene beukenhaag neemt in het najaar prachtige herfstkleuren aan, waarna het blad roodbruin kleurt. In de winter behoudt uw beukenhaag deze bruine bladeren, zodat u nog steeds geniet van een mooie volle tuinomlijsting. Hierdoor hoort de beukenhaag eigenlijk niet bij de bladverliezende hagen, maar ook niet bij de groenblijvende hagen.

De haagbeuk lijkt zowel qua naam als uiterlijk op de beukenhaag, maar is toch iets anders. De haagbeuk is groen en kan in tegenstelling tot de beukenhaag goed tegen een natte grond. Doordat de haagbeuk niet al te veel eisen stelt aan de ondergrond, is zij in vrijwel iedere tuin te gebruiken. ‘s Winters verliest de haagbeuk haar blad, dit in tegenstelling tot de beukenhaag. Een haagbeuk heeft een ruw, puntvormig blad met gekartelde randen.

De meidoorn vormt een prachtig sierlijke haag, die het onder veel omstandigheden en daardoor in bijna iedere tuin goed doet. In het voorjaar heeft de meidoorn mooie witte bloemen die soms een witroze tint aannemen, wat deze haag extra geliefd maakt. De doornen zorgen er bovendien voor dat ongewenste gasten niet graag door deze erfafscheiding heen kruipen.

Houdt u van vogeltjes in de tuin? Dan is een ligusterhaag echt iets voor u. De ligusterhaag is namelijk mooi en vol en vormt daarmee een perfecte schuilplaats voor tal van vogelsoorten. De liguster krijgt in het voorjaar bovendien sierlijke witte blaadjes, waar na verloop van tijd zwarte bessen voor in de plaats komen. Met haar zachte blad is de liguster redelijk eenvoudig te snoeien. De liguster kan haar bladeren tijdens milde winters behouden, maar zal haar blad kwijtraken tijdens (strenge) vorst. Daarom rekenen we de liguster niet tot de groenblijvende hagen. Voor een haag is de haagliguster (ligustrum ovalifolium) de meest geschikte variant. Daarnaast bestaan er ook andere soorten ligusters zoals de gewone liguster (ligustrum vulgare).

Wintergroene hagen

Wintergroene of bladhoudende hagen verliezen hun blad niet in de winter, waardoor u het hele jaar door geniet van een mooie groene erfafscheiding. Wintergroene hagen zijn er in verschillende soorten en met verschillende tinten groen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij het kiezen van de plant.

De buxus is een bekende haagplant met kleine, halfronde blaadjes. De buxus is geschikt voor zowel hoge als lage hagen, waardoor we buxushagen ook regelmatig gebruiken in voortuinen. Een buxus kan tevens in allerlei vormen gesnoeid worden, waardoor deze haag zich uitstekend leent voor gebruik in moderne, strakke tuinen.

Een mooie diepgroene taxushaag om uw tuin vormt een prachtig canvas voor de rest van uw tuin. Tegen de donkergroene achtergrond steken de andere planten, bomen, heesters en bloemen in uw tuin prachtig af. De taxus is een winterharde plant die het hele jaar door groen blijft. De taxus is een redelijk langzaam groeiende plant, waardoor u minder hoeft te snoeien.

De conifeer is een van de meest gebruikte haagplanten. Coniferen zijn ontzettend sterk, komen snel tot volle wasdom en blijven onder vrijwel alle omstandigheden mooi groen. Coniferen zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren en varianten, van blauwgroen tot fris geelgroen. Daarmee zijn er voor vrijwel alle tuinen wel geschikte coniferen te vinden.

De laurierhaag vormt een robuuste, volle tuinafscheiding die bijvoorbeeld erg goed tot haar recht komt in tuinen met een landelijk karakter. De laurier kan tegen temperaturen tot -15 graden celsius en is dus bestand tegen de meest strenge winters. Doordat de laurier het goed doet in zowel zon als schaduw, kunnen we haar in vrijwel iedere tuin gebruiken.

Welke soorten buxus voor haag?

Er bestaan verschillende soorten buxussen, maar er zijn er maar een paar die echt geschikt zijn als haagplanten. De meest bekende is de buxus sempervirens. Dit is een compacte en dichte buxusstruik die erg geschikt is voor lage hagen. Een mooi gesnoeide buxushaag geeft uw tuin een zeer verzorgde en exclusieve uitstraling.

Daarnaast is er ook nog de buxus balearica. Deze plant vindt u oorspronkelijk vooral in Zuid-Europa, maar is ook bestand tegen het Belgische klimaat. Deze buxus heeft iets grotere bladeren en is erg geschikt als u uw tuin een mediterrane uitstraling wilt schenken.

Lage haag in voortuin

De voortuin is het visitekaartje van uw woning en het eerste wat bezoekers en voorbijgangers zien van uw huis. Een mooie haag geeft u de nodige privacy en zorgt voor een luxe en verzorgde uitstraling van uw voortuin.

In de voortuin is het doorgaans niet mooi (en ook niet altijd toegestaan) om de haag te hoog te laten groeien. Het is het mooist als men de voortuin en de gevel van de woning nog kan zien. Daarom wilt u een plant die niet te snel de lucht in gaat, anders blijft u snoeien. Geschikte haagplanten voor in de voortuin zijn onder andere de liguster, taxus en laurier.

Tuinontwerp en tuinaanleg

Wilt u een tuin met een mooie haag? Bij Gert Kwanten verzorgen we totaalprojecten. We kunnen uw volledige tuin voor u ontwerpen en vervolgens in eigen beheer voor u aanleggen. Daarbij zorgen we, afhankelijk van uw wensen, voor een haag die de tuin niet alleen afschermt, maar direct fungeert als prachtige achtergrond voor de rest van de beplanting in uw tuin. Door onze kennis van planten en bomen weten we precies welke haagplanten het goed zullen doen in uw tuin.