EEN POOLHOUSE IN UW TUIN MET ZWEMBAD

Een poolhouse is een prachtige blikvanger in uw tuin. Het is bij uitstek de plek om na het zwemmen te douchen en lekker te ontspannen. Met extra’s als een sauna, whirlpool, haard, buitenkeuken of bar creëert u de ultieme ontspanningsruimte. Drink op warme zomeravonden een drankje in uw tuin, geniet van lange diners met vrienden en familie of kom na het zwemmen tot rust in uw eigen tuin.

Poolhouses zijn er in veel verschillende stijlen, van landelijk tot modern, en worden gemaakt van uiteenlopende materialen zoals hout, aluminium en beton. Daardoor past een poolhouse in vrijwel iedere tuin. Op deze pagina leest u wat voor soorten poolhouses er zijn, krijgt u tips voor de inrichting  en kunt u aan de hand van gerealiseerde projecten inspiratie opdoen.

INTERESSE IN EEN POOLHOUSE OP MAAT

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina wel oren naar een poolhouse in uw tuin? Gert Kwanten ontwerpt en realiseert overkappingen en luxe bijgebouwen op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

INHOUD VAN DEZE PAGINA

Wat is een poolhouse?

Een poolhouse is een exclusief bijgebouw waar u na het zwemmen af kunt douchen en heerlijk kunt relaxen. Het heeft doorgaans douchefaciliteiten en een omkleedruimte, een overdekt terras en dient tegelijkertijd als extra opslagruimte in de tuin. Luxe poolhouses zijn voorzien van een privé sauna, spa, keuken en bar. Het is tevens een geschikte plek om de technische ruimte van het zwembad in onder te brengen.

Open terras of schuifwanden

Een poolhouse kan een open (maar overdekt) terras hebben. Ook is het mogelijk om een constructie te bouwen waarbij het terras afsluitbaar is met schuiframen. U kunt ook kiezen voor een bijgebouw met zowel een open als een afgesloten terras.

Met een afgesloten of afsluitbare ruimte kunt u ook als het wat kouder wordt van uw tuin te genieten. Voorzie uw poolhouse van een haard om het nog gezelliger te maken.

Een poolhouse biedt plek aan bijvoorbeeld:

 • Overdekte loungeruimte
 • Wellnessvoorzieningen
 • Bar
 • Buitenkeuken
 • Eettafel
 • Haard
 • Technische ruimte zwembad
Tuinarchitectuur Kwanten-2

Waarom een poolhouse?

Door uw tuin te verrijken met een poolhouse heeft u de beschikking over een stijlvolle en praktische ontspanningsruimte, waar u beschut zit en optimaal kunt genieten van uw tuin.

Voordelen poolhouse:

 • Esthetisch: versterkt het karakter van uw tuin
 • Veelzijdig: op veel verschillende manieren te gebruiken
 • Wellness: geschikt voor spa en sauna
 • Opslagruimte: gereedschap en tuinspullen opbergen
 • Technische ruimte: zwembadpomp etc. wegwerken
 • Waardestijging woning

Een poolhouse is de perfecte aanvulling op uw zwembad. Droog na het zwemmen op in de luwte van het bijgebouw, geniet van een heerlijke spa of ontspan onder de overkapping in uw bijpassende loungestoelen. Het is de ideale locatie voor douchefaciliteiten en om u om te kleden, zodat u niet met uw natte zwemkleding uw woning in hoeft te lopen. Tevens kunt u in het poolhouse zwembadonderdelen als de zwembadpomp wegwerken. Droomt u van een tuin met zwembad en poolhouse? Gert Kwanten kan uw volledige tuin met zwembad en bijgebouw voor u ontwerpen én realiseren.

Door zwembad, poolhouse en tuin tegelijkertijd te laten ontwerpen, sluiten alle onderdelen feilloos op elkaar aan.

Stijlen

Poolhouses worden gemaakt in verschillende stijlen en met verschillende materialen. Hierdoor is er voor ieder soort tuin een geschikt ontwerp te maken. Met het juiste design sluiten woning, zwembad en bijgebouw perfect op elkaar aan.

landelijk poolhouse

Landelijk poolhouse

Heeft u een mooie landelijke tuin of wilt u die laten ontwerpen? Een landelijk poolhouse heeft kenmerken als robuuste balken met schoren, een houten luifel of zadeldak met riet of dakpannen. Voor een landelijke stijl wordt er eveneens gebruikgemaakt van materialen als baksteen, klinkers of natuursteen. Met een dergelijke rustieke stijl past een poolhouse perfect bij een landelijke woning met een uitgestrekte boerderijtuin.

Gert Kwanten ontwerpt en realiseert de mooiste ambachtelijke houten bijgebouwen. Daarbij maken we gebruik van de beste houtsoorten en materialen.

Cottage poolhouse

Net als bij een landelijk poolhouse wordt er voor cottages veel gebruikgemaakt van hout, steen en natuurlijke materialen. Een cottage poolhouse heeft een sierlijke vorm en stijlvolle uitstraling. Daarmee is een cottage uitermate geschikt voor natuurlijke tuinen. Een cottage bijgebouw kan ook een plat dak hebben, waarmee deze stijl ook goed past bij een strakke landelijke tuin.

Interesse in een op maat ontworpen cottage bij uw zwembad?

cottage poolhouse
Modern poolhouse

Moderne poolhouses

Met strakke lijnen en hedendaagse materialen zijn moderne design poolhouses een echte eyecatcher. Contemporaine kleuren als wit, grijs en zwart dragen bij aan de moderne stijl van het bijgebouw. Een modern poolhouse met een strak en tijdloos design versterkt het exclusieve karakter van uw tuin en past perfect in moderne tuinen bij mooie villa’s en hedendaagse woningen.

Wilt u een poolhouse in uw moderne tuin? Gert Kwanten ontwerpt moderne bijgebouwen op maat die perfect aansluiten op de stijl van uw zwembad en de architectuur van uw woning.

Materialen

Voor poolhouses wordt er gebruikgemaakt van verschillende soorten materialen, die de constructie hun eigen karakter geven. Kies bijvoorbeeld voor een eiken poolhouse in een landelijke tuin en voor een aluminium of betonnen constructie voor design poolhouses.

Hout

Houten poolhouses zijn door hun traditionele karakter en warme uitstraling erg geliefd. Een houten poolhouse past natuurlijk zeer goed in tuinen met een landelijk karakter, maar doet het evenzeer goed in een moderne tuin. Vaak wordt er gebruikgemaakt van eikenhout, maar ook tropisch hardhout is een stijlvolle optie.

Gemetst

Als u een boerderijwoning met gemetste muren heeft, dan is het mooi om dit terug te laten komen in het ontwerp van uw poolhouse. Een poolhouse met gemetste muren past perfect in een landelijke tuin en combineert zeer goed met (eiken)hout, rieten daken en dakpannen.

Beton

Met behulp van prefab betonnen bouwsystemen is het ook mogelijk om een betonnen poolhouse te bouwen. Betonnen poolhouses hebben een strakke en moderne uitstraling. Het beton kan voor een hedendaagse look stijlvol wit of zwart geschilderd worden, of voor een meer industriële aanblik onbewerkt gelaten worden.

Aluminium

Net als beton past ook een aluminium constructie uitstekend binnen een modern tuinontwerp. Net als met andere materialen kan uw poolhouse geheel op maat voor u ontworpen worden. Aluminium gaat lang mee en is zo goed als onderhoudsvrij. Voor een klassieke look is aluminium te combineren met hout of andere materialen.

Waar plaats ik het poolhouse?

Tuinontwerp Gert-Kwanten12

Zowel op praktisch als esthetisch gebied is het belangrijk om de constructie op de juiste plek in de tuin te plaatsen. Voor optimaal gebruiksgemak is het van belang dat het bijgebouw in de directe omgeving van het zwembad staat. Het is echter niet de bedoeling dat de constructie een schaduw over het zwembad werpt. Het is doorgaans het meest efficiënt om een poolhouse aan de zijkant van de tuin te plaatsen (maar niet dichter dan 1 meter van de perceelgrens).

Houd bij de oriëntatie en ligging ook goed rekening met de inval van het zonlicht. U wilt liever niet dat het terras zich volledig in de schaduw bevindt, maar het is ook niet fijn om een groot deel van de dag met uw rug in de zon te zitten. Het is evenmin prettig om te veel in de wind zitten.

Als u uw tuinontwerp door Gert Kwanten laat verzorgen, houden we bij het plaatsen van de constructie zorgvuldig rekening met lichtinval en zichtlijnen vanuit het poolhouse en de woning voor de meest gunstige positionering.

Poolhouse prijzen: hoeveel kost een poolhouse?

De prijzen van een maatwerk poolhouse kunnen sterk uiteenlopen en zijn vooral afhankelijk van de gekozen materialen, het oppervlak en uw voorkeuren. Wilt u bijvoorbeeld een verwarming, buitenkeuken of sauna in het bijgebouw, dan zal de prijs oplopen. Gemiddeld kost een poolhouse tussen de €15.000 en €40.000.

Prijs poolhouse met zwembad

De bouw van een poolhouse gebeurt doorgaans in combinatie met de aanleg van het zwembad. De prijs van een zwembad is onder andere afhankelijk van de grootte, het soort zwembad en de gekozen accessoires. De prijs van een Starline zwembad ligt gemiddeld rond de 50.000€ ex btw. Een bouwkundig zwembad wordt volledig op maat gemaakt. Een bouwkundig zwembad kost als snel € 45.000 ex btw.

Gert Kwanten levert totaaloplossingen. We verzorgen onder andere:

 • Tuinontwerp
 • Zwembadontwerp
 • Ontwerp bijgebouwen
 • Grondwerken
 • Bestrating
 • Timmerwerken
 • Beplanting

6 poolhouse ideeën

Een poolhouse is met de juiste inrichting veel meer dan een overkapping waar u lekker onder kunt zitten. Met deze zes ideeën profiteert u optimaal van uw poolhouse. Tover uw bijgebouw in de tuin bijvoorbeeld om tot een elegante ruimte waar u uw gasten ontvangt of creëer een heus wellnessparadijs.

1.   Poolhouse met bar

Een poolhouse met bar geeft uw tuin een ongekend classy uitstraling. U kunt kiezen voor een bar onder de overkapping of in het afgesloten gedeelte van de constructie, zodat u er ook ‘s winters gebruik van kunt maken. Geniet na het zwemmen van een verfrissend drankje. Een bar in uw poolhouse geeft u het ultieme vakantiegevoel, maar dan in uw eigen tuin.

2.   Een knusse haard

Niets gezelliger dan een haard die opgestookt kan worden als de temperatuur daarom vraagt. Met een haard in uw tuinconstructie kunt u ook als het wat kouder wordt tot in de late uurtjes buiten zitten. Een open haard is een sfeervolle toevoeging aan iedere tuin en zorgt ervoor dat u optimaal gebruik kunt maken van uw tuin met zwembad.

3.   Poolhouse met sauna en spa

Een sauna in uw tuin is een heerlijke aanvulling op het zwembad en een belangrijk onderdeel van een loungetuin die van alle gemakken is voorzien. Het poolhouse is bij uitstek de plek voor een sauna in uw tuin. Met een spabad onder de overkapping is uw wellness-tuin helemaal af. Gert Kwanten bouwt de mooiste poolhouses met wellness-voorzieningen.

4.   Combineer poolhouse met garage

Als u een tuin heeft die toegankelijk is voor de auto of als uw zwembad zich in de voor- of zijtuin bevindt, dan is het ook mogelijk om een garage te integreren in uw poolhouse. Hierdoor hoeft u beide gebouwen niet los van elkaar te laten bouwen. Bovendien zorgt dit voor een mooie, evenwichtige aanblik in uw tuin.

5.   Een overdekte buitenkeuken

Het is ook mogelijk om een buitenkeuken in uw poolhouse te laten installeren. Geniet op zomerse dagen met vrienden en familie van lange avonden dineren in de tuin. Met een buitenkeuken zult u vaker in de tuin eten en daardoor nog meer genieten van uw tuin. Zo versterkt u het gevoel van een “vakantie in eigen tuin”.

6.   Een speelhoek

Heeft u kinderen die graag in de tuin spelen? Dan kunt u in het bijgebouw ook een speelruimte voor hen inrichten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een mooie knutsel- of picknicktafel in het poolhouse? Een speelkamer in de tuin is leuke toevoeging aan iedere kindvriendelijke tuin.

Verlichting en buitenverlichting poolhouse

De verlichting is zowel in praktisch als esthetisch opzicht erg belangrijk. U wilt natuurlijk niet in het donker zitten, maar de verlichting brengt ook sfeer en warmte in uw tuin. U kunt onder andere kiezen voor terraslampen in de grond en verlichting in het plafond van de overkapping.

Voor een extra luxe uitstraling kiest u voor design lampen in uw tuin. Als u een eettafel onder de overkapping heeft, kunt u tevens kiezen voor waterdichte tafellampen.

Ook is het mogelijk om met de verlichting een verbinding te creëren tussen poolhouse en zwembad. Bijvoorbeeld met sfeerlampen die op het zwembad schijnen.

Verwarming poolhouse

Wilt u ook als het wat frisser wordt kunnen genieten van het terras bij uw poolhouse? Dan is terrasverwarming een onmisbaar onderdeel. Door verwarming aan te brengen verlengt u de periode van het jaar waarin u uw poolhouse kunt gebruiken aanzienlijk.

U kunt kiezen uit:

 • Terrasverwarmers op gas
 • Elektrische infraroodverwarming

Gasverwarming

Gasheaters zijn een veilige optie. De installatiekosten liggen vaak iets hoger dan die van elektrische heaters, maar het gebruik van gasverwarming op het terras is over het algemeen iets voordeliger dan elektrische verwarming.

Op het gebied van elektrische heaters kunt u kiezen uit lange golf en korte golf infraroodstralers.

Lange golf terrasverwarmers

Lange golf terrasverwarmers stralen geen licht uit en zijn beschikbaar als heatstrips die aan het plafond of tegen de muur te bevestigen zijn. Ze geven een comfortabele warmte af, maar zijn gevoelig voor wind en daardoor minder geschikt in open ruimtes. In een (gedeeltelijk) afgesloten poolhouse is het echter een stijlvolle oplossing die mooi is te integreren in het design van de constructie.

Energieverbruik

Het energieverbruik voor de verwarming van uw poolhouse is afhankelijk van het oppervlak dat verwarmd moet worden en of de ruimte open of afgesloten is.

 • Een overkapte ruimte – 250 watt per vierkante meter
 • Een volledig open terras – 350 watt per vierkante meter
 • Een poolhouse met glazen (schuif)wanden – 150 watt per vierkante meter

Korte golf terrasverwarmers

Korte golf terrasverwarmers zijn beter geschikt in een open ruimte. Wind heeft weinig invloed en korte golf infraroodstralers geven een hogere temperatuur af dan de lange golf stralers. Deze terrasverwarmers zijn doorgaans wat groter en daardoor iets minder goed te integreren in de bebouwing. Ook geven ze een rood of oranje licht af.

Op het gebied van korte golf terrasverwarming heeft u de keuze uit Quartz-lampen en Halogeen-lampen. De laatste optie is wat duurder, maar geeft meer warmte af. Ook bestaan er carbonstralers. Deze lampen stralen minder rood-oranje licht uit.

Een poolhouse zelf bouwen

Het is mogelijk om uw poolhouse zelf te bouwen. Er zijn verschillende zelfbouw constructies te koop, die u eigenhandig in uw tuin kunt plaatsen. Deze doe-het-zelf pakketten zijn voordeliger dan een design poolhouse en relatief eenvoudig in elkaar te zetten. Op die manier kunt u voor een relatief beperkt bedrag genieten van een poolhouse bij uw zwembad.

Houd er rekening mee dat er heel wat komt kijken bij zelf bouwen van een poolhouse. Zo moet u zelf de graafwerken doen en zorgen voor een geschikte fundering.

Ook moet u rekening houden met de positionering van de constructie. Zorg dat deze geen schaduw werpt over het zwembad. Ook wilt u zelf niet vol in de zon zitten, maar het liefst wel zoveel mogelijk uit de wind. Door het gebruik van lichtere en goedkopere materialen hebben zelfbouw poolhouses doorgaans een minder lange levensduur dan luxere exemplaren.

Voordelen poolhouse zelf bouwen:

 • Voordeliger
 • Trots op uw eigen werk

Nadelen zelfbouw-constructies:

 • Niet op maat ontworpen
 • Minder goed aanpasbaar
 • Veel werk
 • Moeilijk om accessoires in te bouwen

Een design poolhouse op maat

Een luxe design poolhouse onderscheidt zich van een zelfbouw-constructie door het gebruik van hoogwaardige materialen en een gedetailleerde afwerking. Door een op maat gemaakt ontwerp past het bouwwerk perfect in de tuin en versterkt het de architectuur van de woning.

Bovendien gaat een exclusief poolhouse veel langer mee. De toevoeging van een dergelijke tuinconstructie zorgt direct voor een hogere waarde van de woning.

Gert Kwanten maakt uw poolhouse volledig voor u op maat. Met onze jarenlange ervaring zijn wij in staat om uw wensen te vertalen naar een prachtig ontwerp, dat perfect past bij uw tuin en woning. De constructie wordt gerealiseerd door onze eigen vakmensen.

Nadelen poolhouse op maat:

 • Duurder

Voordelen poolhouse op maat:

 • Op maat ontworpen voor uw tuin
 • Waardestijging woning
 • Volledig aanpasbaar aan uw wense

Laat uw poolhouse ontwerpen

In een persoonlijk gesprek brengen we uw wensen en voorkeuren in kaart. We adviseren u over de uitgebreide mogelijkheden en doen suggesties. Vervolgens stemmen we het ontwerp qua stijl, indeling, materiaalkeuze en inrichting volledig af op uw wensen. We kunnen uw poolhouse integreren in uw bestaande tuin, of een compleet nieuwe tuin met zwembad en poolhouse ontwerpen. Daarbij zorgen we dat zwembad, poolhouse en tuin een prachtig geheel vormen.

Vergunning poolhouse

Voor het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een poolhouse, maar ook een serre, tuinhuisje, terrasoverkapping of garage, moet u in principe een vergunning aanvragen.

Als uw constructie aan de voorwaarden voldoet kunt u echter worden vrijgesteld van de vergunningsverplichting.

Poolhouse afmetingen

Er geldt een vergunningsvrijstelling voor een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Dit geldt voor het totale aantal bijgebouwen.

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling voor de stedenbouwkundige vergunning moet de constructie lager dan 3,5 m zijn. 

Voorbeeld:

U wilt in uw achtertuin een poolhouse bouwen. U heeft in uw tuin al een schuurtje van 10 m2. Uw poolhouse mag in dit geval maximaal 30 m2 beslaan (10m2 + 30m2 = 40m2). Ook moet het voldoen aan alle voorwaarden, zoals hieronder omschreven.

De vrijstelling van de vergunningsplicht geldt alleen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Het bijgebouw mag geen woonfunctie hebben. Om in een bijgebouw te mogen wonen is altijd een vergunning nodig en heeft u de hulp van een architect nodig.
 • Het bijgebouw heeft een functie die verband houdt met tuinonderhoud, tuinontspanning of opslag.
 • Het hoogste punt van de constructie is niet hoger dan 3,5 meter.
 • De constructie staat binnen een straal van 30 meter van de woning.
 • In de achtertuin staat het bijgebouw minimaal 1 meter van de perceelgrens.
 • Het bijgebouw moet in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven (minimaal).
 • Het bijgebouw wordt niet opgetrokken in ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Let op: De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft.