Tuinontwerp gert kwanten

Landelijke tuin met zwembad

Bouwpercelen tussen bestaande woningen hebben niet steeds een ideale tuinvorm. Een creatieve groenaankleding rekent af met die moeilijke situatie. Getuige deze realisatie van Tuinaanleg Gert Kwanten. Ook voor de architect was het puzzelen om de gezinswoning in te passen op het perceel dat erg schuin ten opzichte van de straat ligt en geen van de perceelgrenzen evenwijdig laat lopen. De eigenaars wilden hier echter al te graag wonen, langs de verbindingsweg Tessenderlo – Geel. Het stond hen toe er een vrij liggende en landelijk geïnspireerde woning te bouwen. Wat tuinplannen betreft hadden ze voornamelijk aandacht voor de achtertuin; ze wilden ruim bemeten terrassen en een zwembad. De overblijvende ruimte mocht sober ingericht worden, als deze maar de link liet met het achterliggende landschap.

Combineren spaart plaats

Gert Kwanten kreeg de uitdaging op zijn bureel. De voortuin vormde de grootste uitdaging. Ook en vooral omdat de garage was weggedrukt naar de rechterzijde van het perceel en bovendien met een bushalte langs de steenweg. Gert combineerde de toegang tot garage en voordeur tot één geheel. Aan de straatkant vertaalde zich dat in een 3,5 meter brede verharde toegang: comfortabel om in en uit te rijden, met een naastliggend dolomietveldje, om de ingang visueel sterker te markeren. Binnen de omgrenzing van de tuin waaiert de verharding breed uit en plooit ze twee richtingen uit, naar de voordeur en garage. Daarmee is manoeuvreren op eigen terrein mogelijk en kan de auto veilig de steenweg verlaten of invoegen.

De verharde inkom kreeg zo veel mogelijk een organische vorm. Kleiklinkers vullen de ruimte, statig, maar tegelijk voldoende kleinschalig om het geheel niet te ‘steens’ te laten overkomen. Hun kleur: bruin en daardoor ondergeschikt aan het groen dat hen rondom rond inpakt. De buxuspartij aan de voordeur werd door Gert gerecupereerd van de tuinbeplanting die de eigenaar zelf al eerder opstartte. Waar moest aangevuld worden koos hij voor de erg op buxus lijkende Lonicera nitida (‘Maigrun’) en waar het snoeivormen betreft, voor taxus. Dat Gert ging voor alternatieven is geen toeval; buxus is de laatste jaren erg geplaagd door schimmels en recent ook de Buxusmot. Het maakt dat deze lang gebruikte tuinvuller een echt zorgenkindje is geworden.

Haag met verdieping

Aan de straatkant plantte de tuinaannemer een lage en hoge haag. In de lage haag sierlijke beuk, voor de hoge haag tot leiboom gevormde sierperen, perenbomen die gaan voor sierlijk blad, maar geen vruchten dragen. De laag-hoog combinatie voorkomt inkijk van voorbijrijdend autoverkeer, voetgangers en fietsers. Ze werkt gelijktijdig de voortuin af als plek waar je thuiskomt en thuis bent. Een effect dat nog versterkt wordt, door de automatische poort, die alleen opengaat voor de bewoners en gewenst bezoek. Het werd een schuifpoort; enerzijds omdat de inrit daarmee in zijn meest passende helling richting straat kon gelegd worden,  anderzijds omdat ze bij openen minimaal beslag legt op de ruimte en verdwijnt achter de haag.

Scharnieren rond het zwembad

Links en rechts van de woning voert een tuinpad in dezelfde soort en kleur kleiklinkers naar de achtertuin. Het zo goed als over de gehele breedte van de woning gesitueerde terras en het direct aansluitende zwembad houden zich aan het lijnenspel van de woning. Tuinaanleg Gert Kwanten stond zelf in voor de bouw van het zwembad en kon daardoor de realisatie perfect inplannen en vanzelfsprekend de hoogste kwaliteit garanderen.

Links en rechts buffert de beplanting op speelse wijze de schuin lopende perceelgrenzen. Links gaat ze voor een sterke aanwezigheid van lavendel en fleurt daarmee het zomerse buiten zitten en leven op met kleur en geur. Geur beperkt zich echter niet tot de zomermaanden. Zo gaat een veldje Osmanthus burkwoodii, een schijnhulst, al in april- mei voor het vullen van terras en omgeving met zoet parfum, terwijl Viburnum bodnantense ‘Dawn’ al met roze geurende bloempjes uitpakt in december–februari met herbloei in juni.

Aan de overzijde van het zwembad, twee stoelen die uitnodigen tot languit genieten in de zomerzon. Ook hier weer een lavendelveldje, maar in mei–juni ook schitterende bloei van een Japanse kornoelje. Het is de Cornus kousa ‘China Girl’. Vanaf oktober gaat hij voor schitterde herfstkleur en daarmee in samenspel met de nu nog jonge maar later statige amberboom (Liquidambar styraciflua). Samen met het zwembad zijn het zowat de scharnierpunten waarop het lijnenspel van de tuin draait, vanaf nu weg van de woning.

Rechttoe in de achtertuin

Een strak tuinpad dringt diep de tuin in en dwingt –samen met formeel ingeplante bomen- het zicht naar achteren, richting dierenweide en achterliggend landschap. De bomen, vier moeraseiken en evenveel platanen, krijgen volop de ruimte om hun kruin naar believen hoog en breed te laten uitgroeien en een stevig groendak over het gazon uit te spreiden. Net als in de voortuin is ook hier aandacht besteed aan absoluut onderhoudsgemak. Het gazon is afgeboord met een op grashoogte ingewerkte klinkerboord, zodat de maairobot zonder verdere hulp maait tot over de kantjes. In de borders, alleen maar gemakkelijke planten. Hier siergrassen, Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ voorop. Net als de gebruikte vaste planten en heesters zijn het ruimtevullers die onkruidgroei voorkomen, terwijl ze zelf maar amper werk vragen om in goede gezondheid te groeien en mooi te zijn. Zo wilden de eigenaars het inderdaad hebben. Voor één plekje maakten ze een uitzondering. Ze wilden een klein kruidentuintje, want plukvers smaken kruiden en bladgroenten vanzelfsprekend het best. Ook dat is er dus; ingepakt door een laag haagje, dicht bij de keuken en bovendien in gezelschap van het even kruidige lavendelbed.

 

Bron: chicgardens.be