Voorjaarsonderhoud tuin

Voorjaarsonderhoud van uw tuin in 7 stappen

De lente is in aantocht en dat betekent dat het tijd is voor het voorjaarsonderhoud van uw tuin. Gert Kwanten zet op een rijtje wat er allemaal moet gebeuren om uw tuin in topconditie te krijgen voor de lente en zomermaanden.

In het voorjaar ontwaakt uw tuin uit haar winterslaap. De vorstperioden zijn voorbij en uw planten en bomen komen weer tot leven. Door de juiste maatregelen te nemen zorgt u dat het gazon, de hagen, planten en bomen optimaal kunnen gedijen. Bovendien is het voorjaar de periode dat u zelf weer gebruik gaat maken van uw tuin. Na een koude winter is de kans groot dat bepaalde onderdelen van de tuin wat verwilderd ogen. Waarschijnlijk is er hier en daar onkruid opgekomen en doordat u minder gebruik heeft gemaakt van uw terras en gazon is er sprake van mosvorming. Om te kunnen genieten van uw tuin is het wel zo fijn om de tuin weer aan kant te maken.

Het voorjaarsonderhoud aan uw tuin verricht u het best nadat de laatste vorstperiodes geweest zijn. Gras en de meeste planten groeien namelijk niet als het te koud is. Laat de tuin na de laatste vriesperioden even aansterken. De meeste voorjaarswerkzaamheden aan de tuin kunt u, afhankelijk van het weer, doen vanaf maart.

Verticuteren gazon

Vorst, regen en wind: uw gazon heeft het tijdens de wintermaanden niet makkelijk gehad. Hierdoor is er waarschijnlijk mos en onkruid gaan groeien tussen het gras en is een deel van de grassprieten afgestorven waardoor zich een laagje dood organisch materiaal in het gazon heeft gevormd. Deze viltlaag heeft een verstikkende werking op het gras. Daarom is het belangrijk om het gazon te verticuteren. Verticuteren is de benaming voor het verwijderen van de mossen en dood organisch materiaal. Hierdoor kunnen zonlicht, water, zuurstof en voeding het gras makkelijker bereiken en hebben de grassprieten de ruimte om weer verder te groeien.

Doorzaaien gazon

Omdat gras in de lente het best groeit, is het verstandig om het gazon na het verticuteren direct bij te zaaien. Kale plekken in het gazon worden zodoende opgevuld met nieuwe, gezonde grassprieten. Hierdoor geniet u tijdens de zomer weer van een heerlijk vol en weelderig gazon.

Tuin bemesten

Na een lange winter hebben uw gazon, planten en bomen behoefte aan veel voedingsstoffen om weer op kracht te komen. Daarom is het belangrijk om zowel het gazon als de borders in het voorjaar te bemesten. Door de tuin te bemesten voegt u nieuwe werkzame schimmels en bacteriën toe aan het bodemleven. Hierdoor wordt organisch materiaal omgezet in voeding voor de planten. Zodoende houdt u gezonde planten die optimaal kunnen groeien en bloeien.

Tip: werk de mest lichtjes door de bodem, maar spit de tuin niet volledig om. Het omspitten van de tuin verstoort het bodemleven.

Onkruidvrij maken

Onkruid is niet alleen lelijk in uw tuin, het zorgt er ook voor dat uw planten niet voldoende ruimte hebben om verder te groeien. Daarom is het belangrijk om de tuin in het voorjaar onkruidvrij te maken. Doe dit met de hand door de onkruidplantjes met wortel en al te verwijderen. Zo zorgt u ervoor dat uw tuin weer netjes oogt en uw planten de kans hebben om tot volle wasdom te komen.

Snoeien vaste planten en heesters

Het voorjaar is een belangrijke periode om bepaalde planten te snoeien. Het is bijvoorbeeld het moment om de hagen in de juiste vorm te knippen en de heesters en siergrassen bij te snoeien. Daarnaast kunt u uw hortensia’s, lavendel en rozen een snoeibeurt geven. Na het snoeien vormen zich nieuwe scheuten met bloemknoppen. Verdiep u voorafgaand aan het snoeien wel in het soort plant en tot hoever u deze het best terug kunt snoeien.

Bladeren opruimen en mos verwijderen

De meeste bladeren vallen in het najaar op het gazon, maar ook in de winter zal er het nodige blad in uw tuin belanden. Het is belangrijk om dit in het voorjaar op te ruimen. De bladeren zorgen er namelijk voor dat de grond verzuurt. Bovendien leiden de afgevallen bladeren tot meer onkruid in de tuin.

Door de weinige zon, vele neerslag en lage temperaturen verschijnt er in de winter veel mos en alg op de bestrating. Het voorjaar is bij uitstek het moment om het terras en de tuinpaden schoon te maken door de groenaanslag te verwijderen. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een hogedrukspuit en speciale groenaanslagreiniger.

Wij verzorgen uw voorjaarsonderhoud

De tuin gereedmaken voor het voorjaar is een hoop werk. Heeft u hier niet voldoende tijd voor of heeft u er simpelweg geen zin in? Het is onverstandig om de te tuin te laten verwilderen. Hoe meer achterstallig onderhoud uw tuin heeft, hoe lastiger de tuin weer op te knappen zal zijn. Daarom kunt u het voorjaarsonderhoud aan uw tuin laten verzorgen door Gert Kwanten. Ons team staat voor u klaar om uw tuinparel weer voorjaarsklaar te maken. Daarbij voeren we onder andere alle hierboven besproken werkzaamheden voor u uit.