Groenvoorziening bedrijfspand

Groenvoorziening transportbedrijf Essers uit Genk

Een groen bedrijfspand is een uitstekend visitekaartje voor iedere onderneming. Daarom liet transportbedrijf Essers uit Genk zijn nieuwe hoofdkwartier in Genk voorzien van prachtige groenvoorzieningen. Het meest in het oog springend in het stijlvolle ontwerp (van de hand van landschapsarchitect Denis Dujardin) is de groene gevel tegen de bovengrondse parkeergarage. De planten op de gevel schenken het gebouw een rustgevende, groene uitstraling. De aanleg van het groen werd volledig verzorgd door de tuinspecialisten van Gert Kwanten.

Groene gevel parkeergebouw

Een groengevel is als het ware een verticale tuin. Door (klim)planten tegen de gevel van het gebouw te laten groeien hebben we een prachtige groene façade gecreëerd. Deze gevelbekleding zal in de loop der jaren, als de planten op de gevel tot volle wasdom komen, nog weelderiger worden.

De groene gevel van de parkeergarage heeft niet alleen een positief effect op de uitstraling van het bedrijf, het is ook prettig voor het personeel in het tegenovergelegen hoofdgebouw. In plaats van op een mistroostige parkeergarage, kijken zij uit op een levendige groene wand.

 

Grondverbetering

Verder hebben we ook de groenvoorzieningen op de binnenplaats en het terrein aan de voorkant van het gebouw verzorgd. Omdat de grond op het terrein erg slecht was hebben we eerst een bodemmeting gedaan en aan de hand van de resultaten een grondverbetering uitgevoerd.

De groenvoorzieningen rond het gebouw worden gevormd door meerdere groenstroken in verschillende vormen en formaten. Hierdoor krijgt het terrein een lekker speelse uitstraling. De beplanting bestaat uit een fraaie mix van struiken, siergrassen en jonge bomen. Om de vorming van onkruid tussen de beplanting zoveel mogelijk tegen te gaan hebben we de plantenbakken voorzien van boomschors.

In de ruimte tussen het hoofdgebouw en de garage hebben we een fijne groene ontmoetingsplaats verwezenlijkt. Dit terras met zitgelegen op de binnenplaats is de ideale plek voor medewerkers om gezellig samen een kop koffie drinken of even een luchtje te scheppen.

Beregening

In België kampen we steeds vaker met perioden van langdurige droogte. Als de planten tijdens dergelijke perioden geen water krijgen, zullen ze uitdrogen. Op een groot bedrijventerrein als dit is het ondoenlijk om alle planten en bomen handmatig te sproeien. Daarom hebben we alle groenvoorzieningen uitgerust met een beregeningssysteem. Hierdoor krijgen de groenstroken en groengevel het hele jaar door voldoende water en geniet men altijd van een weelderig groene omgeving.

Onderhoud

Om het prachtige nieuwe hoofdkwartier, gebouwd door hoofdaannemer STRABAG, ook in de toekomst mooi groen te houden, maakt Essers gebruik van een op maat samengesteld onderhoudscontract van Gert Kwanten. Hierbij verzorgen onze tuinmannen het onderhoud van het groen, zodat de bedrijfstuin er het hele jaar door prachtig verzorgd bijligt.