Tuinonderhoud voorjaar

Tuinonderhoud in het voorjaar

Wilt u een tuin die in de lente en de zomer optimaal groeit en bloeit? Dan is de voorjaarsbeurt cruciaal. Tuinonderhoud in het voorjaar bestaat onder andere uit het verzorgen van het gazon en het snoeien van bepaalde heesters en bomen. In dit artikel leggen we uit wat het belangrijkste tuinonderhoud in het voorjaar behelst.

Heeft u zelf geen tijd voor deze werkzaamheden? De tuinmannen van Gert Kwanten staan klaar om voor u aan de slag te gaan!

Waarom is voorjaarsonderhoud belangrijk?

Een mooi verzorgde tuin begint met het bijhouden van het gazon, de borders, bomen en planten. Een even belangrijke als tijdrovende klus is bijvoorbeeld het wieden van onkruid. In het voorjaar komt het onkruid zo snel op dat u soms het gevoel heeft net klaar te zijn om direct weer opnieuw te kunnen beginnen.

Daarnaast bestaat het onderhouden van de tuin uit diverse specialistische klussen als het bemesten van het gazon en het bijsnoeien van uw bomen en heesters. Als u deze klussen laat versloffen, raakt uw tuin al snel in verval. Dit zal uw tuinplezier ernstig verstoren en heeft zelfs een negatieve invloed op de waarde van uw woning.

Tijd om de handen uit de mouwen te steken (of een tuinspecialist in te schakelen) dus!

Wat moet er gebeuren tijdens de voorjaarsbeurt

Voorjaarsonderhoud Bladeren verwijderen

Tijdens de herfst en winter zijn er een hoop dode bladeren in de tuin gevallen. Een dikke bladlaag kan de de bodem verstikken en onttrekt zonlicht aan de bodem. Daarom is het belangrijk om de tuin bladvrij te maken.

Het wieden van onkruid is misschien niet ingewikkeld, maar wel tijdrovend. Op veel plekken zit er immers niets anders op dan de onkruidplantjes met de hand met wortel en al uit de grond te trekken. Hoe regelmatiger het onkruid in de tuin verwijderd wordt, hoe minder snel het zich door uw tuin kan verspreiden.


Gazon bemesten Bemesten

In het voorjaar komt uw tuin weer tot leven. Planten en bomen beginnen te groeien en het gras komt weer op. Na een lange winter kan uw tuin daarbij wel een duwtje in de rug gebruiken. Van maart tot en met mei maakt het leven in uw tuin immers een groeispurt door en daarvoor heeft zij genoeg voedingsstoffen nodig. Die kunt u het gras, de bomen en planten schenken door de tuin op de juiste manier te bemesten.

Nu is niet iedere bodem hetzelfde en niet iedere tuin heeft daardoor de behoefte aan dezelfde bemesting. Gert Kwanten kan een bodemonderzoek voor u uitvoeren en een op maat gemaakt bemestingsplan opstellen.


Verticuteren Gazon onderhoud

Het voorjaar is tevens een belangrijke periode voor het onderhouden van het gazon. Wellicht is uw gazon niet zo mooi vol meer als voorheen en kampt uw grasperk na een lange winter met kale plekken. Daarom is het belangrijk om de bodem te voorzien van voldoende voedingsstoffen door het gazon te bemesten. Na het bemesten kunt u het gazon het best een paar weken met rust laten. Als het gras weer begint te groeien kunt u het een eerste keer gras te maaien. Na drie keer grasmaaien kunt u het gazon verticuteren. Dit is het verwijderen van de viltlaag (die bestaat uit dood gras en mos) met behulp van een verticuteerhark of verticuteermachine.


Snoeien voorjaar Snoeien in het voorjaar

Het is belangrijk om vaste planten te snoeien voordat ze bloeien. In het voorjaar snoeit u de planten die na juni in bloei staan. Snoei het dode hout en de verouderde delen van de plant in het voorjaar terug, zodat nieuwe scheuten de kans hebben om tot wasdom te komen. Dit noemen we het verjongen van de plant. Door de plant op het juiste moment te snoeien, kan het zonlicht tot diep in de plant doordringen, waardoor zij weer helemaal op zal bloeien.

De tuinmannen van Gert Kwanten beschikken over uitgebreide kennis en kunde met betrekking tot het snoeien van planten en bomen. Ze weten precies wanneer welke planten (tot hoever) teruggesnoeid moeten worden voor een optimaal resultaat.

Bomen verplanten en zomerbloeiers planten

Heeft u bomen in de tuin die het niet goed doen op hun huidige plek? Of ziet u ze uit esthetisch oogpunt liever ergens anders in de tuin. Vroeg in het voorjaar is de meest geschikte periode om bladverliezende bomen en struiken te verplanten. Het is het beste om dit vroeg in het voorjaar te doen (uiterlijk begin april). Wilt u in de zomer genieten van een mooie, kleurrijke tuin? Dan dient u daar in het voorjaar de voorbereidingen voor te treffen. Door in de lente uw zomerbloeiers te planten, geniet u als het warm wordt van een prachtig bloeiende tuin. Zomerbloeiende bollen kunt u planten vanaf het moment dat de vorst voorbij is.

Uw tuinonderhoud in het voorjaar laten verzorgen

Heeft u een druk leven en weinig tijd over voor het onderhouden van uw tuin? Of wordt u een dagje ouder en ziet u op tegen fysiek zware onderhoudsklussen. Gert Kwanten kan al het tuinonderhoud voor u verzorgen. We voeren zowel de volledige voorjaarsbeurt als losse onderhoudsklussen uit. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u uw tuin periodiek laten verzorgen door een professionele tuinaannemer? We stellen graag een onderhoudscontract voor u op. Hierbij komen we het hele jaar door op gezette tijden langs om de onderhoudsklussen uit te voeren die op dat moment nodig zijn.