Zwembad in tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin met zwembad

Dit project van Gert Kwanten in Zonhoven is een schoolvoorbeeld van een prachtige, onderhoudsvriendelijk tuin met zwembad. Het fraaie zwembad heeft geen chloor of zout, maar bestaat uit zacht en puur zwemwater. Mede door het gebruik van kunstgras vergt de tuin bovendien nauwelijks onderhoud. Zo heeft de eigenaar tijd over om regelmatig een verfrissende duik te nemen!

Een zwembad op maat

De aanleg van de tuin was onderdeel van de complete renovatie van deze tuin. Absolute blikvanger in het nieuwe tuinontwerp is het prachtige zwembad. Door de op maat gemaakte randstenen loopt het terras helemaal door tot aan de rand van het bad, waardoor het zwembad als het ware verzonken is in het terras. Met de rechte, strakke lijnen, krijgt het zwembad een fraaie hedendaagse uitstraling. Die moderne aanblik wordt versterkt door de brede inlooptrap met plage. ’s Avonds wordt het zwembad verlicht door middel van twee zwembadlampen.

Het zwembad wordt verwarmd door een krachtige warmtepomp. Deze genereert genoeg warmte om het hele jaar door, ook in de winter, buiten te kunnen zwemmen. Op momenten dat zij het zwembad niet gebruiken kunnen de eigenaars het zwembad afdekken door middel van het fraaie Roldeck-systeem. De aluminium-lamellen houden de warmte vast en zorgen er bovendien voor dat de kleinkinderen niet in het water kunnen vallen.

Om het zwembad extra te verfraaien hebben we het voorzien van een stijlvolle waterval. Het stromende water zorgt voor een rustgevend geluid in de tuin en is heerlijk om even lekker onder te staan tijdens het zwemmen.

Puur zwemwater

Voor schoon en gezond zwemwater moet het water gedesinfecteerd worden. Dit wordt bij de meeste zwembaden gedaan door middel van chloor of zout. Chloor zorgt echter voor een scherpe geur die door veel mensen als vervelend wordt ervaren in de tuin. Bovendien prikkelt het in de ogen en kan het zorgen voor  huidirritaties. Daarom hebben we in deze tuin gebruikgemaakt van de innovatieve Pure Water-technologie.

Door middel van dit systeem van Starline, zijn we in staat om zwemwater te realiseren zonder zout- of chloorrestanten in het water. Het Pure Water-systeem maakt gebruik van zoutelektrolyse. Dit proces vindt plaats in een aparte unit, waardoor het zout niet in het zwembad zelf terechtkomt. Het zwembadwater is dus volstrekt puur, zuiver en heerlijk zacht voor de huid.

Een extra groene tuin

Doordat het regenwater kan worden opgenomen in de ondergrond blijft het grondwater op peil. Dit heeft een positief effect op de beplanting. De planten hebben een waterreserve waar zij tijdens een droge periode uit kunnen putten. Hierdoor blijft de tuin het hele jaar door mooi groen, zonder dat deze voortdurend gesproeid hoeft te worden als het een tijdje niet regent.

Een zwembad op maat

De aanleg van het waterdoorlatende terras was onderdeel van een complete renovatie van deze tuin. Een van de blikvangers in het nieuwe tuinontwerp is het prachtige zwembad. Door de op maat gemaakte randstenen loopt het terras helemaal door tot aan de rand van het bad, waardoor het zwembad als het ware verzonken is in het terras. Met de rechte, strakke lijnen, krijgt het zwembad een fraaie hedendaagse uitstraling. Die moderne aanblik wordt versterkt door de brede inlooptrap met plage. ’s Avonds wordt het zwembad verlicht door middel van twee zwembadlampen.

Het Starline zwembad wordt verwarmd door een krachtige warmtepomp. Deze genereert genoeg warmte om het hele jaar door te kunnen zwemmen. Op momenten dat zij het zwembad niet gebruiken kunnen de eigenaars het zwembad afdekken door middel van het fraaie Roldeck-systeem. De aluminium-lamellen houden de warmte van het zwembad vast en zorgen er bovendien voor dat de kleinkinderen niet in het water kunnen vallen.

Opvang regenwater

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor grote oppervlakken met verharding in de tuin. Hoewel dit een stuk minder onderhoud oplevert, kleven daar echter ook nadelen aan. Door alle verharding in de tuin kan regenwater namelijk maar moeilijk in de grond zakken. Bij hevige regenbuien stroomt het regenwater regelrecht het riool in. Die kan al dat water niet aan, waardoor de riolering overstroomt. Doordat het regenwater niet in de bodem infiltreert, zakt het grondwaterpeil bovendien. Hierdoor krijgt de beplanting in de tuin niet voldoende water.

Daarom hebben we in deze tuin gezorgd voor een goede wateropvang. Zo kan overtollig regenwater via de kunstgras gazons wegzakken in de ondergrond. Daarnaast vloeit overtollig regenwater dat op het terras valt af naar de borders, gazons en een infiltratieput bij het terras, waarna het wordt opgenomen in de bodem. Zodoende komt al het regenwater ten goede aan de beplanting. Doordat het regenwater kan worden opgenomen in de ondergrond blijft het grondwater op peil. Dit heeft een positief effect op de beplanting. De planten hebben een waterreserve waar zij tijdens een droge periode uit kunnen putten. Hierdoor blijft de tuin het hele jaar door mooi groen, zonder dat deze voortdurend gesproeid hoeft te worden als het een tijdje niet regent.

Onderhoudsvriendelijke gazons

De twee kunstgras gazons zijn andere nieuwe elementen in deze tuin. Net als de verharding is het kunstgras waterdoorlatend. Daarnaast kost het onderhouden van deze gazons nauwelijks enige tijd of inspanning. Het belangrijkste is het af en toe opvegen van afgevallen bladeren en takken. Tijdrovende klussen als grasmaaien, verticuteren en bemesten zijn verleden tijd. Voor het kunstgras hebben we gebruikgemaakt van Royal Grass Wave®. Dit model heeft iets kortere vezels, waardoor het gazon een mooie, pasgemaaide uitstraling heeft die perfect past bij het strakke uiterlijk van het terras en zwembad. Door ReaDY® kroest het gras echter op een natuurlijke manier, waardoor het niet té statisch oogt.

Hergebruik bestaande onderdelen

Wanneer we bij Gert Kwanten een tuin opnieuw inrichten, bekijken we altijd zorgvuldig welke onderdelen we in stand kunnen houden. In deze tuin hebben we (vanzelfsprekend) de prachtige sauna ongemoeid gelaten en ook de buitendouche lieten we zoals die was. Verder hebben we bepaalde hagen en verhardingen hergebruikt of behouden.