Tuin winterklaar

Uw tuin in 7 stappen klaar voor de winter

Het is alweer november! Dat betekent dat de winter (en de eerste nachtvorst) voor de deur staat. Daarmee breekt een belangrijke periode voor het onderhoud van uw gazon en de rest van uw tuin aan. Door nú de juiste maatregelen te nemen, zorgt u dat uw tuin klaar is voor de winter en bestand is tegen alle kou en neerslag die daarbij komt kijken. Zo is het een belangrijke periode om te bemesten, te snoeien en eenjarige planten te verwijderen.

Heeft u zelf geen tijd of energie voor dit zware werk? Neem dan gerust contact met ons op. We kunnen bijvoorbeeld het volledige najaarsonderhoud voor u verzorgen, maar u kunt ons ook inschakelen voor losse onderhoudsklussen.

Wat moet er de komende weken gebeuren?

  1. Najaarsmest strooien
   De meeste gazonbezitters hebben inmiddels bemest. Als u dat nog niet heeft gedaan, is het nu de hoogste tijd. Voor de najaarsbemesting gebruikt u het best mestsoorten die veel kalium bevatten. Kalium zorgt namelijk voor extra stevigheid en een verhoogde weerstand van de grasplant. Tip! Niet iedere tuin is hetzelfde. Wilt u de perfecte mest voor uw gazon? Gert Kwanten kan een bodemanalyse voor u uitvoeren en onderzoeken waar uw gazon behoefte aan heeft. Vervolgens stellen we een op maat gemaakt bemestingsplan voor u op.
  2. Onkruid bestrijden
   Omdat we nog geen nachtvorst hebben en de temperatuur overdag boven de 15 graden ligt, kunnen we ook nog onkruid bestrijden. Het bespuiten van het gazon met (biologisch) bestrijdingsmiddel moet echter wel op droog gras gebeuren. Doorgaans is het gazon in de namiddag het meest droog.
  3. Grasmaaien
   Het gras groeit deze tijd van het jaar nog maar nauwelijks. Als het gras lang is, kunt u het nog een laatste keer maaien. Zet de grasmaaier nadat u klaar bent, geslepen en geolied in de schuur. Voorlopig heeft u haar niet meer nodig!
  4. Afgevallen bladeren opruimen
   Een dikke laag afgevallen bladeren kan het gazon verstikken. Daarom is het belangrijk om de bladeren van het gazon te verwijderen. Het blad fungeert in de borders echter als een uitstekende bescherming tegen vorst. Hark de bladeren dus in de border in plaats van de afvalbak.
  5. Leidingen doorblazen en afsluiten
   Om te voorkomen dat de leidingen van uw beregeningssysteem in de winter kapotvriezen, is het belangrijk deze door te blazen en af te sluiten. Zo komt uw sproeisysteem zonder vorstschade de winter door.
  6. Eenjarige planten verwijderen
   De meest eenjarige planten zijn nu wel uitgebloeid. Omdat de stengels gaan rotten en erg vies worden als u ze laat zitten, is het belangrijk ze voor de nachtvorst weg te halen. Trek de planten gewoon met wortel en al uit de grond. Op de kale plekken kunt u eventueel voorjaarsbollen, winterheide of viooltjes planten.
  7. Snoeien
   Zolang het nog niet vriest, is november een prima periode om te snoeien. Bomen als berken, kastanjes, esdoorns en walnoten kunt u het beste (ruim) voor kerstmis snoeien. Zo voorkomt u dat ze gaan “bloeden”.