MODERNE OPRIT: INSPIRATIE, TIPS EN PRIJZEN

De oprit is het visitekaartje van uw woning. Het vormt een prominent onderdeel van uw voortuin en is doorgaans het eerste wat voorbijgangers zien. Daarom is een stijlvolle oprit erg belangrijk voor de uitstraling van uw huis.

Heeft u een hedendaagse woning? Dan sluit een moderne oprit perfect aan op de stijl van het huis. Een tuin met moderne accenten is echter ook te combineren met landelijke woningen.

Een moderne oprit wordt doorgaans gekenmerkt door grijstinten, robuuste tegels, strakke lijnen en het gebruik van grind of kiezels. Een professioneel ontworpen en aangelegde moderne oprit zorgt voor een prachtige verbinding tussen uw moderne woning en de voortuin. Op deze pagina geven we tips voor moderne opritten. Ook geven we een indicatie van de prijzen en kunt u aan de hand van door Gert Kwanten ontworpen en aangelegde voortuinen inspiratie opdoen voor uw eigen oprit.

VOORTUIN MET OPRIT AANLEGGEN

Heeft u na het zien van de voorbeelden op deze pagina interesse in een door Gert Kwanten ontworpen oprit? We ontwerpen de mooiste landelijke en moderne voortuinen met oprit en onze eigen mensen kunnen de volledige aanleg voor u verzorgen.

INHOUD VAN DEZE PAGINA

Moderne voortuin met oprit

De oprit is doorgaans een belangrijk onderdeel van de voortuin en loopt bij sommige vrijstaande villa’s door in de zijtuin. Voor het mooiste resultaat is het verstandig om uw moderne oprit te laten ontwerpen in combinatie met de voortuin (en eventueel de zijtuin). Op deze manier vormt de oprit een integraal onderdeel van uw moderne tuin.

Een geschikte manier om van uw voortuin met oprit één geheel te maken is door de eigenschappen van de oprit terug te laten komen in het terras en tuinpad. Dit kan bijvoorbeeld door dezelfde materialen te gebruiken, maar ook door combinaties van kleuren te creëren of dezelfde vormen terug te laten komen.

7 soorten moderne opritten

Een oprit moet niet alleen mooi zijn, zij moet ook sterk genoeg zijn om het gewicht van de auto te dragen. Daardoor zijn niet alle soorten bestrating geschikt voor een oprit. Hieronder geven we 7 stijlvolle oplossingen voor een moderne oprit.

1.   Polybeton oprit

Een gegoten oprit van polybeton (ook wel gepolierd beton) is een prachtige oplossing die perfect past bij bijvoorbeeld een moderne villa. Door het beton met een machine te polijsten tijdens het drogen, krijgt het een elegante, strakke gladde uitstraling. Een gepolierde betonvloer kan zowel glanzend als mat afgewerkt worden en is verkrijgbaar in verschillende grijstinten. Hierdoor is een oprit van polybeton uitstekend te combineren met verschillende soorten architectuur.

Gepolierd beton kan in één geheel aangelegd worden en zelfs worden doorgetrokken in de garage. Als u hoogteverschil in uw tuin heeft, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een trapsgewijs oplopend tuinpad van polybeton aan te leggen. Een groot voordeel van een oprit van gepolierd beton is dat het nauwelijks onderhoud vergt en sterker is dan normaal beton, waardoor het jarenlang meegaat.

Oprit met betonnen vloerplaten

2.   Betonnen vloerplaten oprit

Beton is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig in moderne tuinen. De robuuste, minimalistische uitstraling past zeer goed bij hedendaagse woningen. Voor een oprit zijn grote betonnen vloerplaten bijvoorbeeld een geschikte oplossing. De pracht van een betonplaten oprit, zit hem in haar eenvoud. De robuuste platen geven uw voortuin een stoere maar stijlvolle look. Het voordeel van betontegels is dat ze meer gewicht kunnen dragen dan bijvoorbeeld keramische tegels en daardoor geschikt zijn voor een oprit.

Betonnen vloerplaten zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, onafgewerkt, uitgewassen of gepolijst, mat en glanzend. Kortom: er zijn voor ieder soort oprit wel geschikte betonplaten te vinden.

3.   Oprit in megategels

Megategels zijn erg geliefd in moderne tuinen omdat ze uw het geheel een ruimtelijke en minimalistische uitstraling schenken. We spreken van megategels als de tegels minimaal 1 bij 1 meter zijn. Door dit grote formaat zijn er minder voegen nodig, waardoor de oprit extra strak oogt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er minder plek is voor onkruid om te groeien. Hierdoor vergt een oprit van megategels weinig onderhoud.

Megategels zijn zeer robuust en daardoor ook geschikt als oprit. Houd er wel rekening mee dat hoe groter het formaat van de tegels, hoe dikker ze moeten zijn. Als de megategels niet dik genoeg zijn, kunnen er anders na verloop van tijd namelijk barsten ontstaan als er een voertuig overheen rijdt. Er bestaan verschillende soorten megategels. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor megategels van beton of natuursteen (bijvoorbeeld graniet of Indisch zandsteen). Ook rockstone tegels zijn erg populair in moderne tuinen. Dit zijn tegels waar natuursteengranulaat in is verwerkt. Hierdoor hebben ze een robuuste uitstraling met een lichte glinstering.

Voortuin Lanaken

4.   Split of dolomiet als oprit

Split bestaat net als grind uit kleine steentjes, maar wordt gewonnen uit berggroeven en heeft daardoor in vergelijking scherpere hoeken. Hierdoor heeft een oprit van split een wat ruwer karakter. Het voordeel van split ten opzichte van grind is dat het minder herrie maakt en strakker blijft liggen. Het nadeel is dat de steentjes wat scherper onder uw voeten kunnen zijn. Net als grind is split perfect waterdoorlatend.

Een populaire variant van split is dolomiet. Dit is een mineraal dat in kalksteen wordt gevormd. Dolomiet met een bijzondere okergele tint geeft uw voortuin bijvoorbeeld een enorm stijlvolle aanblik die perfect past in moderne tuinen.

5.   Grind als oprit

Het gebruik van grind is erg populair voor een moderne oprit. De kleine steentjes geven uw tuin een sierlijke maar strakke aanblik. Grind bestaat uit steentjes die door het water zijn uitgesleten en daardoor een rondere vorm hebben. Grind is verkrijgbaar in tal van kleuren en variaties, van wit tot blauwgrijs en zwart. Een voordeel van grind is dat regenwater door de open structuur heen kan zakken. Hierdoor is het erg geschikt voor een waterdoorlatende oprit naar uw woning. Een moderne oprit van grind vergt bovendien nauwelijks onderhoud.

Wanneer u grind aanlegt in een tuin die gevoelig is voor onkruid is het verstandig om een anti-worteldoek onder de laag steentjes aan te brengen.

Oprit met tegels en grind

6.   Oprit met grind en tegels

Twijfelt u tussen het gebruik van grind of tegels om uw tuin te verharden? Waarom zou u beide materialen niet combineren? Een combinatie van grind of split en tegels is namelijk erg geschikt als oprit. Door het gebruik van grind tussen de bestrating wordt het robuuste karakter van de grote tegels versterkt. Uw oprit heeft dezelfde draagkracht als wanneer deze compleet uit tegels zou bestaan, maar het grote voordeel is dat uw oprit nog steeds water doorlaat.

Er zijn verschillende combinaties van grind en tegels te verzinnen voor een moderne oprit. Denk bijvoorbeeld aan een oprit van beton met grind of dolomiet met megategels.

7.   Keramische tegels

Wist u dat het ook mogelijk is om keramische tegels te gebruiken voor een oprit? De luxueuze uitstraling van keramische tegels past perfect bij de mooiste villa’s. Wanneer de tegels in een strak motief worden gelegd, ontstaat er een prachtig lijnenspel dat perfect past in een moderne voortuin.

Extra sterke keramische tegels zijn een uitstekende oplossing voor een oprit omdat ze krasbestendig zijn. De tegels blijven dus mooi, ook als er iedere dag een auto op geparkeerd wordt.

Aanleg oprit

Het aanleggen van een oprit vereist veel aandacht en deskundigheid. De oprit moet immers genoeg draagkracht hebben om het gewicht van een auto te kunnen verduren zonder te verzakken. Daarom is het onder andere belangrijk te zorgen voor een stevige fundering.

Vooral voor een moderne oprit wordt er vaak gebruik gemaakt van grote, robuuste tegels. Hierdoor is ook het aanleveren van de benodigde materialen een uitdaging. Ook het storten van gepolierde betonvloeren is een specialistische klus.

Oprit waterdoorlatend aanleggen

waterdoorlatende oprit

Wateroverlast wordt een steeds groter probleem in België. Door het verdwijnen van steeds meer groen uit het straatbeeld, heeft regenwater te weinig ruimte om weg te zakken in de ondergrond. Doordat we onze tuinen in toenemende mate voorzien van verhardingen, stroomt overtollig regenwater regelrecht het riool in. Bij zware regenbuien komen straten daardoor blank te staan.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de afwatering in uw voortuin. Dit kunt u onder andere doen door uw terras en oprit waterdoorlatend aan te leggen. Door gebruik te maken van waterdoorlatende verharding als grind of split, kunt u bijvoorbeeld zorgen dat regenwater door de steentjes heen kan worden opgenomen in de ondergrond, waarna het weer ten goede komt aan de natuur.

Oprit laten aanleggen

Wilt u uw oprit laten aanleggen door een professionele tuinaannemer? Gert Kwanten kan zowel het tuinontwerp als de aanleg van uw volledige voortuin met oprit voor u verzorgen. Daarbij nemen we onder andere de graafwerken, het afvoeren van afgegraven materiaal, het plaatsen van de ondergrond, de bestrating en beplanting voor onze rekening. U bent dus in één keer helemaal klaar.

Oprit aanleggen prijs

De prijs voor het aanleggen van een oprit hangt onder andere af van het oppervlak, de ondergrond in uw tuin en de gekozen materialen. Doordat de prijzen van verschillende materialen sterk uiteen kunnen lopen, is het moeilijk te zeggen hoeveel het aanleggen van een oprit exact kost. Grind per vierkante is bijvoorbeeld voordeliger dan exclusief natuursteen.

Tegels voor een oprit moeten sterker zijn dan die voor een terras omdat er auto’s overheen moeten rijden, waardoor de prijs voor een oprit vaak hoger ligt dan die voor een terras. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten voor de aanleg. Wat voor materiaal heeft u bijvoorbeeld nodig voor de fundering? En legt u uw oprit zelf aan of besteedt u de aanleg uit aan een tuinaannemer.

Kosten oprit verschillende materialen

Hoeveel kost een oprit in beton? Wat kost grind? Het zijn vragen die we regelmatig krijgen. Er zijn van de verschillende materialen echter zoveel verschillende varianten beschikbaar dat het lastig is om een exacte prijs te geven. Hierdoor geven we een schatting van de vanafprijs voor verschillende soorten opritten.

  • Betontegels – vanaf € 25,- per m2
  • Polybeton – vanaf € 35,- per m2
  • Megategels – vanaf € 45,- per m2
  • Grind – vanaf € 35,- per m2
  • Dolomiet – vanaf € 50,- per m2

Dit zijn de prijzen voor de materialen. Als u de oprit wilt laten bestraten door een tuinaannemer moet u hier ook nog kosten voor rekenen. Veel tuinaannemers hanteren hiervoor een prijs per uur of per vierkante meter. Daarnaast kost bijvoorbeeld ook het realiseren van de ondergrond geld.

Bij Gert Kwanten verzorgen we totaalprojecten. We kunnen uw volledige voortuin voor u ontwerpen en in eigen beheer voor u aanleggen. Wilt u weten hoeveel een compleet project inclusief uniek tuinontwerp en realisatie kost?

Vergunning oprit

Of u een vergunning nodig heeft voor de oprit, is afhankelijk van de situatie in uw tuin. Heeft u de oprit nodig om toegang tot uw woning of garage te verkrijgen? Dan bent u vrijgesteld van een vergunning.

Als dit niet het geval is dan mag u maximaal 80 vierkante meter aan constructies in uw tuin hebben. Hierbij worden bestaande terrassen, zwembaden, siervijvers en andere niet overdekte constructies meegerekend. Noodzakelijke toegangen zoals tuinpaden naar de voordeur worden niet meegerekend.

Als er sprake is van een reliëfwijziging in de tuin, dan moet u altijd een vergunning aanvragen. Ook is er altijd een vergunning nodig voor opritten die worden aangelegd in ecologisch kwetsbaar gebied.

Gemeenten kunnen bovendien afwijkende regels hanteren. Informeer daarom altijd bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft voor uw moderne oprit.