Zomersnoei

Waarom is de zomersnoei belangrijk?

De zomersnoei is zeer belangrijk want hiermee bevordert u de groei en vruchtbaarheid van het groen in uw tuin. Doordat de plant op het juiste moment meer zonlicht krijgt, zal deze extra scheuten aanmaken en doordat het zonlicht beter de knoppen bereikt zullen fruitbomen meer vruchten produceren.

Door de boom of struik te snoeien, krijgt deze bovendien meer ademruimte; de wind kan er beter doorheen waaien, waardoor er minder kans is op vorming van schimmels. Het is belangrijk om pas te snoeien als het voorjaar al ver gevorderd is, omdat snoeiwonden sneller herstellen als het warmer is. Hierdoor is het risico op infecties kleiner.

Het beste moment om te snoeien is op een droge dag, maar niet in de brandende zon. En de beste tijd is de maand mei, het voorjaar is dan in volle gang. Daarmee breekt ook de tijd aan voor enkele belangrijke onderhoudsklussen in de tuin zoals de zomersnoei. Op deze pagina bespreken we welke planten, bomen en heesters u wanneer moet snoeien.

Heeft u zelf geen tijd voor dit zware tuinonderhoud? Neem dan gerust contact op met Gert Kwanten. We kunnen bijvoorbeeld de volledige zomersnoei voor u verzorgen of een op maat gemaakt bemestingsschema voor u opstellen en uitvoeren. Uiteraard voeren we ook losse onderhoudklussen uit. Snoeien is groeien!

Heesters

Voor sommige heesters breekt de beste periode om te snoeien nu aan. Struiken die bloeien in het voorjaar kunt u namelijk het beste direct nadat ze uitgebloeid zijn snoeien. Voor sommige vroege bloeiers is dat al in mei of begin juni. Snoei heesters in de zomer niet helemaal terug, want dan vormen ze onvoldoende uitlopers om volgend voorjaar te bloeien. Het is wel mogelijk om ze in vorm te knippen en dikke takken weg te halen en enkele jonge scheuten weg te snoeien. De sterke scheuten komen volgend jaar opnieuw tot bloei. Voor een plant die volgend jaar optimaal bloeit, moet u dus nu beginnen met snoeien!

Snelle groeiers zoals de blauweregen moet u in de zomer terugsnoeien. Dit doet u het best in juli. Als u dergelijke planten in de zomer niet terugsnoeit, kunnen deze andere planten gaan onderdrukken en schade aanrichten.

Ook rozen dient u in de zomer bij te houden. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Hierdoor stimuleert u de plant om te blijven bloeien in plaats van bottels of kleine scheutjes aan te maken.

Hagen

Veel haagplanten kunt u eveneens het best tussen mei en september snoeien. Doe dit bij wintergroene hagen in ieder geval voor eind juli, het liefst op een bewolkte dag of net nadat het heeft geregend. Het is niet nodig om de hagen in de zomer tot op het hout terug te snoeien, maar geef de plant wat ruimte om zon en wind tussen de takken te laten

Fruitbomen

Waar we bij de meeste planten en bomen de groei willen bevorderen, willen we deze bij fruitbomen juist wat vertragen. Dit doen we door ze in de zomer te snoeien. Hierdoor stimuleren we de vorming van vruchten.

  • Bomen met pitvruchten (zoals appel- en perenbomen) snoeit u het best in de tweede helft van juli. Perenbomen kunt u eventueel al rond half juni snoeien. Wanneer de takken snel teruggroeien maar de boom weinig vruchten produceert, kunt u deze in augustus nog eens bijknippen.
  • Bomen met steenvruchten, denk aan perzik-, pruimen- of kersenbomen, mogen in augustus (uiterlijk tot half september) worden gesnoeid.
  • Struiken met kleinfruit, zoals bramen en zomerframbozen, kunt u na het oogsten meteen terugsnoeien. Zo vormen ze uitlopers die volgend jaar opnieuw vruchten dragen.

Bemesten en verticuteren

Het voorjaar is een belangrijke periode om uw gazon een extra stimulans te geven. Heeft u in Maart of April reeds bemest? Dan is ons advies nu de 2de bemesting te doen om het gazon tijdens de warme zomermaanden in topconditie te houden

Heeft u uw gazon nog niet bemest? Dan is het dringend tijd om dat nu te doen. Heeft u dit vorige maand al gedaan? Dan kunt u het grasveld verticuteren om ervoor te zorgen dat het gras weer wat meer lucht krijgt en het de kans heeft om voor de zomer tot volle wasdom te komen. Uiteraard kunt u ook het bemesten en verticuteren door onze gepassioneerde tuinmannen laten verzorgen.

Wilt u advies op maat?

Herkent u deze problemen? Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons op 011 66 66 46 of stuur een mail naar onderhoud@www.gert-kwanten.beOnze specialisten staan u graag te woord en helpen u graag verder.