Tuinontwerp

Hoogteverschil in tuin overbruggen

Hoogteverschil is een even aantrekkelijke als lastige eigenschap in een tuin. Enerzijds schenkt een verschil in hoogte uw tuin een dynamisch karakter. Anderzijds moet het verschil overbrugd worden. In dit artikel laten we zien hoe u optimaal profiteert van het hoogteverschil in uw tuin, terwijl zoveel mogelijk ruimte praktisch bruikbaar blijft. Dat doen we aan de hand van een project dat we onlangs hebben uitgevoerd in Bemelen, vlak over de grens bij Maastricht. Het was onze opdracht om hier een mooie landelijke tuin met zwembad aan te leggen. We hebben deze tuin ontworpen en in eigen beheer gerealiseerd.

In het kort

  • Landelijke tuin met zwembad
  • Locatie: Bemelen
  • Zwembad: PPC (10m x 3,7m), Zouthyrdrolysesysteem, All-season warmetepomp
  • Bijzonderheden: trap van Eurodal vloerplaten, kastanjehouten poorten, Flagstone tegels, zinkput om regenwater op te vangen

Hoogteverschil in tuin overbruggen

Een van de grootste uitdagingen in deze tuin was dus het oplossen van het flinke hoogteverschil; de tuin is aan de kant van de woning een aantal meter hoger dan aan het eind. Voor een mooi landelijk karakter hebben we de bestaande helling intact gelaten. Het hoogteverschil hebben we vervolgens overbrugd met een trap van Eurodal vloerplaten.

Deze robuuste megategels hebben we in ongelijke treden al kronkelend naar beneden gelegd, waardoor als het ware het effect ontstaat van een rotachtige berghelling. Aan beide kanten is de trap omgeven door weelderige siergrassen. Hierdoor heeft het hoogteverschil een visueel toegevoegde waarde. De natuurlijke grijstinten combineren op fraaie wijze met het groen in de rest van de tuin.

Maatwerk zwembad met verwarming

Vanaf het hoger gelegen deel in de tuin heeft men een prachtig uitzicht op het lager gelegen zwembad dat we hebben gerealiseerd als onderdeel van dit project. Na grondig onderzoek en overleg met de eigenaren, hebben we voor deze tuin gekozen voor een PPC zwembad van 10 bij 3,7 meter. Een PPC-zwembad is een zwembad dat uit één stuk in de fabriek wordt gemaakt en vervolgens in zijn geheel in de tuin wordt geïnstalleerd. Deze zwembaden worden volledig op maat gemaakt en zijn helemaal aanpasbaar aan de wensen van de opdrachtgever. De kracht van dit zwembad zit hem vooral in zijn eenvoud: het zwembad heeft een simpele rechthoekige vorm, met mooie grijze randstenen die goed aansluiten op de trap van megategels. Het zwembad is verder voorzien van een inlooptrap en een onder water liggend loungedeck.

Zwembadverwarming

Maar er is meer aan dit zwembad dan u op het eerste oog ziet. Zo bevat dit water geen chloor, maar wordt het gedesinfecteerd door een zouthydrolyse-systeem. Hierdoor kan men zwemmen in kraakhelder, chloorvrij water dat niet prikt in de ogen of ruikt naar chloor.

En om ook ver in de winter nog te kunnen zwemmen is dit zwembad voorzien van een all Seasons Full inverter warmtepomp. Deze innovatieve en duurzame warmtepomp heeft hoog rendement en zeer laag geluidsniveau! Via een intelligente zelflerende regeling past de compressor zich aan op basis van de temperatuursveranderingen in uw zwembad, gedurende de tijd. Deze waterpomp is zeer zuinig, aanzienlijk goedkoper dan verwarmen met gas , zelfs bij -10 °C ! En bij een gemiddelde buitentemperatuur van 7°C, bespaar je 40 % t.o.v gas. Hierdoor kunnen de eigenaren kunnen het zwembad blijven gebruiken tot ver in de winter en bij buitentemperaturen tot het vriespunt. Om het warmteverlies tot een absoluut miminum te beperken, is er extra EPS-isolatie rond het zwembad aangebracht. Het zwembad kan verder, als het niet wordt gebruikt, worden afgesloten met een polycarbonaat solar metallic rolluik. Deze zwembadafdekking vangt zonlicht op en gebruikt de energie om het zwemwater te verwarmen.

Landelijk terras bij het zwembad

De landelijke uitstraling van deze tuin komt onder andere tot uitdrukking in het terras bij het zwembad. Hiervoor hebben we gekozen voor mooie grijze flagstone tegels. Met hun vrije vorm ogen deze tegels extra natuurlijk, wat het landelijke karakter van de tuin versterkt. De grijstinten sluiten tegelijkertijd goed aan bij de randstenen van het zwembad en de vanaf het terras omhoog lopende trap, waardoor alle delen van de tuin met elkaar verbonden worden.

Kastanjehouten poorten

Achter de tuin ligt een weide. Deze is toegankelijk vanuit de tuin. We hebben een mooie omheining gemaakt met kastanjehouten poorten. Ook deze houten hekwerken dragen bij aan de landelijke uitstraling van de tuin. De tuin is verder omgeven door weelderige groene beplanting met flinke bomen. Daarom hebben we de beplanting in de tuin redelijk eenvoudig gehouden met wat siergrassen en hagen. Ook hebben we veel ruimte bewaard voor een uitgestrekt gazon.

Technische oplossing met zinkput

Om het groen in de tuin te voorzien van voldoende water en wateroverlast bij hevige regenbuien te voorkomen, hebben we een zinkput aangelegd. Dit is een put die ervoor zorgt dat overtollig regenwater direct diep de grond in wordt geleid. Hierdoor stijgt het grondwaterpeil in de omgeving waardoor al het groen in de omgeving voldoende water kan opnemen, ook als het een tijdje niet regent.

Conclusie

Dit project laat heel goed zien, dat een hoogteverschil met een goed doordacht ontwerp geen belemmering maar juist een meerwaarde voor uw tuin is. Vanuit het hoger gelegen deel van de tuin heeft men een prachtig uitzicht op het lagere deel met het zwembad, terras en gazon. Dit gedeelte van de tuin voelt door de helling en de omliggende begroeiing heerlijk besloten en rustgevend aan. De fraaie trap van robuuste vloerplaten zorgt voor een visueel aantrekkelijke en praktische overbrugging van het hoogteverschil.

Tuin met zwembad