Spiegelvijver

Een spiegelvijver in de tuin

Spiegelvijvers zijn een populaire toevoeging aan klassieke, maar ook aan moderne en strakke tuinen. Met hun unieke design voegen ze een illusie van diepte en beweging toe aan uw tuin. Doordat de woning en de omgeving weerspiegelen in de vijver ontstaat er bovendien een prachtige samenhang tussen huis en tuin. Bij Gert Kwanten maken we voor het ontwerpen van onze tuinen dan ook regelmatig gebruik van spiegelvijvers.

Onze ontwerpers kunnen een complete tuin met waterelementen voor u ontwerpen en deze kunt u vervolgens laten realiseren door onze eigen specialisten. Hoewel een spiegelvijver niet veel onderhoud vergt, kunt u ook deze werkzaamheden laten verzorgen door de tuinmannen van Gert Kwanten. Wilt u een unieke tuin laten ontwerpen en aanleggen? Neem direct contact met ons op voor meer informatie.

Wat is een spiegelvijver precies?

Een spiegelvijver is een type waterpartij, meestal zonder vissen, die primair ontworpen is om een reflectie in de tuin te creëren. Het ondiepe water creëert een perfect oppervlak voor de weerspiegeling van omliggende objecten en landschappen. De vijver heeft ook een rand die helpt om het water stil te houden en het spiegeleffect te bewaren.

Het resultaat is een uniek optisch effect dat elke tuin verfraait. Bovendien kan een spiegelvijver gecombineerd worden met andere waterelementen om een nog mooier landschap te creëren.

Voorbeelden van strakke tuinen met een vijver

Waarom een spiegelvijver?

Spiegelvijvers zijn eeuwen geleden in de mode geraakt om de pracht en praal van kastelen en mooie landhuizen te accentueren door die in het water te laten reflecteren. Eigenlijk hebben spiegelvijvers nog steeds dezelfde functie; u kunt de vijver gebruiken om de nadruk te leggen op de schoonheid van uw woning en uw tuin. Daarnaast heeft water een rustgevend en ruimtelijk effect, waardoor uw tuin groter lijkt.

Een spiegelvijver kan door haar strakke lijnen en scherpe hoeken ook het karakter van uw moderne tuin versterken. Door deze optische eigenschappen is een spiegelvijver een unieke aanwinst voor uw tuin.

De voordelen van een spiegelvijver:

  • Reflectie van woning, tuin en lucht
  • Optische ruimtelijkheid
  • Mooie rechthoekige vorm
  • Een rustgevend effect

Het verschil tussen een spiegelvijver en andere vijvers?

Het grootste verschil tussen een spiegelvijver en andere soorten vijvers is de vorm en de diepte. Spiegelvijvers hebben meestal een strakke vorm met scherpe hoeken en een korte en een lange zijde. Normale vijvers zijn daarentegen vaak juist rond of grillig van vorm. Daarom passen spiegelvijvers bijvoorbeeld beter in een strakke tuin, terwijl reguliere vijvers beter tot hun recht komen in bijvoorbeeld een landelijke tuin.

Kenmerken spiegelvijver: Rechthoekig, Strakke randen en hoeken en Ondiep

Om een mooi spiegeleffect te creëren is het belangrijk dat het water niet al te diep is. Bij een spiegelvijver is de diepte vaak tussen de 40cm en 80cm. Doordat het water niet zo diep is, is het minder geschikt voor vissen. Gewone vijvers kunnen dieper zijn, waardoor deze beter geschikt zijn om vissen in te houden. Verder worden natuurvijvers gekenmerkt door de groei van weelderige waterplanten. Bij Spiegelvijvers is dit juist niet de bedoeling omdat de waterplanten de weerspiegeling verstoren.

Hoe groot is een spiegelvijver?

Een van de voordelen van een reflectievijver is dat zij niet te veel ruimte in hoeft te nemen. De juiste grootte van een spiegelvijver is doorgaans afhankelijk van de grootte van de tuin. De meeste spiegelvijvers zijn rechthoekig en hebben een korte en een lange kant. Hoe lang en breed de vijver precies is, kan variëren, afhankelijk van de grootte van uw buitenruimte en het gewenste optische effect. Over het algemeen zorgen bredere vijvers voor levendigere reflecties, terwijl smallere vijvers een subtieler effect geven.

Spiegelvijver landelijk

Een spiegelvijver maken: wat is daar voor nodig?

Een spiegelvijver vereist een zorgvuldige planning en ontwerp. Er moet rekening worden gehouden met de grootte, vorm en diepte van de vijver om een aantrekkelijk visueel effect te creëren. Vervolgens dient er een kuil met zeer strakke wanden gegraven te worden, waar vijverfolie omheen wordt aangebracht. Voor een optimaal effect moet dit allemaal zo strak mogelijk gebeuren. Daarna worden er randstenen om de vijver geplaatst. De vijver heeft doorgaans rechte randen en scherpe hoeken. Vaak heeft de vijver een opstaande rand om zo min mogelijk rimpeling in het water te creëren, waardoor het spiegeleffect maximaal is.

Een stabiele ondergrond

Voor het gewenste effect is het belangrijk dat de vijver niet gaat verzakken, omdat er anders schuine randen ontstaan. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede stevige ondergrond. Over het algemeen raden we aan om een bodem van een laag stablisé aan te brengen onder de vijver. Stabilisé bestaat uit zand met een laagje cement. Hierdoor ontstaat er een stevig zandcement dat nog steeds waterdoorlatend is. Zo weet u zeker dat de vijver niet gaat verzakken door het gewicht van het water.

Filter of pomp

Omdat een spiegelvijver niet al te diep is, kan er algenvorming ontstaan als het water stilstaat, terwijl kraakhelder water juist een van de voorwaarden is voor een spiegelvijver. Daarom heeft u een filter- en pompsysteem nodig voor de vijver. Als er geen vissen in de vijver zwemmen hoeft dat systeem niet al te krachtig te zijn. De vijverpomp zorgt voor de watercirculatie, terwijl het filtersysteem garandeert dat het water mooi helder blijft. Hoe helderder het water, hoe fraaier het spiegeleffect. De filtratie kan op een natuurlijke manier plaatsvinden, bijvoorbeeld door een bed met waterplanten. Een dergelijk systeem is ook mogelijk voor een zwemvijver.

Hoeveel onderhoud kost een spiegelvijver?

Veel mensen zijn bang dat vijvers en andere waterpartijen in hun tuin veel onderhoud kosten. Dat valt best mee. Een reflectievijver heeft relatief weinig onderhoud nodig. Om de vijver schoon en helder te houden, is het belangrijk om organisch afval zoals bladeren van het wateroppervlak te verwijderen. Dit kan met een handmatige skimmer of bijvoorbeeld met een vijverstofzuiger. Daarnaast is het belangrijk om het filtersysteem met enige regelmaat te reinigen. Als u geen tijd hebt om dit onderhoud zelf te verzorgen, biedt Gert Kwanten professionele tuinonderhoudsdiensten aan. U kunt kiezen voor een op maat gemaakt onderhoudscontract voor uw volledige tuin of onze tuinspecialisten inschakelen voor losse onderhoudsklussen.

 

Kan ik vissen houden in een spiegelvijver?

Het is mogelijk om vissen in een spiegelvijver te houden, hoewel dit niet wordt aanbevolen vanwege verschillende mogelijke problemen. De aanwezigheid van vissen kan de stilte van het water verstoren en rimpelingen veroorzaken die het gewenste spiegeleffect kunnen verstoren. Vissen vallen door de geringe diepte van de spiegelvijver ook gemakkelijk ten prooi aan roofdieren zoals reigers en katten. Bovendien kan visvervuiling de helderheid van het water aantasten, waardoor het moeilijk wordt om het gewenste effect te behouden. Voor degenen die toch besluiten om vissen in hun reflectievijver te plaatsen, raden we aan om een klein aantal bodemvissen zoals koi of goudvissen te houden en de vijver minstens 1 meter diep te maken om de vijver schoon te houden en de vissen te beschermen.

Tuin met spiegelvijver laten ontwerpen

De tuinontwerpers van Gert Kwanten creëren de perfecte reflectievijver voor uw tuin. Onze ontwerpers zijn experts in het maken van onderscheidende tuinarchitectuur, met oog voor zowel esthetiek als functionaliteit. Ze houden rekening met uw persoonlijke stijl en voorkeuren. U kunt zowel een complete tuin met spiegelvijver als een losse spiegelvijver voor uw bestaande tuin laten ontwerpen.

Spiegelvijver aanleggen

Bij Gert Kwanten worden alle werkzaamheden verzorgd door onze eigen gespecialiseerde vaklieden. Als u een spiegelvijver in uw tuin wilt, verzorgen wij bijvoorbeeld zelf de graafwerken, het plaatsen van de vijverfolie, de afwerking met randstenen en de aansluiting van technische onderdelen zoals een pomp en filter.

Doordat alle werkzaamheden door hetzelfde bedrijf worden uitgevoerd, bent u verzekerd van een goede communicatie tussen ontwerpers en de uitvoerende teams. Hierdoor worden misverstanden voorkomen en kunnen we de werkzaamheden op een snelle en efficiënte manier voor u uitvoeren. We maken gebruik van de beste kwaliteit materialen zodat u zorgeloos kunt genieten van uw spiegelvijver!

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om uw vragen te stellen.