ONTSPANNEN IN UW EIGEN TUINKAMER

Met een stijlvolle tuinkamer geeft u uw tuin een exclusieve aanblik en geniet u van een aanzienlijke uitbreiding van het bewoonbare oppervlak van uw woning. Het is de ideale plek om rustig een boek, krant of tijdschrift te lezen, een kop koffie of thee te drinken, gezellig bij te praten met vrienden of simpelweg te genieten van uw prachtige tuin.

Gert Kwanten ontwerpt tuinkamers, serres en veranda’s op maat voor uw tuin. We kunnen het bijgebouw integreren in uw bestaande tuin of een compleet nieuwe tuin met buitenkamer ontwerpen.

U kunt bij ons terecht voor tuinkamers in alle stijlen, van strak en modern tot landelijk. Ook genieten van een prachtige tuinkamer? Of heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina interesse gekregen in een ander soort bijgebouw in uw tuin? Gert Kwanten voorziet uw tuin van de mooiste overkappingen en tuinbebouwingen. Neem vrijblijvend contact op met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

WAT IS EEN TUINKAMER

Een tuinkamer (ook wel buitenkamer genoemd) is een met voor- en zijwanden af te sluiten overkapping in de tuin. Het is een semi-buitenruimte waarbij de wanden naar gelang de weersomstandigheden geopend en gesloten kunnen worden. Een tuinkamer kan geschakeld aan een woning gebouwd worden of losstaand in de tuin staan. Een tuinkamer is als het ware een uitgebreide, af te sluiten versie van een terrasoverkapping.

Waarom een tuinkamer?

Een buitenkamer heeft verschillende voordelen. U creëert extra overdekte leefruimte waar u gebruik van kunt maken op de manier die u prettig vindt.

Daarnaast is een tuinkamer naar gelang de weersomstandigheden te openen en te sluiten. Open de wanden als het lekker weer is en geniet van een verkoelend zuchtje wind. Sluit uw tuinkamer juist af als het wat kouder wordt. Met een tuinkamer geniet u van overvloedige lichtinval, alsof u buiten vertoeft, maar zit u nog steeds lekker beschut.

 • Extra leefruimte bij uw woning
 • Af te sluiten bij slecht weer
 • Te openen bij warm weer
 • Voordeliger dan een serre

Een vrijstaande tuinkamer

U kunt een tuinkamer zowel tegen uw woning als vrijstaand in de tuin laten plaatsen. Een vrijstaande tuinkamer is vooral geschikt voor een wat grotere tuin. Het leuke aan een vrijstaande tuinkamer is dat u een ander zicht op uw tuin heeft dan wanneer u in uw huiskamer zit. Waar een bijgebouw tegen de woning meer voelt als een uitbreiding van de bestaande woonruimte, creëert u met een vrijstaande tuinkamer compleet nieuwe leefruimte. Hierdoor bekijkt u uw tuin op een heel andere manier. Bovendien hoeft u geen structurele aanpassingen aan de gevel van uw woning uit te voeren. Die blijft ongemoeid.

Een tuinkamer aan uw woning

Een tuinkamer kan ook aan uw woning bevestigd worden. Hierdoor neemt uw bijgebouw optisch minder ruimte in beslag en is daardoor ook geschikt voor kleinere tuinen. Het voordeel van een tuinkamer die aan uw huis is geschakeld, is dat u een directe toegang vanuit uw woning heeft. Hierdoor kunt u vanuit uw keuken of huiskamer in uw buitenkamer gaan zitten, zonder dat u door de regen hoeft te lopen.

Met een buitenkamer aan uw woning vergroot u als het ware de bewoonbare oppervlakte van uw woning.

Tuinkamer of terrasoverkapping

Het verschil met een serre is dat een tuinkamer aan een woning gemonteerd wordt, terwijl een serre een integrale uitbreiding van de woning is. Hoewel een buitenkamer wel tegen de woning gebouwd kan worden, maakt zij er geen onderdeel van uit. Hierdoor is een serre vaak duurder dan een tuinkamer. Een tuinkamer die aan de woning wordt geschakeld noemen we ook wel een veranda. Een buitenkamer kan echter ook losstaand in de tuin geplaatst worden.

Heeft u een zwembad in de tuin? Dan kunnen we in plaats van een tuinkamer ook een poolhouse voor u plaatsen. Een luxe poolhouse heeft net als een tuinkamer een heerlijke overdekte zitgelegenheid, maar biedt tevens plek voor de technische onderdelen van het zwembad en eventueel een douche- en omkleedruimte. Een tuinkamer is onder andere geschikt voor een: zitkamer, buitenkeuken, atelier, loungeruimte of tuinkantoor

Design

Bij Gert Kwanten zorgen we voor een ontwerp op maat, waardoor uw bijgebouw altijd perfect aansluit op het tuinontwerp en de architectuur van uw woning. Kies bijvoorbeeld voor een tuinkamer met aluminium lamellen in een strakke, moderne tuin of een stijlvolle houten buitenkamer als u uw tuin een landelijke uitstraling wilt schenken.

Tuinkamer

Tuinkamer modern

Heeft of wilt u een moderne tuin? Dan kunnen we uw tuinkamer daar tot in de kleinste details op aanpassen. Met rechte lijnen en strakke vormen zorgen we voor een modern design. Dit ontwerp versterken we door middel van de juiste materiaalkeuze. Onderhoudsvriendelijk aluminium doet het bijvoorbeeld erg goed in een moderne tuin, maar ook mooi afgewerkt en gelakt hout past perfect in een hedendaags tuinontwerp. Kies bijvoorbeeld voor wit of zwart hout voor een moderne tuinkamer.

Tuinkamer aan huis

Tuinkamer van hout

Hout is ook uitermate geschikt voor in een landelijke tuin. Door middel van het gebruik van stevige balken, ruwere houtsoorten en elementen als dakspanten geven we uw houten tuinkamer een prachtige landelijke aanblik. Om het rustieke effect te versterken kunnen we hout bijvoorbeeld combineren met dakpannen en natuursteen.

Tuinkamer met glazen schuifwanden

Een belangrijk kenmerk van de meeste tuinkamers is het gebruik van glazen schuifwanden. Hiermee haalt u buiten naar binnen en transformeert u uw buitenkamer in een handomdraai in een terrasoverkapping en andersom. Met glazen schuifwanden maakt u uw bijgebouw bestendig tegen het wispelturige Belgische klimaat. Of het nu regent, zonnig is of flink waait, u zit beschut als u dat wilt en geniet van frisse lucht als u daar behoefte aan heeft. Door het gebruik van glazen wanden heeft uw tuinkamer veel lichtinval, wat zorgt voor een gevoel van ruimtelijkheid. Bovendien heeft u aan alle kanten zicht op het prachtige groen in uw tuin.

Bij Gert Kwanten werken we met verschillende glassystemen die aansluiten op de stijl van uw tuinkamer. De schuifwanden zijn klein in te klappen, waardoor u ze zo ruim mogelijk open kunt zetten. De schuifwanden worden geïnstalleerd door onze eigen specialisten zodat de ramen perfect in het railspoor zitten en soepel open en dicht te schuiven zijn.

Buitenkeuken

Houdt u van lekker koken? Dan is een buitenkeuken een waardevolle toevoeging aan uw tuin. Met een keuken in de tuin organiseert u de gezelligste diners en maakt u direct veel vaker gebruik van uw prachtige tuin. Uw tuinkamer is bij uitstek de plek om uw buitenkeuken te installeren. Als het lekker weer is opent u de schuifwanden en zet u in uw tuin de meest overheerlijke gerechten op tafel.

Wellness

Bij Gert Kwanten zijn we gespecialiseerd in de realisatie van wellness voor in uw tuin. Zo kunnen we bijvoorbeeld een sauna bouwen of een jacuzzi in uw tuin plaatsen. Een tuinkamer is bijvoorbeeld ook om te bouwen tot een heerlijk wellness-ruimte door een spabad te plaatsen.

Loungeruimte

Een buitenkamer is bij uitstek geschikt om even helemaal tot rust te komen. Met comfortabele stoelen en loungebanken tovert u uw bijgebouw om tot een heerlijke ontspanningsruimte. Om u helemaal in de stemming te brengen, kunnen we zorgen voor bijpassende verlichting. Maak uw loungetuin helemaal compleet met een zwembad en wellnessfaciliteiten.

Terrasoverkapping landelijk

Tuinkamer prijs

De prijs van een tuinkamer is afhankelijk van een groot aantal factoren en kan daardoor sterk variëren. Zo wordt de prijs onder andere bepaald door het materiaal, het formaat en de aankleding. Wilt u bijvoorbeeld een verwarming, buitenkeuken of jacuzzi in uw buitenkamer? De prijs voor een tuinkamer begint rond de € 15.000 en kan oplopen tot zo’n € 40.000.

Heeft u een vergunning nodig?

Als u een bijgebouw in uw tuin wilt plaatsen, dan moet u er rekening mee houden dat u hiervoor soms een vergunning nodig heeft. Wat voor vergunning er vereist is voor een tuinkamer is afhankelijk van of u kiest voor een vaste of een vrijstaande tuinkamer.

Een tuinkamer die wordt gemonteerd aan uw woning wordt gezien als een aanbouw. Hiervoor geldt een vergunningsplicht. Vaak geldt er echter ook een vrijstelling, waarmee de vergunningsplicht plaatsmaakt voor een meldingsplicht.

U heeft recht op een vergunningsvrijstelling als u niet meer dan 40 vierkante meter aan vaste bijgebouwen aan uw woning heeft. Hierbij worden al uw aanbouwen meegeteld. Losstaande bijgebouwen worden niet meegerekend.

Verder moet de constructie aan de volgende vereisten voldoen:

 • De constructie wordt aan de woning aangebouwd.
 • De functie van het pand en het aantal woongelegenheden blijven gelijk.
 • De constructie moet in de zijtuin minimaal 3 meter van de perceelsgrens blijven, behalve als het tegen een aanpalend gebouw grenst. In dat geval mag de constructie tot op de perceelsgrens gebouwd worden.
 • De constructie moet in de achtertuin minimaal 2 meter van de perceelsgrens blijven.

Een vrijstaande tuinkamer geldt als een losstaand bijgebouw in uw tuin. Hiervoor moet u in principe een vergunning aanvragen. In veel gevallen komt u echter in aanmerking voor een vrijstelling voor deze vergunningsverplichting.

U heeft recht op een vrijstelling als u in uw tuin niet meer dan 40 vierkante meter aan losstaande bijgebouwen heeft. Hierbij worden alle bijgebouwen op het perceel meegerekend.

Voorbeeld: u heeft al een tuinhuisje in uw tuin. Dit tuinhuis heeft een oppervlak van 10 m2. Als u een tuinkamer wilt realiseren, mag die niet meer dan 30 m2 beslaan (10 m2 + 30 m2 = 40 m2).

Daarnaast moet uw tuinkamer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Er mogen geen mensen in wonen. Hiervoor is altijd een vergunning nodig en is een architect vereist.
 • Het bijgebouw moet gebruikt worden voor zaken die betrekking hebben op tuinonderhoud, tuinontspanning of opslag.
 • Uw bijgebouw mag niet hoger dan 3,5 meter zijn.
 • Het bijgebouw moet in een straal van 30 meter van de woning staan.
 • In de achtertuin mag het bijgebouw niet dichter dan 1 meter van de perceelgrens staan.
 • In de zijtuin mag het bijgebouw niet dichter dan 3 meter van de perceelsgrens staan.
 • Het bijgebouw mag niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied gebouwd worden.

Let op: Sommige gemeenten stellen aanvullende voorwaarden. Informeer dus altijd bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft.