Wilde tuin aanleggen

Wilde tuin aanleggen

Voor iedereen die op zoek is naar een tuin met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling, is een wilde tuin een absolute aanrader. Laat de natuur haar werk doen en creëer een prachtig landschap in uw eigen tuin. Geniet van een tuin die barst van de kleuren, vormen, geluiden en geuren, van een tuin die voortdurend in ontwikkeling is en dus geen moment hetzelfde oogt. Bewonder de rijke variatie aan bomen en planten, ontluikende bloemen, fluitende vogels, zoemende bijtjes en vrolijk fladderende vlinders.

In dit artikel leggen we uit hoe een wilde tuin tot stand komt en waar u rekening mee moet houden als u een dergelijke tuin wilt aanleggen.

Wat is een wilde tuin?

Een wilde tuin is een natuurlijke tuin, waarbij zoveel mogelijk geprobeerd wordt om de natuur haar gang te laten gaan, zonder dat uw tuin volledig verwildert. Dit bereikt u door de juiste beplanting te selecteren en deze op een efficiënte manier bij te sturen, zonder al te veel onderhoud te verrichten. Kies het liefst voor planten die van nature in het gebied voorkomen om de biodiversiteit te stimuleren. Uiteraard zijn wilde planten zeer geschikt in zo’n tuin.

Doordat we zo min mogelijk inbreken in de natuurlijke ontwikkeling van uw tuin, zullen via wind, vogels en insecten bovendien ook kiemen van andere planten in de tuin belanden. Die hebben vervolgens de kans om hier tot wasdom te komen. Dit zorgt voor een grote variatie aan eenmalige en vaste planten in uw tuin. Deze verscheidenheid aan groen trekt op haar beurt weer insecten, vogels en andere dieren aan.

Een wilde tuin is duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig. Hierdoor bespaart u tijd en geld én beperkt u de belasting op het milieu.

Waarom een wilde tuin?

Een wilde tuin is niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt ook tal van voordelen. Een van de belangrijkste kenmerken van een wilde tuin is dat deze slechts het absolute minimum aan onderhoud vereist. Dit zorgt er niet alleen voor dat u daar minder tijd aan kwijt bent, het is ook beter voor het milieu. In een wilde tuin worden in principe inheemse planten gebruikt en die worden zoveel mogelijk met rust gelaten. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen bemesting nodig en wordt er weinig gesnoeid. Bovendien is een wilde tuin goed voor de biodiversiteit. Hierdoor krijgen ook planten die oorspronkelijk niet in de tuin zijn geplaatst de kans om hier te groeien. Tevens trekt de tuin een rijk insectenleven aan, waar weer vogels en andere dieren op afkomen.

6 tips voor een wilde tuin

1.   Een bloemenweide creëren

Een manier om uw tuin een levendige en natuurlijke uitstraling te geven, is door een wilde bloemenweide aan te leggen. Deze weide kan worden gecreëerd in plaats van een traditioneel gazon of langs de randen van het grasveld. Een wilde bloemenweide in uw tuin maakt gebruik van een mix van verschillende bloemzaden, vaak in combinatie met mooie grassen, waardoor een schitterende en kleurrijke bloemenpracht ontstaat. Door het gebruik van diverse bloemsoorten kunt u het hele jaar door genieten van prachtige kleuren en heerlijke geuren. Bovendien trekt een bloemenweide verschillende vogels, vlinders en insecten aan, waardoor uw tuin tot leven komt.

Als u een bloemenweide aanlegt, kunt u kiezen voor een eenjarige variant of een blijvende bloementuin met bloemen die elk jaar terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan bloemen als knoopkruid (Centaurea jacea), margriet (Leucanthemum), duizendblad (Achillea millefolium) en paardenbloemen (Taraxacum). Het voordeel van een meerjarige bloementuin is dat u de weide niet ieder jaar opnieuw hoeft in te zaaien. Een eenjarige bloementuin komt daarentegen sneller tot leven.

De aanleg van een wilde bloemenweide kan het beste plaatsvinden in het voorjaar of de late herfst. In het begin zult u wat onkruid moeten verwijderen maar na verloop van tijd krijgen de bloemen de overhand en is er nauwelijks onderhoud nodig. In de late herfst kan het veld worden gemaaid, zodat u in het voorjaar weer volop kunt genieten van de bloemenpracht. Mogelijk is wat bijzaaien nodig, maar verder zal de natuur het meeste werk voor u doen.

2.   Avontuurlijke tuinpaden

Om uw tuin een extra natuurlijk uitstaling te geven, kunt u kiezen voor tuinpaden die de beplanting in de tuin zo min mogelijk in de weg zitten. Kies bijvoorbeeld voor stapstenen, waartussen de vegetatie ongehinderd verder kan groeien. Zo kunt u door de tuin lopen, zonder de planten en bloemen te vertrappen. Een andere optie is een tuinpad van boomschors.

3.   Water in de tuin

Een wilde tuin is niet compleet zonder een waterpartij. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een vijver of zelfs een klein moeras zijn. Met water in de tuin zorgt u voor extra leven en aantrekkingskracht op dieren. Ook creëert het rustgevende geluid van stromend water een aangename sfeer in de tuin.

Wilt u het water in uw tuin kunnen gebruiken voor een verfrissende duik? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een natuurlijk zwemvijver.

4.   Wilde tuinafscheiding

Een wilde tuin heeft vaak geen traditionele, strakke schutting als afscheiding. In plaats daarvan kunt u kiezen voor een haag van inheemse planten, zoals bijvoorbeeld de hazelaar of sleedoorn. Ook kunt u gebruikmaken van klimplanten die de grenzen van uw tuin op een natuurlijke manier afbakenen. Hierdoor wordt het groene en natuurlijke karakter van de tuin behouden. Bovendien vinden vogels het heerlijk om te nestelen in hagen. In een natuurlijke tuin hoeft u de hagen bovendien niet strak te snoeien, zodat het onderhoud van uw tuinafscheiding redelijk weinig tijd in beslag neemt.

5.   Nestkastjes en insectenhotels

Een van de bijzondere aspecten van een wilde tuin is de aanwezigheid van vogels en andere dieren. Die trekt u aan door een veilige en natuurlijke omgeving voor de dieren te creëren. Zorg bijvoorbeeld voor hoekjes met dichte begroeiing zodat dieren beschutting kunnen vinden in de tuin. Daarnaast kunt u de aanwezigheid van vogels stimuleren door bijvoorbeeld nestkastjes in de tuin te plaatsen. Hiermee hebben vogels een plek om zich te nestelen of te overwinteren. Zorg voor variatie in de grootte en vorm van de nestkastjes, zodat verschillende soorten vogels zich thuis voelen in uw tuin.

6.   Insecten- en bijenhotels

Ook insecten zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in uw wilde tuin. Zij zorgen ervoor dat de bloemen en planten bestuiven worden en dragen zodoende bij aan de biodiversiteit in uw tuin. Daarnaast is het een lust voor het oog om de bijen en vlinders door uw tuin te zien fladderen. Door het plaatsen van insectenhotels, kunt u deze nuttige beestjes een onderkomen bieden. Insectenhotels zijn er in verschillende vormen en maten, bijvoorbeeld als kastjes met gaatjes voor solitaire bijen of als houtblokken voor lieveheersbeestjes. Door een variatie aan insectenhotels te plaatsen, zorgt u voor een diversiteit aan insectensoorten in uw tuin.

Een natuurlijke tuin onderhouden

Een belangrijk kenmerk van een wilde tuin is dat deze minder tuinonderhoud vergt dan andere soorten tuinen. Dat we de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan in uw tuin, betekent overigens niet dat een wilde tuin helemaal geen onderhoud vergt. Als we de natuur namelijk geen handje helpen, verwildert uw tuin al snel en zullen onkruid en bepaalde planten de overhand krijgen ten opzichte van andere, waardoor de variatie uit uw tuin verdwijnt.

Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd het hoogstnodige onkruid te verwijderen en planten op bepaalde plekken licht bij te snoeien. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat alle planten voldoende zonlicht krijgen en uw tuin niet volledig overwoekerd raakt. Zo blijft u genieten van een prachtige, wilde tuin vol leven en kleur.

Een wilde tuin laten aanleggen

Bent u geïnteresseerd in het laten aanleggen van een wilde tuin, maar heeft u geen groene vingers? Dan kunt u Gert Kwanten inschakelen voor het ontwerpen en aanleggen van uw wilde tuin. Onze tuinspecialisten kunnen daarvoor eerst een bodemanalyse uitvoeren. Op die manier onderzoeken we welke planten, bloemen en bomen in uw tuin passen en kunnen we een op maat gemaakt beplantingsplan opstellen. Daarbij maken we gebruik van een prachtige combinatie aan inheemse planten.

Vervolgens leggen we de basis voor de natuurlijke tuin door uw tuin te beplanten en in te zaaien. Vervolgens zal uw tuin zich vanzelf verder ontwikkelen. U kunt onze tuinaannemers zo nu en dan inschakelen voor de vereiste onderhoudsklussen, maar verder heeft u nauwelijks omkijken naar uw tuin. Laat u verrassen door de schoonheid en diversiteit van een wilde tuin en laat deze inspirerende trend ook in uw eigen tuin tot bloei komen. Verrijk uw tuin met een bloemenweide, avontuurlijke tuinpaden en waterpartijen en creëer zo een paradijselijke oase voor uzelf en de natuur om u heen. Wie weet welke bijzondere dieren u zult aantrekken of welke prachtige bloemen zullen bloeien in uw wilde tuin. Het avontuur wacht op u!