Een goed beplantingsplan is een cruciaal onderdeel van ieder tuinontwerp. Of u nu een nieuwe tuin gaat aanleggen, een bestaande tuin onder handen neemt of simpelweg andere planten in uw border wilt; het is van groot belang dat u zorgvuldig nadenkt over welke planten geschikt zijn. Bij het maken van een beplantingsplan wordt rekening gehouden met kleur, volume en hoogte. Misschien nog wel belangrijker is het dat de gekozen beplanting geschikt is voor de bodemsoort in uw tuin. Daarnaast spelen zon en schaduw een belangrijke rol.
Voor het maken van een beplantingsplan is de nodige kennis van bomen en planten onontbeerlijk. Daarom is het vaak verstandig om voor het maken van een beplantingsplan een specialist in te schakelen. Gert Kwanten beschikt als tuinarchitect en tuinaannemer over de expertise die nodig is om de bomen, planten en bloemen te kiezen die uw tuin doen stralen.
Wat is een beplantingsplan?
Een beplantingsplan is in de meeste gevallen een combinatie van een gedetailleerd overzicht van de planten die in uw tuin geplaatst zullen worden en een plattegrond met de plek waarop zij komen. Het beplantingsplan bevat onder andere informatie over de locatie, hoeveelheid en specificaties van elke plant.
Een goed beplantingsplan houdt rekening met verschillende factoren, zoals de bodemgesteldheid, de hoeveelheid licht en de gewenste uitstraling van de tuin.
Het maken van een beplantingsplan is niet alleen belangrijk voor het esthetische aspect van uw tuin, maar ook voor het behoud van een gezond ecosysteem. Door geschikte planten te kiezen voor uw tuin, weet u zeker dat deze goed zullen gedijen in uw tuin en elkaar niet in de weg zullen zitten.
Waarom is een beplantingsplan zo belangrijk?
Een beplantingsplan is van groot belang omdat het ervoor zorgt dat uw tuin er mooi uitziet en goed functioneert. Door de juiste planten te kiezen, creëert u een evenwichtige en harmonieuze omgeving die past bij uw persoonlijke smaak en levensstijl. Daarnaast bespaart een goed beplantingsplan u tijd en geld op de lange termijn. Een goed beplantingsplan houdt namelijk rekening met de bodemgesteldheid en de hoeveelheid schaduw en zonlicht. Zo voorkomt u dat u planten kiest die het niet goed zullen doen in uw tuin of dat u ze op de verkeerde plek plant. Sommige planten kunnen er in een tuinplan nog zo mooi uitzien, als zij zich niet thuis voelen op hun plek, dan zullen ze het nooit goed doen.
Ook is het belangrijk om rekening te houden met de onderlinge samenhang tussen de verschillende planten. Die moeten in visueel opzicht goed op elkaar aansluiten. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid voeding en water die bepaalde planten en bomen nodig hebben. Als u bijvoorbeeld een boom kiest die veel water nodig heeft, bestaat de kans dat er niet voldoende vocht overblijft voor de andere beplanting. In dat geval kunt u ervoor kiezen om deze boom te combineren met beplanting die weinig vocht nodig heeft of juist kiezen voor een andere boom die minder water opslorpt.
Door te investeren in de juiste planten, voorkomt u dat deze snel zullen sterven en vervangen moeten worden. Ook bent u minder tijd kwijt aan onderhoudswerkzaamheden.
- Bodemanalyse: Bij het ontwerpen van uw tuin is het verleidelijk om meteen te beginnen met het kiezen van planten en kleuren. Maar voordat u dat doet, is het belangrijk om eerst de bodemgesteldheid van uw tuin te onderzoeken. Het is bijvoorbeeld cruciaal om te weten wat voor grondsoort u in uw tuin heeft, zodat u de beplanting hierop aan kunt passen. Bij Gert Kwanten gaan we graag nog een stapje verder door een grondige bodemanalyse uit te voeren. Hierbij nemen we een monster van de grond in uw tuin en laten we die onderzoeken in een laboratorium. Aan de hand hiervan weten we wat voor voedingsstoffen en mineralen zich in de grond bevinden en kunnen we het beplantingsplan daarop afstemmen. Ook kunnen we eventueel een bemestingsplan opstellen. Op die manier zorgen we voor de juiste plantenkeuze en kunt u uw tuin optimaal laten groeien en bloeien.
- Zon en schaduw: De volgende belangrijke stap is om te kijken naar de ligging van de tuin. Voordat u planten gaat kopen, is het namelijk van belang om te weten of de beplanting in de zon, halfschaduw of schaduw komt te staan. Als u planten kiest die wel bij de grondsoort past, maar die op de verkeerde plek zet, dan zal deze alsnog langzaam afsterven.
- Regenwater: Als de grond erg nat is, kan het nodig zijn om drainage toe te passen. Bij nieuwbouwwoningen komt het bijvoorbeeld weleens voor dat er tijdens de bouw vrachtwagens of zware containers in de tuin hebben gestaan. Dit kan ervoor zorgen dat de grond is samengeperst, zodat regenwater moeilijk weg kan zakken. In dat geval is diep spitten essentieel om de afwatering en bodemkwaliteit te verbeteren. Door diep te spitten zorgt u ervoor dat het water beter kan weglopen en de grond losser wordt, waardoor plantenwortels zich beter kunnen ontwikkelen. Is uw tuin van nature erg drassig? Dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden bij de plantenkeuze. Ook is het mogelijk om te zorgen voor extra waterafvoer. In andere tuinen is er juist minder water aanwezig. In dat geval is het belangrijk om te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen. Ook is het soms mogelijk om de opvang van water in uw tuin te vergroten, bijvoorbeeld door waterdoorlatende verharding, een groot gazon en andere plekken te realiseren waar regenwater in de grond kan zakken. Daarnaast is het mogelijk om de beplanting te beregenen.
- Borderbeplanting: Zodra alle omstandigheden in uw tuin nauwkeurig in kaart zijn gebracht, kunt u beginnen met het selecteren van de planten en hier een plekje voor kiezen. Maar welke planten kiest u? Bij het ontwerpen van een border is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren die invloed hebben op de groei en bloei van planten. Zo kunt u bijvoorbeeld letten op de bloeitijd, bloemkleur, hoogte en bladkleur van planten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat er het hele jaar door kleur in de border te vinden is. Door planten met verschillende hoogtes te kiezen, creëert u diepte en structuur in de border. Kies bijvoorbeeld voor mooie bodembedekkers onder planten die iets van de grond af groeien. Houd bij het intekenen van de planten zorgvuldig rekening met de hoeveelheid zon en schaduw die een bepaalde plek in de border krijgt en stem de beplanting hierop af. Verder is het belangrijk om in uw border een goede balans te creëren tussen vaste planten, bladverliezende planten en eventuele eenjarige bloeiers. Zo zorgt u voor afwisseling en blijft de border het hele jaar mooi. Zorg bij het kiezen van de beplanting voor een mooie samenhang tussen de verschillende planten. Vooral in kleine tuinen is het belangrijk dat de borders niet te druk worden. Kies bijvoorbeeld voor iets minder plantensoorten of planten uit dezelfde familie.
- Tuinafscheidingen: Naast de borders maken ook de hagen en heesters in uw tuin een belangrijk onderdeel uit van het tuinplan. Het ontwerpen van een groene tuinafscheiding begint met het bepalen van uw wensen en behoeften. Er zijn verschillende soorten hagen waar u uit kunt kiezen. Gaat u bijvoorbeeld voor een bladverliezende of groenblijvende haag? Wilt u uw tuin opfleuren met bloemen? Of heeft u behoefte aan veel privacy? Als u een een groenblijvende tuinafscheiding wilt, kunt u kiezen voor dichte hagen, een hekwerk met klimplanten, een haag die ‘s winters haar blad verliest of bloeiende hagen die in het voor- of najaar mooie bloemen krijgen. Een mooie haag fungeert als een prachtig groen canvas voor de borderbeplanting en zorgt bovendien voor biodiversiteit in uw tuin. Vogels en vlinders vinden het namelijk heerlijk in een tuin met een haag. Door de haag- en klimplanten zorgvuldig te selecteren en op de juiste plek te plaatsen, creëert u een groene tuinafscheiding die er het hele jaar door prachtig uitziet.
- Bomen: Bomen zijn een fraaie toevoeging aan iedere tuin. Ze voegen niet alleen hoogte en variatie toe, maar zorgen ook voor schaduw en perspectief. Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om een boomsoort te kiezen die bij uw tuin en wensen past. Kies bijvoorbeeld voor mooie leibomen in een landelijke tuin, of maak gebruik van meerstammige bomen als middenweg tussen een boom en een heester. Houd bij het kiezen van de bomen in het beplantingsplan onder andere rekening met hoe hoog ze worden, hoeveel water ze hebben en voor hoeveel schaduw ze zullen zorgen. Zo kunt u de andere beplanting in de tuin hierop afstemmen.
Een beplantingsplan laten maken?
Wilt u een beplantingsplan laten maken door de tuinontwerpers van Gert Kwanten. Door onze kennis van bomen, planten en grondsoorten kunnen wij als geen ander een beplantingsplan voor uw tuin opstellen. Daarbij luisteren we zorgvuldig naar uw wensen en voorkeuren zodat we de beplanting volledig af kunnen stemmen op uw smaak en de gekozen tuinstijl. Uiteraard kunnen we ook uw volledige tuin voor u ontwerpen.
Neem contact met ons op om een offerte aan te vragen of voor meer informatie. Contact opnemen