SERRE: EXTRA RUIMTE AAN HUIS

Heeft u behoefte aan wat extra ruimte? Een stijlvolle glazen serre in de tuin is een perfecte manier om leefruimte aan uw huis toe te voegen. Met een glazen dak en glazen schuifwanden bieden woonserres veel lichtinval. Daarmee is uw serre de ideale plek om een kop koffie of thee te drinken, lekker een boek te lezen of te genieten van het groen in uw tuin.

Gert Kwanten ontwerpt serres op maat voor uw tuin. Dat doen we los, maar ook als onderdeel van een tuinrenovatie of het ontwerp van een compleet nieuwe tuin. We zorgen dat uw serre perfect aansluit op het ontwerp van uw tuin en perfect past bij de stijl van de woning. Onze eigen vaklui kunnen de serre voor u monteren.

Serre

MAATWERK SERRE

Een op maat gemaakte serre vormt de schakel tussen uw woning en tuin. Gert Kwanten ontwerpt op maat gemaakte serres die perfect aansluiten op uw woonsituatie en levensstijl. Of u nu op zoek bent naar extra leefruimte of een rustige plek om te ontspannen aan het eind van de dag, ons ontwerp sluit perfect aan op uw wensen.

Wat is een serre?

Een woonserre is een uitbreiding aan uw woning die bestaat uit een (aluminium) constructie met glazen wanden en meestal ook een glazen dak. Een serre kan aan de buitenmuur gemonteerd worden, maar met een goed geïsoleerde serre is het ook mogelijk om de buitenmuur te doorbreken, waardoor de uitbreiding een integraal onderdeel van de woning wordt.

Een woonserre lijkt erg op een tuinkamer. Het belangrijkste verschil is dat een serre grotendeels uit glas bestaat. Zo is ook het dak van glas. Bij een tuinkamer is dit doorgaans niet het geval. Een tuinkamer wordt daarnaast eigenlijk altijd extern aan de buitenmuur van de woning gebouwd. Verder kan een tuinkamer ook losstaand in de tuin geplaatst worden. Het verschil tussen een veranda en een serre is dat een veranda open is aan de voor en zijkanten.

Een tuinserre: lekker tuinieren

Serres worden niet alleen gebruikt als leefruimte. Door de stralingswarmte in de glazen constructie is een serre ook erg geschikt om in te tuinieren. Dit noemen we een tuinserre. Door de hogere temperaturen en beschutting tegen wind, regen, sneeuw en ijzel kunt u planten laten groeien die het anders niet zouden redden in uw tuin. Teel uw eigen tomaten, kweek uw eigen kruiden of laat er prachtige varens in groeien.

Waarom een serre?

Met een serre zorgt u voor een verbinding tussen tuin en woning. Geniet in een warme en beschutte omgeving het hele jaar door van de pracht van uw tuin. Woonserres hebben een overvloedige lichtinval, wat het de ideale plek maakt om lekker te ontspannen.

Met een serre in de tuin vergroot u de leefruimte van uw woning. Een woonserre fungeert als een extra kamer die u kunt gebruiken op de manier die bij u past. U kunt er lekker loungen, ontspannen en genieten van uw tuin.

Een van de kenmerkende eigenschappen van een serre is de weldadige lichtinval. Daarmee is het de ideale plek om in natuurlijk licht een boek of tijdschrift te lezen of een kruiswoordpuzzel te maken.

Door het glazen dak en de glazen wanden ontstaat er in de winter stralingswarmte. Hierdoor wordt het in uw serre al snel lekker warm, ook als het buiten koud is. Zo kunt u ook in de winter genieten van uw tuin, terwijl u lekker knus en beschut in uw woonserre zit.

Door de glazen wanden rondom voelt het alsof u in de tuin zit, terwijl u tegelijkertijd niet wordt blootgesteld aan regen, kou en andere winterse ongemakken. Glazen serres zorgen er zodoende voor dat u ook als het weer wat minder is van uw tuin geniet.

Een serre in de tuin zorgt voor een waardevermeerdering van uw woning die de kostprijs overstijgt. Een serre ziet er niet alleen ontzettend stijlvol uit; doordat u het gebruiksoppervlak van uw woning vergroot, dient zij ook een duidelijk praktisch doel.

Materialen

Wat betreft de constructie heeft u tegenwoordig verschillende keuzes. Aluminium wordt veel gebruikt, maar het is ook mogelijk om een serre met een houten of kunststof geraamte te maken. De stijl van uw serre wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal, de afwerking en de hoeveelheid palen. Gaat u bijvoorbeeld voor mooi afgeronde, strakke vierkante of sierlijke palen. Ook de kleur is af te stemmen op uw voorkeuren. Kies bijvoorbeeld voor wit, zwart of antraciet.

Aluminium serre

Aluminium is ontzettend sterk. Hierdoor is het mogelijk om het raamwerk dun te houden, wat uw constructie een extra sierlijke aanblik geeft. Het dunne raamwerk resulteert in een hogere verhouding glas ten opzichte van de structuur, wat zorgt voor nog meer lichtinval. Aluminium past erg goed in moderne tuinen.

Houten serre

Hout is bij uitstek geschikt voor een serre in een landelijke stijl, maar is met een verflaag ook goed toepasbaar in moderne tuinontwerpen. Hout heeft een prachtige warme look en is makkelijk bewerkbaar, waardoor u de kleur, vorm en stijl van de constructie helemaal aan uw wensen aan kunt passen.

Kunststof serre

Kunststof is licht en zeer onderhoudsarm. Bovendien is kunststof doorgaans wat voordeliger dan hout of aluminium. Doordat kunststof minder sterk is dan bijvoorbeeld aluminium is er een wat dikker raamwerk nodig. De structuur springt hierdoor meer in het oog. U kunt zelf kiezen in wat voor kleur u de constructie wilt, dus u kunt de stijl helemaal op uw wensen af laten stemmen.

Keuzemogelijkheden

Bij Gert Kwanten verzorgen we maatwerk serres. De constructie kan volledig aan uw wensen aangepast worden en we zorgen dat de stijl van de serre perfect aansluit op die van uw tuin en woning.

Als u een serre laat bouwen, dan is het allereerst belangrijk om na te denken over het formaat en de locatie. Wilt u uw serre in de zij- of achtertuin. En hoe diep moet de serre worden? De meeste serres zijn zo’n drie meter diep. Dit biedt voldoende leefruimte, zonder dat de constructie te veel van uw tuin opslokt, maar groter is natuurlijk ook mogelijk.

De breedte van de serre is volledig aanpasbaar aan uw wensen. Het geschikte formaat hangt vooral af van de grootte van uw tuin en woning. Kies bijvoorbeeld voor een serre van 3 bij 3 meter, 3 bij 4 meter of 3 bij 5 meter.

Om uw woonserre tijdens warme zomerdagen zoveel mogelijk te kunnen openen, kunt u kiezen voor glazen schuifwanden. Op deze manier kunt u de voorkant van de serre bijna volledig openschuiven, waardoor u geniet van de frisse lucht, terwijl u toch overdekt zit.

Wilt u een serre die in de zomer wat minder warm wordt? Dan kunnen we een dak van zonwerend glas adviseren. Dit glas laat het licht wel door, maar de warmte niet. In de winter houdt het glas de warmte juist binnen. Zonwerend glas is beschikbaar in verschillende kleurschakeringen: hoe donkerder, hoe meer het de warmte buiten houdt.

Het is verstandig om voor uw serre te kiezen voor speciaal veiligheidsglas. Dit extra sterke glas breekt niet als er bijvoorbeeld takken op het dak waaien tijdens een storm. Ook bent u met veiligheidsglas beter beschermd tegen inbraken. Dit is vooral belangrijk als u kiest voor een serre die zonder buitenmuur overloopt in de woning.

Weinig onderhoud

Serres zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Vooral als u kiest voor een kunststof structuur heeft u nauwelijks omkijken naar uw uitbouw. Het glas kunt u net als uw ramen eens in de zoveel tijd (laten) wassen met water en glasreiniger.

Hierdoor past een serre ook erg goed in een onderhoudsvriendelijk tuin. Het ontwerp en de aanleg van onderhoudsvriendelijke tuinen is één van de specialiteiten van Gert Kwanten. Door middel van slim gebruik van materialen als kunstgras en megategels, onze uitgebreide plantenkennis en slimme oplossingen als boomschors in de borders, zorgen we ervoor dat het onderhoud van uw tuin zo min mogelijk tijd in beslag neemt.

Serre in uw tuin

Wat kost een serre?

De kosten van een serre lopen erg uiteen en zijn voor een groot deel afhankelijk van het oppervlak, de glassoort en het gekozen materiaal. Hardhout is bijvoorbeeld duurder dan kunststof en als u kiest voor zonwerend veiligheidsglas ligt de prijs direct hoger. Heeft u interesse in een serre? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Aan de hand van uw wensen en voorkeuren kunnen we een op maat gemaakte offerte voor u opstellen.

Heb ik een vergunning nodig?

Een woonserre wordt gezien als een vast bijgebouw. Hiervoor geldt een vergunningsplicht. Tegelijkertijd krijgt u meestal een vrijstelling voor die vergunningsplicht. Die verandert dan in een meldingsplicht. U moet de bouw van de serre in dat geval melden bij het omgevingsloket.

Als u niet meer dan 40 vierkante meter aan bijgebouwen aan uw woning heeft, krijgt u vrijstelling van de vergunningsplicht. Het gaat om alle aan uw woning gebouwde constructies bij elkaar. Losse bijgebouwen in uw tuin worden niet meegerekend.

De bouw van de serre moet verder aan de volgende vereisten voldoen:

  • De serre is aan de woning geschakeld
  • De functie van de woning en het aantal wooneenheden blijft gelijk.
  • De woonserre moet in de zijtuin minimaal 3 meter van de perceelsgrens blijven, behalve als het tegen een aanpalend gebouw grenst. In dat geval mag de constructie tot op de perceelsgrens gebouwd worden.
  • De serre moet in de achtertuin minimaal 2 meter van de perceelsgrens blijven.

Heeft u een losse tuinserre? Dan wordt de constructie gezien als een losstaand bijgebouw. Ook hiervoor geldt in de meeste gevallen een vergunningsvrijstelling.