VERANDA OP MAAT

Vanonder uw op maat gemaakte veranda genieten van het uitzicht op uw tuin is de ultieme manier om uw vrije middagen door te brengen. Uw tuin brengt rust en kalmte, zodat u heerlijk bij kunt komen van de alledaagse beslommeringen. Geniet van de zon en frisse lucht, luister naar de fluitende vogels op de achtergrond terwijl er een verfrissend briesje door uw haren waait.

Gert Kwanten ontwerpt als tuinarchitect de mooiste bijgebouwen voor in uw tuin. We kunnen alleen de overkapping voor u realiseren of een volledig nieuwe tuin met veranda voor u ontwerpen. Ieder project wordt vervolgens door onze eigen specialisten uitgevoerd.

VERANDA LATEN PLAATSEN

Een veranda bouwen is een geweldige manier om uw leefruimte buiten uit te breiden. Er zijn veel verschillende ontwerpopties beschikbaar voor elke tuinstijl en elk budget, met leuningen, plinten en trappen die samen een echte luxe buitenoase vormen. Bij Gert Kwanten ontwerpen we onze veranda’s op maat voor uw tuin. U kunt het ontwerp vervolgens door onze eigen specialisten laten bouwen en aan uw woning laten monteren.

Wat is een veranda?

Een veranda is een terrasoverkapping die aan uw woning is geschakeld. Het verschil tussen een terrasoverkapping en een veranda is dat een terrasoverkapping ook los in de tuin kan staan en dus niet per se aan de woning vast hoeft te zitten. Verder heeft een veranda vaak een verhoogd (houten) terras, al is dat niet altijd het geval.

Wat is het verschil met een tuinkamer?

Veranda’s en tuinkamers zijn beiden populaire tuinconstructies. Hoewel ze een vergelijkbaar doel dienen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Veranda’s zijn constructies die aan uw woning gebouwd worden. Ze hebben een overkapping, maar zijn aan de voor- en zijkanten open. Tuinkamers zijn daarentegen volledig gesloten met bijvoorbeeld glazen schuifwanden.

Het verschil tussen een serre en een tuinkamer is dat een serre onderdeel van de woning is, doordat de buitenmuur deels wordt verwijderd. Tuinkamers worden tegen de gevel gebouwd. Hierdoor zijn serres doorgaans een stuk duurder dan tuinkamers en terrasoverkappingen.

Andere tuinconstructies

Bent u op zoek naar een ander soort bijgebouw of constructie in uw tuin? Gert Kwanten ontwerpt en realiseert onder andere de volgende tuinconstructies:

Waarom een veranda aan uw huis?

Een overdekt terras maakt uw tuin extra geschikt om het hele jaar door in te ontspannen. Het is een geweldige manier om van het buitenleven te genieten zonder aan de elementen te worden blootgesteld.

U kunt er een zonnige middag doorbrengen, genietend van het landschap en het briesje, terwijl u op een regenachtige dag nog steeds comfortabel naar de regen kunt kijken. Met een verhoogde veranda heeft u bovendien meer privacy als u in de tuin zit.

Veranda’s brengen charme en elegantie in elke tuin en bieden een comfortabele plek om te ontspannen of te genieten van wat frisse lucht.

Veranda op maat

Stijlen

De klassieke veranda zoals bekend uit Amerikaanse films, wordt gemaakt van hout, heeft een verhoging en een hekwerk. Eigenlijk mag een schommelstoel ook niet ontbreken. Maar hedendaagse veranda’s hoeven er allang niet meer zo uit te zien. Met gebruik van verschillende materialen kunnen we ieder exemplaar de gewenste uitstraling geven. Zo zijn materialen als hout en aluminium bij uitstek geschikt als u een landelijke tuin heeft. Maar met een strak ontwerp en het gebruik van materialen als kunststof is het ook mogelijk om een moderne veranda te bouwen.

Moderne tuin

Een moderne veranda

Een modern exemplaar geeft uw huis een trendy uitstraling. Materialen als aluminium en kunststof zijn bij uitstek geschikt voor een moderne veranda, maar u kunt eveneens kiezen voor mooi bewerkt hout, eventueel zwart, wit of grijs geschilderd. Kies bijvoorbeeld voor een dak met aluminium schuiflamellen zodat u zelf kunt bepalen hoeveel zon en schaduw u heeft. We zorgen voor een strak ontwerp dat perfect aansluit op het strakke lijnenspel van uw moderne tuin. Met de comfortabele zit- en ligmeubels kunnen we van uw veranda een heerlijke lounge-omgeving maken.

Terrasoverkapping hout

Een landelijke veranda

Een veranda in een landelijke tuin is de perfecte plek om de schoonheid van de natuur op te snuiven en tijd door te brengen met familie en vrienden. Met een geurig boeket van verse bloesems en zoemende insecten, voelt u zich in uw eigen tuin als nooit tevoren verbonden met de natuur. Geniet tijdens lente- en zomermiddagen van een picknicklunch of een verse kop thee op uw veranda; en ervaar het plattelandsleven.

Materialen

Uw bijgebouw kan worden uitgevoerd in hout, maar voor een meer hedendaagse look ook in kunststof of aluminium. Ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken en daarmee zijn eigen voor- en nadelen.

Een houten veranda geeft uw woning een stijlvolle uitstraling en is zowel geschikt voor moderne als landelijke tuinen. Voor een meer traditionele uitstraling kiest u bijvoorbeeld voor wat ruwer hout en elementen als een hekwerk, brede trappen en schoren.

Voor uw houten veranda kunt u kiezen voor hardhout, douglas hout, grenen- of vurenhout. Een houten veranda geeft uw tuin ongekende charme en karakter.

Aluminium constructies zien er slank en stijlvol uit en vergen minimaal onderhoud in vergelijking met hun houten tegenhangers. Aluminium is zeer goed bestand tegen corrosie, waardoor uw veranda lang meegaat, met name als we gebruikmaken van voorbehandelde frames.

Aluminium is zowel voor een moderne als klassieke of landelijke tuin te gebruiken. Kies voor een strak ontwerp in hedendaagse tuinen en voor meer sierlijke vormen, hekwerken en raamconstructies als u gaat voor een rustieke uitstraling.

Kunststof wordt steeds populairder, vooral omdat het duurzaam en kosteneffectief is. Kunststof veranda’s hebben minder onderhoud nodig dan houten constructies en hebben tegelijkertijd een lange levensduur.

Bovendien kunnen kunststof constructies worden geleverd in verschillende kleuren en texturen, zodat er voor ieder tuinontwerp een geschikt model te creëren is. Of u nu op zoek bent naar rustieke charme of een moderne look, er is vast en zeker een kunststof veranda die past bij uw stijl en budget.

Kosten veranda

Hoeveel kost een veranda?

Het is moeilijk om een algemene kostenraming te geven. De prijs kan namelijk sterk variëren, afhankelijk van de grootte, de structuur, het materiaal, de accessoires en andere factoren. Hardhout is bijvoorbeeld duurder dan andere houtsoorten. Een belangrijke factor die van invloed is op de prijs van uw veranda is het formaat – grotere veranda’s kosten doorgaans meer.  Maar er zijn ook andere beslissingen die de prijs kunnen beïnvloeden zoals: de materiaalkeuze, vorm, het dak, het gebruik van glas, verlichting en verwarming.

Heb ik een vergunning nodig?

Voor een bijgebouw in uw tuin heeft u soms een vergunning nodig. Er bestaan vergunningen voor vaste en losse bijgebouwen. Een veranda is geschakeld aan uw woning en valt daardoor onder de vaste bijgebouwen.

Vergunning vaste bijgebouwen

Voor vaste bijgebouwen geldt een vergunningsplicht. Meestal geldt er echter een vrijstelling waardoor de vergunningsplicht plaatsmaakt voor een meldingsplicht. In dat geval hoeft u dus geen vergunning aan te vragen, maar moet u de aanbouw wel melden bij het omgevingsloket.

U heeft recht op een vergunningsvrijstelling als u niet meer dan 40 vierkante meter aan vaste bijgebouwen aan uw woning heeft. Hierbij worden al uw aanbouwen meegeteld. Als u dus al een tuinkamer van 20m2 aan uw woning heeft, dan heeft u nog maar 20m2 over voor uw veranda. Losstaande bijgebouwen worden niet meegerekend.

Verder moet de aanbouw aan de volgende vereisten voldoen:

  • De veranda wordt aan de woning gebouwd.
  • De functie van het pand en het aantal woongelegenheden blijven gelijk.
  • De constructie moet in de zijtuin minimaal 3 meter van de perceelsgrens blijven, behalve als het tegen een aanpalend gebouw grenst. In dat geval mag de constructie tot op de perceelsgrens gebouwd worden.
  • De constructie moet in de achtertuin minimaal 2 meter van de perceelsgrens blijven.