SCHUTTINGEN: OP MAAT GEMAAKTE OMHEINING

De omheining heeft een grote invloed op het uiterlijk en de gebruikservaring van uw tuin. Een mooie schutting is de ideale manier om uw tuin de gewenste uitstraling te geven. Omheiningen zorgen er tevens voor dat u beschut zit en de inkijk beperkt is. Daarnaast kunnen de kinderen of huisdieren er niet zomaar vandoor gaan als de tuin omheind is.

Van hout tot beton en van bamboe tot kunststof: bij Gert Kwanten ontwerpen en bouwen we schuttingen op maat voor uw tuin. Hierdoor weet u zeker dat de constructie uw tuin naadloos omrastert en perfect aansluit op het tuinontwerp. De schutting wordt gebouwd door onze eigen timmerlieden. We maken uitsluitend gebruik van de beste materialen.

SCHUTTING LATEN PLAATSEN

Wilt u een schutting kopen? Bij Gert Kwanten maken we de mooiste omheiningen voor uw tuin, niet alleen van het meest duurzame hout, maar bijvoorbeeld ook van beton, kunststof of composiet. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Uw schutting op maat gemaakt

Voor het mooiste resultaat is het belangrijk om uw schutting op maat te laten maken voor uw tuin. Er zijn ook wel kant-en-klare schuttingpanelen te koop, maar die passen natuurlijk nooit perfect om uw tuin. Ze zijn net iets te lang, te kort, te hoog of te laag.

Als wij een tuinafscheiding voor uw tuin ontwerpen, zorgen wij door middel van de juiste vormgeving en materiaalkeuze dat deze feilloos aansluit op de stijl van uw tuin. Daarnaast weten we als tuinarchitect rekening te houden met belangrijke zaken als zichtlijnen, schaduw en lichtinval. Zo zorgen we dat uw gazon en beplanting voldoende zonlicht krijgen, we uw uitzicht niet belemmeren en u nog steeds voldoende privacy geniet.

Soorten schuttingen in de tuin

Als u uw tuin gaat omheinen, dan heeft u de keuze uit verschillende soorten schuttingen. Kiest u voor een hoge of lage schutting? Of wilt u juist hoogteverschil? Wat voor materiaal vindt u het mooist? Het is belangrijk dat het design en materiaal van uw omheining goed bij uw tuin passen.

Onze ontwerpers helpen u graag verder met het vinden van de schutting die zo goed mogelijk aansluiten op uw wensen en voorkeuren. Hieronder beschrijven we enkele veel gebruikte materialen.

Hout is bij uitstek geschikt voor een mooie tuinafscheiding; het oogt natuurlijk, is gemakkelijk te bewerken en er is veel keuze aan houtsoorten. Een schutting met hardhouten palen heeft bovendien een ontzettend lange levensduur.

Door dezelfde houtsoorten te gebruiken voor uw schutting en uw tuinkamer, poolhouse of terrasoverkapping kunnen we zorgen voor eenheid in uw tuin. Houten tuinschermen passen perfect in een landelijke tuin. Maar wit of zwart gespoten houten panelen doen het ook perfect in een moderne tuin.

De meeste houten schuttingen hebben houten palen. Wilt u uw afscheiding een unieke uitstraling schenken? Dan is een hout-beton schutting het overwegen waard. Bij een hout-beton schutting zijn de palen van beton, maar de panelen van hout.

Zodoende geniet u van dezelfde charme als met een houten schutting, maar de betonnen palen zorgen voor een mooie onderbreking tussen de houten tussenschotten. Een belangrijk voordeel is dat beton niet kan gaan rotten in de grond.

Betonnen schuttingen geven uw tuin een robuuste uitstraling en zijn in allerlei vormen en texturen te maken. Een mooie gladde betonnen keerwand is uitermate geschikt voor moderne strakke tuinen. Een schutting van beton sluit bijvoorbeeld prachtig aan op een terras met megategels in uw tuin en is prachtig te combineren met siergrassen en meerstammige bomen. Met een betonnen tuinafscheiding geniet u tientallen jaren van een omheining waar u nauwelijks omkijken naar heeft.

Een omheining van vlechtwerk of gaaspanelen oogt sierlijk en natuurlijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dichtgeweven omheining. Deze doen het zowel goed in zowel moderne als landelijke tuinen.

Daarnaast zijn er ook gevlochten hekwerken met een open structuur, waar u klimplanten doorheen kunt laten groeien. Dit geeft uw tuin een prachtig groen en open karakter. Het nadeel is dat u minder beschutting heeft, vooral als u klimplanten gebruikt die in de winter hun blad verliezen.

Een schutting van bamboe geeft uw tuin een prachtige groene uitstraling. Bamboe is natuurlijk en sterk maar licht. Het gaat prachtig op uw in uw tuin en is geschikt voor uiteenlopende tuinstijlen.

Het past bijvoorbeeld goed in een tuin met een oosterse uitstraling. Omdat bamboe een grassoort is, valt het ook ontzettend mooi te combineren met siergrassen.

Composiet is een materiaal dat voor de helft bestaat uit houtvezels en voor de helft uit kunststof. Het voordeel hiervan is dat u geniet van de voordelen van zowel hout als kunststof. Composiet schuttingen hebben nog steeds een mooie warme uitstraling, maar vergen bijvoorbeeld veel minder onderhoud dan houten omheiningen. Bovendien zijn ze vaak wat voordeliger dan kunststof schuttingen.

Kunststof is bij uitstek geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Behalve dat u het moet schoonmaken vergt het namelijk nauwelijks onderhoud. Kunststof schuttingen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en geheel aan te passen aan de gewenste stijl. Daarmee zijn ze perfect te integreren in vrijwel ieder tuinontwerp.

Een natuurlijk omheining

Als alternatief voor een schutting kunt u voor de erfafscheiding om uw tuin ook kiezen voor een natuurlijke omheining. Die bestaat traditioneel uit mooie hagen. Er zijn verschillende soorten hagen waar u uit kunt kiezen voor in de tuin. Ga bijvoorbeeld voor stijlvolle groenblijvende planten of kies voor een haag die u in het voorjaar verblijdt met kleurrijke bloemen.

Het voordeel van een haag is dat zij prachtig groen oogt en ook ander leven als vogels, vlinders en bijen aantrekt. Wel vergt een haag het nodige onderhoud. Hagen zijn iets minder geschikt als u bijvoorbeeld honden heeft die u in de tuin wilt houden, omdat zij vaak toch door de heg heen kunnen glippen. Een natuurlijke omheining is overigens ook te combineren met een hekwerk of gaas. Een andere oplossing is het combineren van een houten tuinafscheiding met mooie leibomen.

Schutting

Welke soorten hout zijn het beste voor een schutting?

Een schutting wordt het hele jaar door blootgesteld aan de elementen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij uw keuze tussen de verschillende houtsoorten. Het hout moet namelijk bestand zijn tegen regen, vorst, zon en wind. Ook mogen de houten palen niet gaan rotten in de grond.

Bij Gert Kwanten maken we gebruik van verschillende soorten hout voor onze houten schuttingen, waaronder:

Grenenhout en vurenhout komen van een grove (Scandinavische) den. Omdat de boom uit een kouder klimaat komt, groeit ze minder snel. Hierdoor is het hout harder en van een betere kwaliteit.

Wel is het bij grenen- en vurenhout nog steeds nodig om het hout te impregneren. Zo wordt het beschermd tegen rotting en insecten. Grenen- en vurenhout hebben beiden een lichte (geelachtige) kleur. Grenenhout is iets donkerder. Verder heeft grenenhout een kenmerkende harsgeur.

Douglashout is afkomstig van een spar uit West-Europa. Ook dit hout is zeer duurzaam. Ten opzichte van grenen en vuren is het moeilijker te impregneren. Douglashout is daarentegen duurzamer als het niet geïmpregneerd is en dus beter geschikt om onbewerkt te laten. Douglashout kan tevens worden gelakt of gebeitst. Douglashout heeft warme oranjebruine tint. Na verloop van tijd kan het hout wat vergrijzen.

Red cedar is een relatief nieuwe houtsoort in België. Het is een droge houtsoort die weinig oliën bevat. Het is wat zachter dan andere houtsoorten, maar tegelijkertijd erg duurzaam. Red cedar is beschikbaar in uiteenlopende kleuren, van lichtgeel tot roodbruin. Deze houtsoort is makkelijk te bewerken.

Hardhouten schuttingen zijn zo geliefd omdat ze jarenlang meegaan en een prachtige uitstraling hebben. Hardhout is een van de duurzaamste houtsoorten en gaat gemiddeld ruim 25 jaar mee. Er zijn verschillende soorten hardhout, in verschillende tinten en met een uiteenlopende textuur verkrijgbaar.

Hardhout gaat niet alleen langer mee dan andere houtsoorten, het hout blijft ook voortdurend werken. Dit geeft een extra natuurlijk effect. Daarnaast krijgt het hout minder snel een grijze tint, waardoor het een mooie uitstraling behoudt. Hardhout is duurder dan andere houtsoorten, maar een uitstekende investering voor de lange termijn.

schuttingen

Wat kost een schutting?

De prijs van een nieuwe schutting is afhankelijk van zoveel verschillende factoren, dat het moeilijk is om daar een eenduidig antwoord op te geven. De kosten van een schutting zijn namelijk afhankelijk van het materiaal dat er gekozen wordt, maar ook van de grootte van het perceel, de hoogte van de schutting en hoe moeilijk het is om de schutting te bouwen/monteren.

Hoe hoog mag een schutting zijn tussen twee buren?

Een schutting of muur in de achtertuin mag in principe niet hoger zijn dan 2 meter (in de achtertuin) en 1 meter (in de voortuin). Als u een hogere schutting wilt, zult u daarvoor een speciale vergunning aan moeten vragen.

Heb ik een vergunning nodig?

Voor een omheining heeft u meestal geen vergunning nodig. Een open afscheiding (van draad of draadgaas) mag u tot 2 meter hoog altijd zonder vergunning plaatsen.

Voor dichte hekwerken en muren bestaat wel een vergunningsplicht. In de meeste gevallen geldt er tegelijkertijd een vergunningsvrijstelling.

De vrijstelling geldt als:

  • de schutting in de voortuin niet hoger is dan 1 meter.
  • de schutting in de achtertuin niet hoger is dan 2 meter.
  • de omheining binnen een straal van 30 meter van de woning ligt.
  • de tuinafscheiding voldoet aan enkele andere voorwaarden.

Uw gemeente kan altijd aanvullende voorwaarden stellen. Het is dus belangrijk om vooraf bij de gemeente na te gaan of u een vergunning nodig heeft of niet.