VERTICALE TUIN

Een verticale tuin, ook wel bekend als een groene wand, is de ideale manier om uw leefruimte te vergroenen zonder dat dit ten koste gaat van uw woonoppervlak. Door planten te laten groeien op een verticale structuur, kunt u een prachtige tuin creëren op een klein oppervlak. Dit is een ideale oplossing in onze verstedelijkte samenleving, waar er steeds meer ruimte op de grond is voor groen.

Verticaal tuinieren is bijvoorbeeld een uitkomst als u een kleine tuin heeft, maar ook erg geschikt om bedrijfstuinen en parkeergarages te voorzien van een prachtige groene oase.

INTERESSE IN EEN VERTICALE TUIN?

Gert Kwanten is gespecialiseerd in de aanleg van verticale tuinen. We weten precies hoe we met de juiste planten een passende uitstraling weten te creëren. Of u nu een mooie groene wand tegen een schutting, gevel of schuur wilt of een bedrijfspand een mooie groene uitstraling wil geven. Onze tuinontwerpers en tuinaannemers zorgen voor een prachtig tuinontwerp en een vakkundige realisatie.

Wat is een verticale tuin?

Een verticaal tuinsysteem is een unieke en ruimtebesparende manier om planten te laten groeien tegen een wand of een ander verticaal oppervlak. In plaats van planten in traditionele borders of potten te laten groeien, worden ze op een verticaal frame bevestigd en groeien ze omhoog.

Dergelijke plantenmuren zijn populair vanwege hun visuele aantrekkingskracht en hun vermogen om groene ruimte te creëren in omgevingen waar de ruimte schaars is zoals stedelijke gebieden en kleine tuinen. Er zijn verschillende soorten verticale tuinen. Die kunnen variëren van strakke, formele ontwerpen tot varianten met een ongerepte, wat wildere uitstralingen. Daardoor is het mogelijk om deze tuinoplossing te implementeren in zowel een moderne tuin als in een landelijke tuin.

Welke soort het meest geschikt is, hangt af van uw persoonlijke smaak en de ruimte waarin u werkt. Verticale tuinen kunnen worden gevuld met een verscheidenheid aan planten, van vetplanten tot kruiden en groenten.

Voordelen verticaal tuinieren

Een prachtige wand met verschillende tinten groen en wellicht zelfs kleurrijke bloemen is niet alleen een esthetisch aantrekkelijk element, maar heeft ook vele praktische voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat een groene wand of gevel gecreëerd kan worden met een beperkt grondoppervlak. Hierdoor is een verticale tuin bijvoorbeeld een aantrekkelijke oplossing in stadstuinen, die vaak worden omringd door (stenen) muren.

Bovendien springt een mooie groene muur natuurlijk direct in het oog, waardoor het een prachtige blikvanger in uw tuin is. Verder zorgt meer groen in onze leefomgeving voor een betere luchtkwaliteit. Een verticale tuin is bij uitstek een manier om meer groen te realiseren, zonder dat dit ten koste gaat van veel beschikbare ruimte. Zodoende kunnen verticale tuinen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ook zorgen ze voor verkoeling in een omgeving met veel steen. Planten filteren namelijk de lucht en laten hun direct omgeving afkoelen. Door op deze manier meer groen te creëren, draagt u bij aan een prettigere leefomgeving.

Soorten verticale tuinen

Er zijn verschillende soorten verticale tuinen te bedenken. Kies bijvoorbeeld voor een strakke verticale tuin om het ontwerp van uw strakke tuin te accentueren. Een verticale moestuin is daarentegen ontzettend leuk als u van tuinieren houdt en kiest voor een tuin met een landelijke uitstraling.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de licht- en waterbehoeften van elke plantensoort wanneer u uw verticale tuin aanlegt. Met onze kennis van planten weten we bij Gert Kwanten precies welke planten het goed doen onder welke omstandigheden. Zodoende zorgen we ervoor dat uw groene wand tot volle wasdom kan komen.

Een strakke verticale tuin kenmerkt zich door een moderne en gestroomlijnde uitstraling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een beperkt aantal plantensoorten. De planten die u kunt kiezen voor een strakke verticale tuin zijn bijvoorbeeld:

 • Klimop (Hedera)
 • Siergrassen (bijv. Pampasgras of Lampenpoetsergras)
 • Bamboe
 • Vetplanten (bijv. Sedum of Hens & Chicks)

Een verticale wildernis is juist het tegenovergestelde van een strakke variant. Het is een ongestructureerde en weelderige tuin die lijkt op een ongerepte jungle. Bij een verticale wildernis kunt u kiezen voor verschillende soorten planten, zoals:

 • Klimop (Hedera)
 • Ooievaarsbek (Geranium)
 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Lavendel
 • Wilde bloemen (bijv. Klaprozen, Korenbloemen)

Een verticale moestuin is een perfecte manier om groenten en kruiden te kweken, zelfs als u maar weinig ruimte heeft. De planten die u kunt kiezen voor een verticale moestuin zijn bijvoorbeeld:

 • Cherrytomaatjes
 • Aardbeien
 • Kruiden (bijv. Basilicum, Munt, Rozemarijn)
 • Sla
 • Radijsjes

Waar dient u rekening mee te houden?

Als u overweegt om een verticale tuin te creëren, zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat uw tuin gezond blijft en goed gedijt. Hieronder volgen enkele tips en adviezen om u te helpen bij het creëren van een succesvolle verticale tuin.

Het is belangrijk om goed te plannen voordat u begint met het maken van uw verticale tuin. Overweeg welke soorten planten u wilt gebruiken, hoeveel zonlicht en water ze nodig hebben en hoe zich dit verhoudt tot de gekozen verticale wand. Onderzoek vervolgens welke materialen u nodig heeft om uw tuin te maken.

Materiaalkeuze

Het creëren van een verticale tuin heeft iets meer voeten in aarde dan het planten van begroeiing in een border. U heeft immers een systeem nodig om de planten aan de muur te bevestigen. Het kiezen van de juiste materialen is cruciaal voor het creëren van een gezonde en duurzame verticale tuin. Overweeg het gebruik van een verticaal tuinsysteem dat geschikt is voor de grootte en het type planten dat u wilt gebruiken. Zorg er ook voor dat u de juiste grond, meststoffen en irrigatiesystemen gebruikt om ervoor te zorgen dat uw planten genoeg water en voedingsstoffen krijgen.

Overweeg de locatie

De locatie van uw verticale tuin is ook belangrijk. Kies een locatie die voldoende zonlicht krijgt voor de gekozen planten. Kies het liefst voor een plek waar uw planten niet worden blootgesteld aan sterke windvlagen. Houd er ook rekening mee dat de locatie gemakkelijk toegankelijk moet zijn voor het onderhoud van uw tuin.

Overtollig water

Een veelvoorkomend probleem bij verticale tuinen is overtollig water. Zorg ervoor dat uw verticale tuin een goede afvoer heeft om te voorkomen dat water zich ophoopt en uw planten verstikt. Overweeg ook om planten te kiezen die goed gedijen in een vochtige omgeving.

Verticale tuin laten aanleggen

Wilt u graag een verticale tuin laten aanleggen bij uw bedrijf? Gert Kwanten is als tuinarchitect en tuinaannemer gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van complete tuinen. Daarbij denken we graag “out-of-the-box” en we zoeken altijd naar creatieve oplossingen. Een verticale tuin past perfect binnen die filosofie. Daarbij zorgen we voor een passende structuur, een watersysteem en een doordacht beplantingsplan. We luisteren goed naar uw wensen en voorkeuren en zorgen dat het ontwerp daar perfect op aansluit.

Onze specialisten zijn het gewend om op hoogte te werken en we beschikken over alle benodigde apparatuur en gereedschappen voor de aanleg van de hoogste verticale tuinen. Zodoende kunnen we ook verticale tuinen realiseren voor hoogbouw, kantoorpanden en parkeergarages. U kunt bij ons terecht voor zowel het ontwerpen en aanleggen van een losse verticale tuin als voor een compleet nieuwe tuin, waar een groene wand of groene gevel onderdeel van uitmaakt.

Een verticale tuin onderhouden

Een verticale tuin is prachtig, maar veel tuinbezitters maken zich zorgen over het onderhoud ervan. Hoe zorgen ze dat alle planten mooi blijven? Het onderhouden van een verticale tuin is in de meeste gevallen minder ingewikkeld dan het lijkt. Hier zijn enkele tips om uw verticale tuin in topconditie te houden:

 1. Regelmatig water geven: de meeste verticale tuinen hebben regelmatig water nodig, vooral in de zomermaanden. Het is belangrijk om te controleren of de planten voldoende water krijgen en niet uitdrogen.
 2. Snoeien: het is belangrijk om uw verticale tuin regelmatig te snoeien om ervoor te zorgen dat de planten niet te groot worden en de structuur van de tuin behouden blijft.
 3. Onkruid verwijderen: onkruid kan de tuin overwoekeren en de groei van de planten belemmeren. Het is belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen om uw verticale tuin gezond te houden.

Als u uw tuin laat ontwerpen aanleggen door Gert Kwanten, dan houden we direct rekening met het vereiste onderhoud. We zijn gespecialiseerd in het creëren van onderhoudsvriendelijke tuinen. Zo zorgen we dat u zo min mogelijk omkijken heeft naar uw verticale tuin.

Heeft u een grote verticale tuin of een verticaal tuinsysteem op een hoge of lastige locatie? Dan kunnen de tuinmannen van Gert Kwanten ook het periodiek tuinonderhoud voor u verzorgen.