Kleine tuin ontwerpen

Tuinontwerp kleine tuin

Weinig ruimte in uw tuin? In een kleine tuin is meer mogelijk dan u in eerste instantie misschien denkt. Met een slim tuinontwerp en de nodige creativiteit is het mogelijk om een heerlijke buitenruimte te creëren, waar u van kunt genieten op de manier die bij u past.

Wel vereist het ontwerpen van een kleine tuin wat meer creativiteit. Simpelweg omdat er minder ruimte beschikbaar is. Hierdoor bestaat het gevaar dat de tuin te vol raakt en daardoor rommelig oogt.

De uitdaging is dan ook om de beschikbare ruimte zo creatief mogelijk te gebruiken. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte, kunt u een functionele en esthetisch wonderschone buitenruimte creëren.

In dit artikel laten we zien waar een tuinarchitect op let  bij het ontwerpen van een kleine tuin. We delen tips om de tuin overzichtelijk te houden en met slimme ontwerptechnieken groter te doen lijken dan zij in werkelijkheid is.

Tuinarchitect inschakelen?

Wilt u een tuinarchitect inschakelen om een professioneel tuinontwerp te laten maken. De ontwerpers van Gert Kwanten ontwerpen een kleine tuin op maat voor u. We luisteren zorgvuldig naar uw wensen en voorkeuren en maken vervolgens een 3D-tuinontwerp dat daar perfect op aansluit.

U kunt het ontwerp vervolgens volledig laten realiseren door de tuinmannen van Gert Kwanten.

10 tips voor het ontwerpen van een tuin

1. Maak een plan

Tuinontwerp kleine tuinEen goed plan is de basis voor een geslaagd ontwerp van een tuin. Begin met het in kaart brengen van de beschikbare ruimte en maak een schets van de gewenste indeling. Bedenk wat uw doelen zijn voor de tuin en welke functies de ruimte moet vervullen.

Wilt u bijvoorbeeld een plek om te zitten, een moestuin of een speelplek voor kinderen? Houd bij het maken van het plan rekening met de oriëntatie van de tuin en de stand van de zon. Zo kunt u bijvoorbeeld een zithoek creëren op een plek waar u in de namiddag van de zon kunt genieten.

Een goed doordacht plan is de sleutel tot een succesvolle en functionele compacte buitenruimte.

2. Houd het simpel

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van een tuin is om het ontwerp niet te druk te maken. Te veel elementen kunnen overweldigend zijn en doen de tuin rommelig ogen. Kies daarom voor een eenvoudig ontwerp met relatief weinig elementen en zorg voor een goede balans tussen beplanting en verharding.

Kies voor niet te veel verschillende soorten beplanting en niet te veel verschillende kleuren. Werk met duidelijke patronen om rust en structuur te creëren.

Een rustige basis zorgt voor een ruimtelijk gevoel en geeft de mogelijkheid om met enkele decoratieve elementen meer sfeer aan de tuin te geven. Bovendien is het gemakkelijker om een tuin onderhoudsvriendelijk te houden als het ontwerp eenvoudig is.

3. Creëer diepte en perspectief

Om de illusie van een grotere ruimte te wekken, is het belangrijk om diepte en perspectief toe te voegen aan het ontwerp van de kleine tuin. Dit kan worden bereikt door het gebruik van beplanting met verschillende hoogtes, het plaatsen van objecten op verschillende afstanden van de kijker en het creëren van doorkijkjes.

Door de ogen van de kijker te leiden naar een dieper punt in de tuin, lijkt de tuin groter en ruimtelijker. Het gebruik van symmetrie en regelmatige patronen kan ook helpen om de tuin er groter uit te laten zien, omdat het de aandacht afleidt van de beperkte ruimte.

Overweeg om een diagonale lijn te gebruiken in het ontwerp, omdat deze de tuin nog groter laat lijken.

4. Houd rekening met de zon

Zon en schaduw zijn belangrijke factoren bij het ontwerpen van een kleine tuin. Door het kleinere oppervlak heeft u namelijk meer schaduwgebieden in uw tuin. Dit is nog meer het geval als u bijvoorbeeld een stadstuin heeft die omringd wordt door hoge bebouwing.

Daarom is het belangrijk om het beschikbare zonlicht optimaal te benutten. Breng in kaart welke delen van uw tuin het meeste zonlicht krijgen en op welke tijden van de dag. Op basis hiervan beslist u waar u bepaalde elementen zoals de zithoek in de tuin wilt plaatsen. Ook kunt u op basis hiervan bepalen waar u welke planten positioneert.

Schaduwrijke gebieden kunt u juist benutten voor begroeiing die niet van direct zonlicht houdt. Ook kunt u met behulp van schaduw een deel van de tuin koeler maken, waardoor het comfortabeler wordt om tijd buiten door te brengen tijdens warme zomerdagen. Houd bij het plaatsing van schuttingen, bomen en andere elementen rekening met de schaduw die zij veroorzaken.

5. Werk verticaal

Een slimme manier om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in een kleine tuin is door verticaal te werken. Plaats bijvoorbeeld plantenbakken aan de muur, hangende potten of gebruik klimplanten. Het is zelfs mogelijk om een verticale tuin te creëren tegen schuttingen, blinde muren of de schuur.

Door op deze manier te werken gebruikt u minder grondoppervlakte, terwijl de tuin nog steeds prachtig groen oogt. Tegelijkertijd houdt u ruimte over voor een terras, gazon of zelfs een zwembad. Verticale elementen geven uw kleine tuin een spannende gelaagde uitstraling. Zo maakt u zelfs de kleinste tuinen een lust voor het oog.

6. Kies de juiste planten

Bij het ontwerpen van een tuin is het van belang om de juiste planten te kiezen. Zo zorgt u ervoor dat de tuin er niet alleen mooi uitziet, maar ook praktisch en onderhoudsvriendelijk is. Kies voor planten die niet te groot worden en die goed gedijen in de omstandigheden van uw tuin, zoals de hoeveelheid zonlicht en de grondsoort.

Door onze kennis van planten en bodemsoorten weten we bij Gert Kwanten precies welke planten en bomen het goed doen onder welke omstandigheden. We kunnen ook een op maat gemaakt bemestingsplan voor u opstellen. Daarnaast kunt u ook spelen met verschillende soorten planten om diepte en textuur in de tuin te creëren. Denk hierbij aan planten met verschillende hoogtes en vormen, zoals grassen, bloemen en struiken.

7. Maak gebruik van kunstgras

Smalle tuin ontwerpenEcht gras wil in kleine tuinen vaak niet groeien. Door het gebrek aan zonlicht wil het niet mooi groen blijven en krijgen mossen en onkruid de overhand.

Een praktisch alternatief is het gebruik van kunstgras. Hedendaagse kunstgrassen zijn door het gebruik van innovatieve technologieën nog maar nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Tegelijkertijd hebben ze geen water of zonlicht nodig.

Uw gazon blijft dus altijd mooi groen. Een ideale oplossing in kleine, schaduwrijke tuinen.

 

8. Wees creatief met materialen

Wanneer u over een kleine tuin beschikt, is het nog steeds mogelijk om creatief te zijn met de materialen die u gebruikt voor de inrichting van uw tuin. Kies bijvoorbeeld voor houten elementen in de vorm van een pergola waarop klimplanten kunnen groeien.

Door het combineren van verschillende materialen kunt u een unieke uitstraling geven aan uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van paden en terrassen met verschillende soorten stenen en houtsoorten. Of creëer een gezellige sfeer door het combineren van hardhouten meubels met zachte kussens.

9. Kleine tuin met zwembad

zwembad in kleine tuinEen zwembad in een kleine tuin? Het kan! Door uw tuin op een slimme manier te ontwerpen, kunt u ruimte vrijmaken voor een zwembad. Sterker nog: de weerspiegeling van het water doet een kleine tuin groter lijken.

Gert Kwanten is gespecialiseerd in zwembadaanleg. We ontwerpen compacte maatwerk zwembaden die perfect in een kleine tuin passen.

Door middel van slimme technieken als een jetstream is het zelfs mogelijk om een klein zwembad te gebruiken om sportief te zwemmen.

10. Tuin met overkapping

Een terrasoverkapping is een waardevolle toevoeging aan een iedere tuin, omdat het extra beschutting biedt tegen regen, wind en zon. De uitdaging in een kleine tuin is alleen om te zorgen dat de overkapping niet te veel ruimte in beslag neemt en te veel schaduw werpt. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een terrasoverkapping met een lamellendak. Deze kunststof lamellen kunt u openen als u van de zon wilt genieten, maar sluiten als u juist in de schaduw wilt zitten of als het regent.

Tuinaanleg Gert Kwanten is gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van overdekte terrassen, serres en veranda’s. Deze kunnen we desgewenst uitrusten met luxe elementen als een buitenkeuken of jacuzzi.

Tuinontwerp voor een tuin laten maken?

Het ontwerpen van een mooi kleine tuin is een uitdagende taak die vraagt om creativiteit en zorgvuldige planning. Een prachtig ontworpen kleine tuin vereist een doordacht plan, de juiste plantenkeuze en slim gebruik van verticale elementen en optische handigheidjes. Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en het beste resultaat te bereiken, is het inhuren van een professionele tuinarchitect aan te bevelen.

Gert Kwanten is als tuinarchitect gespecialiseerd in het ontwerpen van kleine tuinen en weet door jarenlange ervaring precies welke combinaties wel en niet werken in een kleine tuin. Daarnaast is de kennis van planten en bomen van doorslaggevend belang bij het aanleggen van een kleine tuin. Doordat kleine tuinen schaduwrijker en vaak ook vochtiger zijn, zien we regelmatig dat tuineigenaren kiezen voor de verkeerde planten of deze op de verkeerde plek plaatsen.

Als professionele tuinontwerpers maken we bij Gert Kwanten altijd een zorgvuldig beplantingsplan.

Offerte aanvragen