Landelijke tuin ontwerp

Een tuinontwerp laten maken of zelf doen?

Een nieuwe tuin aanleggen begint met het maken van een goed tuinontwerp. Maar hoe pakt u dat aan? Kunt u uw tuin zelf ontwerpen of is het nodig om een professionele tuinontwerper in te schakelen? In dit artikel leggen we uit wat er komt kijken bij het maken van een goed doordacht tuinontwerp. We vertellen waar u allemaal rekening mee moet houden en waarom het soms beter is om de hulp van een tuinarchitect in te roepen.

Wat is een tuinontwerp?

Een tuinontwerp is meer dan alleen een plattegrond van uw nieuwe tuin. Een professioneel tuinontwerp is een volledig op schaal gemaakt tuinplan en schetst tot in detail welke onderdelen en planten of bomen waar komen. Om een goed tuinontwerp te maken is het noodzakelijk om zorgvuldig rekening te houden met zaken als lichtinval, bodemomstandigheden, zichtlijnen en – uiteraard – uw eigen wensen en voorkeuren. Om een goed beeld te krijgen van hoe uw tuin eruit komt te zien is het verstandig om ook een 3D-ontwerp te kunnen zien.

Waar moet u bij het maken van een tuinontwerp rekening mee houden?

Een tuinontwerp maken vergt de nodige voorbereiding en kennis. Zo is het allereerst belangrijk om goed na te denken over de functie van uw tuin: wilt u bijvoorbeeld een mooie groene plek om optimaal tot rust te komen of een prettige en veilige buitenruimte voor de kinderen om te spelen? Vervolgens kunt u na gaan denken over de stijl van uw tuin. Wilt u een moderne tuin of liever een landelijke tuin? Hier kunt u de bebouwing en beplanting in uw tuin op afstemmen.

Daarbij is het cruciaal om rekening te houden met de ligging van uw tuin en de bodemomstandigheden. Niet alle planten en bomen doen het namelijk even goed op iedere plek. Als u kiest voor plantensoorten die het niet goed doen in uw tuin of op de plek die u gekozen hebt, dan kan uw tuin er op papier nog zo mooi uitzien, maar zal die in de praktijk nooit tot volle wasdom komen.

Daarom is het belangrijk om een goed beplantingsplan te maken. Kies planten die passen bij de bodemomstandigheden in uw tuin en plaats deze op de juiste plek.

Een goed tuinontwerp bestaat uit de volgende onderdelen:

 • In kaart brengen zon en schaduw
 • Bodemanalyse
 • Technische tekeningen
 • Materiaallijst
 • Beplantingsplan
 • Verlichtingsplan
 • 3D-ontwerp

Wat doet een tuinarchitect?

Een professionele tuinontwerper is in staat om het ontwerp van uw tuin naar een hoger plan te tillen. Door goed te luisteren naar uw wensen en voorkeuren ontwerpt de tuinarchitect met veel creativiteit een tuin die perfect aansluit op uw wensen en voorkeuren.

Een tuinarchitect heeft bovendien de expertise in huis om een bodemanalyse uit te voeren en de beplanting in uw tuin hierop af te stemmen. Door een zorgvuldig beplantingsplan te maken weet u zeker dat de gekozen bomen, heesters en hagen zich thuis voelen in uw tuin en het goed zullen doen.

Verder beschikt een tuinontwerper over de kennis en ervaring die nodig is om rekening te houden met zaken als zichtlijnen en ruimtelijke effecten. Zo maken we een tuin die er vanaf belangrijke plekken zoals uw huiskamer of keuken en het terras zo goed mogelijk uitziet. We zorgen dat de verschillende onderdelen van uw tuin een prachtig geheel vormen dat rust uitstraalt en perfect aansluit op uw woning en de omgeving. Zo verzekert u uzelf van een tuin die straalt.

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Bij het ontwerpen van uw tuin is het bovendien niet alleen belangrijk om rekening te houden met hoe die eruit komt te zien, het is ook van belang om goed na te denken over hoeveel onderhoud zij vergt. Vooral als u weinig tijd heeft of niet van tuinieren houdt, is het belangrijk om een tuin te ontwerpen die niet te veel onderhoud nodig heeft.

Een professionele tuinontwerper kan een onderhoudsvriendelijke tuin voor u ontwerpen. Zo bespaart u niet alleen tijd, maar ook kosten aan onderhoudsmiddelen, energie en water.

Waarom een tuinontwerp laten maken?

Er zijn verschillende voordelen van een tuinontwerp laten maken door een professionele tuinarchitect:

 • Een uniek en persoonlijk ontwerp dat perfect aansluit op uw wensen en voorkeuren.
 • Een goed doordacht ontwerp waarbij rekening wordt gehouden met belangrijke aspecten zoals lichtinval, zichtlijnen en bodemomstandigheden.
 • Een optimale balans tussen stijl, beplanting en inrichting van uw tuin.
 • Een onderhoudsvriendelijke tuin die goed past bij uw levensstijl.

Zelf een tuinontwerp maken

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een tuinontwerp te maken. Dit bespaart kosten en zo kunt u uw eigen creativiteit en stijl in de tuin verwerken. Maar het is wel belangrijk om ook hierbij rekening te houden met bovengenoemde zaken zoals lichtinval en bodemomstandigheden. Daarnaast is het handig om inspiratie op te doen aan de hand van door onze professionals ontworpen tuinen.

Bekijk onze projecten

3D tuinontwerp

Om een goed beeld te krijgen van hoe uw tuin eruit komt te zien, kunt u uw tuinplan omzetten in een 3D-ontwerp. Dat kan tegenwoordig met behulp van computerprogramma’s die het 2D-tuinontwerp omzetten in realistische 3D-impressies. Hierdoor is het alsof u midden in uw tuin staat en ziet u uitstekend wat voor uitwerking bepaalde plannen, ingrepen en oplossingen hebben.

Een tuinontwerper als Gert Kwanten beschikt over professionele ontwerpsoftware waarmee we het technisch ontwerp kunnen transformeren tot geavanceerde 3D-impressies. Hiermee kunnen we niet alleen laten zien hoe uw tuin eruit komt te zien, maar ook hoe deze zich in de loop der jaren zal ontwikkelen. U kunt uw tuin bekijken vanuit diverse posities, tijdens verschillende tijdstippen en gedurende de diverse seizoenen.

Zo kunt u voor het definitieve ontwerp nog de laatste puntjes op de i zetten.

Prijs tuinontwerp laten maken

Het laten ontwerpen van uw tuin heeft dus verschillende voordelen. Een belangrijke reden voor veel klanten om het tuinontwerp toch zelf te maken zijn de kosten. Wat het ontwerpen van een tuin precies kost is in zijn algemeenheid moeilijk te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren zoals:

 • Oppervlakte van uw tuin
 • De gekozen opties
 • De moeilijkheidsgraad van het ontwerp
 • Het wel of niet laten maken van een bodemanalyse
 • Hoeveelheid ontwerpvarianten

Overigens moet u er rekening mee houden dat de kosten voor het ontwerpen doorgaans slechts een fractie van de aanlegkosten bedragen. Verkeerde keuzes in de ontwerpfase kunnen zorgen voor kostbare vergissingen, waardoor u in een later stadium nog meer kosten moet maken. Door het tuinontwerp te laten maken door een professional bent u verzekerd van jarenlang plezier van uw tuin, zonder dat u grote kosten hoeft te maken aan herstelwerkzaamheden.

Wilt u een indicatie van hoeveel het ontwerpen en aanleggen (door onze hoveniers) van uw tuin gaat kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen

 

Een voortuin laten ontwerpen

Veel mensen besteden wel veel aandacht aan het ontwerp van uw achtertuin, maar vergeten hun voortuin. De voortuin is echter het visitekaartje van uw woning en een plek die u veel ziet. Een mooie voortuin heeft dan ook een zeer positief effect op uw leefomgeving. Door van uw voortuin een uitnodigende buitenruimte te maken, geniet u van extra groen en geeft u uw woning de uitstraling die zij verdient. Weinig zin in het onderhouden van uw voortuin? Ook dan kunt u kiezen voor een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp.

Een kleine tuin laten ontwerpen

Een kleine tuin op een optimale manier inrichten vergt misschien nog wel meer kennis en creativiteit dan de aanleg van een grote tuin. Door het beperkte oppervlak bestaat het risico dat de tuin al snel te vol en rommelig wordt. Daarom is het bij het maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin van groot belang om te zorgen voor rust en ruimtelijkheid, terwijl de tuin toch beschikt over alle faciliteiten waar u behoefte aan heeft. Bij Gert Kwanten zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen van kleine tuinen. We kunnen zelfs een kleinere tuin met zwembad voor u ontwerpen en aanleggen.

Een tuin met zwembad laten ontwerpen

Wilt u van uw een extra luxe uitstraling geven en op ieder moment kunnen genieten van een verkwikkende duik? Dan kunt u een zwembad in uw tuin aan laten leggen. Het ontwerpen en aanleggen van zwembaden is een vak apart. Bij Gert Kwanten zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen van complete tuinen met zwembaden. We zorgen dat het zwembad perfect wordt geïntegreerd in het tuinontwerp. We kunnen uw zwembad volledig op maat voor u ontwerpen. Vervolgens kunnen onze eigen specialisten het zwembad voor u installeren. Ook kunnen we direct extra voorzieningen als een poolhouse of overdekt terras voor u ontwerpen en aanleggen.