Voortuin

Voortuin ideeën: 8 handige tips

De voortuin is het eerste dat mensen opmerken als ze langsrijden of bij u op bezoek komen. Ook zelf loopt u iedere dag door uw voortuin. Zelfs als u niet vaak in uw voortuin zit, is het daarom belangrijk om deze er aantrekkelijk uit te laten zien en goed te onderhouden. Van modern en strak tot gezellig en pittoresk, er zijn talloze manieren om uw voortuin om te toveren tot een prachtige buitenruimte.

Gert Kwanten weet als tuinarchitect precies hoe u van uw voortuin een dynamisch en uitnodigend geheel maakt, dat niet te veel onderhoud vergt en praktisch in het gebruik is. Lees hoe een echte tuinaannemer de voortuin onder handen neemt en gebruik de handige tips om uw voortuin naar het volgende niveau te tillen.

Waar moet u rekening mee houden bij het inrichten van een voortuin?

Voordat u begint met het onder handen nemen van de voortuin zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

  1. Functionaliteit: Een voortuin moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Zorg bijvoorbeeld dat het tuinpad er niet alleen fraai uitziet maar ook prettig loopt en snel toegang biedt tot de woning. Zorg voor beschutting tegen zon en regen en creëer ruimte om fietsen en auto’s te parkeren.
  2. Kleurgebruik: Met planten en bloemen, maar ook met tegels en hekwerken geeft u kleur aan uw voortuin. Denk goed na over de kleuren die u kiest en zorg dat deze goed aansluiten op uw woning en de omgeving.
  3. Waterdoorlatendheid: Bij het inrichten van de voortuin is het belangrijk om rekening te houden met de opvang van regenwater. In veel plaatsen is er een limiet gesteld aan de hoeveelheid verharding die u in de tuin mag hebben. Zorg voor een goede verhouding tussen groen en bestrating. Ook kunt u kiezen voor waterdoorlatende verharding.
  4. Onderhoud: Besef dat uw voortuin onderhoud vergt. Bedenk hoeveel tijd u hieraan wilt besteden. Heeft u weinig tijd voor het onderhouden van uw voortuin? Zorg dan voor onderhoudsvriendelijke oplossingen.
  5. Lichtinval: Factoren als de blootstelling aan de zon en schaduw kunnen het welzijn van uw planten ook sterk beïnvloeden. Zorg ervoor dat u weet hoeveel zonuren uw voortuin heeft en hoe de schaduw in de loop van de dag over het perceel trekt. Dit maakt het een stuk makkelijker om planten te kiezen die goed gedijen in specifieke lichtinval condities. Vermijd bijvoorbeeld het plaatsen van zonnebloemen en andere zonminnende planten in schaduwrijke delen van uw voortuin. Plaats anderzijds geen planten die van schaduw houden vol in de zon.
  6. Bodem: Een van de meest gemaakte fouten bij het inrichten van de tuin is het kiezen van planten die niet passen bij de bodemomstandigheden. Als de planten niet voldoende voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen of als de grond te drassig is voor de betreffende planten, dan zullen zij het ook nooit goed doen in de tuin. Kies daarom beplanting die past bij het bodemtype. Zorg voor de juiste bemesting als de bodem van nature te weinig voedingsstoffen heeft voor de gekozen planten en bomen.

8 ideeën voor het ontwerp van uw voortuin

Bij het inrichten van uw voortuin heeft u allerhande mogelijkheden om er iets moois van te maken. Belangrijk is om evenwicht te vinden tussen visuele aantrekkingskracht en functionaliteit. Hier zijn 10 handige tips voor het ontwerpen van uw voortuin:

Strakke voortuin met opritKies voor een oprit (met carport)

Als u een grote voortuin heeft, dan is een mooie oprit een praktische en elegante toevoeging aan uw tuin. In praktisch opzicht is het natuurlijk fijn om een plek te hebben om de auto te parkeren en de fietsen neer te zetten. Maar ook esthetisch gezien is een oprit van meerwaarde. Een mooie oprit is als het ware de verbinding tussen uw woning en de straat. Kies bijvoorbeeld voor een oprit met megategels of van gepolierd beton voor een prachtig strakke en moderne uitstraling of ga juist voor karakteristieke kasseien voor een landelijke uitstraling. Om hoogte toe te voegen aan het tuinontwerp en schaduw te creëren kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor een carport.

Zorg voor privacy

Als u niet altijd de gordijnen dicht wilt doen, is het belangrijk om een beetje privacy te creëren in de voortuin. De tuinafscheiding mag in de voortuin maar 1 meter hoog zijn, dus daar kunnen voorbijgangers overheen kijken. Hoe kunt u dan toch de inkijk in uw tuin beperken? Dat doet u bijvoorbeeld door bomen te planten. Heeft u een voortuin die niet zo diep is? Kies dan voor leibomen. Daarnaast kunt u ook andere objecten in de tuin plaatsen die de inkijk verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie pergola.

Ga de hoogte in

De meeste voortuinen zijn niet al te diep. Daardoor is de ruimte beperkt. Om toch een mooie, dynamische voortuin te creëren, kunt u gebruikmaken van de verticale ruimte. Zorg voor een extra dimensie in uw tuin door bijvoorbeeld hoogteverschillen te creëren. Maak gebruik van staande plantenbakken, plantenrekken en verticale tuinmuren om uw voortuin een extra levendig karakter te geven.

Door niet alleen op grondniveau te werken wordt uw voortuin visueel aantrekkelijker, zonder dat het direct rommelig oogt.

Grind: onderhoudsvriendelijk en veelzijdig

Grind is een perfect materiaal om te gebruiken in de voortuin. Het oogt stijlvol, is niet te duur en vergt weinig onderhoud. Grind is bijvoorbeeld ideaal als oprit. Kies uit een vrijwel eindeloze reeks aan vormen en kleuren. Grind is ook uitstekend te combineren met een oprit of tuinpad van megategels. Grind is een waterdoorlatende vorm van verharding. Het regenwater kan door de steentjes heen sijpelen en wordt zodoende geleidelijk opgenomen in de bodem, waarna het weer ten goede komt aan de natuur. Bovendien is grind in vrijwel iedere tuinstijl, van modern tot landelijk, te verwerken.

Onderhoudsvriendelijke voortuinMaak gebruik van kunstgras

Wilt u wel een gazon in de voortuin, maar geen tijd hoeven besteden aan grasmaaien, bemesten en verticuteren? Kunstgras is een uitstekende oplossing. Met kunstgras kunt u zelfs in tuinen waar echt gras niet wil groeien genieten van een mooi gazon. Kunstgras vergt weinig onderhoud en ligt er altijd prachtig bij. Er ontstaan bijvoorbeeld geen dorre plekken als uw gazon vol in de zon ligt en weinig regenwater krijgt. Ook heeft u geen last van mosvorming als u juist een schaduwrijke voortuin heeft.

Zorg voor balans tussen groen en bestrating

Bij het aanleggen van een voortuin is het belangrijk om te zorgen voor een goed evenwicht tussen gras, beplanting en bestrating. Als u weinig tijd heeft voor het onderhoud van uw voortuin, is de verleiding groot om alles te verharden, maar dit zorgt al snel voor een saaie, kille aanblik.

Wissel de bestrating daarom af met voldoende groen. Als u minder tijd aan onderhoud wilt besteden kunt u kiezen voor onderhoudsvriendelijke beplanting zoals siergrassen. Die ogen zeer stijlvol, maar vergen weinig aandacht. Planten zorgen voor levendigheid en kleur en maken het geheel aantrekkelijk.

Vergeet de verlichting niet

Niemand komt graag thuis in een donkere straat waar u op de tast de voordeur moet zoeken. Daarom is verlichting in de voortuin misschien nog wel belangrijker dan in de achtertuin. Mooie tuinverlichting geeft u bovendien de kans om bepaalde elementen uit het tuinontwerp uit te lichten. Als u binnen zit kunt u ook als het donker is, genieten van uw mooie voortuin. Bovendien dient tuinverlichting als een vorm van inbraakpreventie.

Houd rekening met het onderhoud

Bij het ontwerpen van de voortuin is het makkelijk om te vergeten dat het geheel ook onderhouden moet worden. Niet alles wat mooi is, is ook gebruiksvriendelijk. Een goede tuinarchitect houdt daarom zorgvuldig rekening met de hoeveelheid tuinonderhoud die het ontwerp vergt. Gras is doorgaans bijvoorbeeld lastig te onderhouden, maar kunstgras is een mooi alternatief voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Daarnaast zijn bepaalde vormen van beplanting onderhoudsvriendelijker dan andere. Veel mensen denken dat bestrating altijd weinig onderhoud vergt, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Doorgaans geldt dat hoe kleiner de stenen zijn en hoe meer voegen het terras of de verharding heeft, hoe meer onderhoud de bestrating vergt. Tussen de voegen gaat namelijk onkruid groeien. Megategels vergen bijvoorbeeld veel minder onderhoud.

Ontwerp voortuinLaat uw voortuin ontwerpen

Zoals u heeft kunnen lezen is het ontwerpen niet zo makkelijk als het lijkt. Wilt u uzelf verzekeren van een prachtige voortuin, die het gegarandeerd goed doet en niet te veel onderhoud eist? Dan kan Gert Kwanten uw voortuin voor u ontwerpen. Als professionele tuinontwerpers weten we precies waar we rekening mee moeten houden. We kijken goed naar de ligging van uw tuin en kunnen een bodemanalyse uitvoeren om te onderzoeken welke beplanting het best zal gedijen in uw tuin. Vervolgens houden we uitgebreid rekening met uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Het tuinontwerp kunt u laten realiseren door onze eigen tuinspecialisten. Doordat onze teams feilloos op elkaar zijn ingespeeld kunnen we de tuinaanleg op een snelle en efficiënte manier verrichten. Voordat u het weet kunt u genieten van uw nieuwe voortuin.