Grote tuin inrichten

Luxe tuin: tips voor een exclusief tuinontwerp

Wilt u een luxe tuin? Een elegante buitenruimte die rust, comfort en kwaliteit uitstraalt. Gert Kwanten is als tuinarchitect gespecialiseerd in exclusieve tuinarchitectuur. Al jarenlang ontwerpen we de meest stijlvolle tuinen, die we vervolgens in eigen beheer realiseren.

In dit artikel leggen we uit hoe u uw tuin ook zo’n exclusieve uitstraling kunt geven. Maak gebruik van onze handige tips voor het creëren van een luxe tuinontwerp en voorzie uw tuin van onderscheidende elementen. Zo kunt u voortaan op ieder moment genieten van uw eigen groene oase.

Gebruik hoogwaardige materialen

Hoogwaardige materialen zijn essentieel bij het creëren van een luxe tuin. Materialen als hardhout, natuursteen en andere kwalitatieve materialen geven uw tuin direct een extra luxe uitstraling. Een goede kwaliteit materialen wil overigens niet per se zeggen dat ze per definitie duur moeten zijn. Ook materialen als beton, tegels en klinkers kunnen uw tuin een luxe uitstraling geven, mits ze op de juiste manier gebruikt worden.

Overigens dienen hoogwaardige materialen niet alleen om uw tuin mooier te maken. Ze gaan ook langer mee en kunnen intensiever gebruikt worden. Door gebruik van kwalitatieve materialen maakt u uw tuin dus ook duurzamer.

Materialen die uw tuin een luxe uitstraling geven:

  • Hardhout
  • Eikenhout
  • Douglashout
  • Graniet
  • Zandsteen
  • Megategels
  • Gegoten vloeren

Luxe tuin met zwembad

Een luxe tuin met zwembad

Een zwembad is een geweldige toevoeging aan elke luxueuze tuin. Een zwembad in de tuin fungeert niet alleen als een heerlijke plek om te ontspannen, sporten of te verkoelen, maar is ook esthetisch gezien een verrijking. Een verlicht zwembad geeft uw tuin ‘s avonds bijvoorbeeld een prachtige uitstraling.

Een zwembad vormt vaak letterlijk en figuurlijk het middelpunt van uw tuin. Door uw zwembad af te stemmen op de rest van het ontwerp van uw tuin, versterkt en benadrukt u de gekozen tuinstijl. Geef het zwembad een extra luxe uitstraling door gebruik te maken van elementen als een (zwevende) inlooptrap, watervallen, buitendouches en een loungeplateau.

Daarnaast zult u uw tuin met de aanwezigheid van een zwembad vaker en actiever gebruiken. Het is bij uitstek de plek om te relaxen na een drukke dag op het werk of om de dag juist goed te beginnen. Met bijvoorbeeld een jetstream, kunt u het zwembad ook gebruiken om sportief te zwemmen in uw tuin.

Wellness-voorzieningen in de tuin

Los of in aanvulling op een zwembad zorgen wellnessfaciliteiten in uw tuin voor extra luxe en comfort. Wat is er fijner dan in uw eigen tuin te kunnen genieten van een sauna, dompelbad of een jacuzzi? Verwen uzelf met de therapeutische effecten van warm water, stoom en massagestralen om lichaam en geest even helemaal tot rust te laten komen en optimaal te herstellen van de alledaagse drukte.

Met een sauna, stoombad of jacuzzi transformeert u uw buitenruimte in een heerlijke wellness-tuin. Maak het geheel af met comfortabele loungestoelen, een passend gazon en terras. Door uw tuin op de juiste manier in te richten kunt u deze bijvoorbeeld ook gebruiken voor ontspannende activiteiten als yoga of massages. Als dat geen luxe is, weten wij het ook niet meer.

Waterpartijen voor een serene sfeer

Waterpartijen zoals watervallen, fonteinen en vijvers zijn een geweldige manier om rust en sereniteit toe te voegen aan een luxe tuin. Het rustgevende geluid van stromend water heeft een kalmerend effect. Bovendien zorgt stromend water voor beweging in uw tuin, wat uw tuin extra dynamiek geeft. Waterpartijen in de tuin vormen bovendien een focuspunt. Iets wat de aandacht trekt. Verder heeft spiegelend water een ruimtelijk effect, wat vooral belangrijk is in kleine tuinen. De lucht en bomen in de omgeving die weerspiegelen in het water, maken van uw tuin een extra levendig geheel.

Loungemeubilair om heerlijk tot rust te komen

De bestrating, beplanting en decoratie in uw tuin kunnen nog zo mooi zijn, als u geen plek heeft waar u lekker kunt zitten, zult u nooit optimaal gebruikmaken van uw tuin. Bespaar daarom niet op het meubilair in uw tuin. De juiste stoelen, tafels en banken zijn van doorslaggevend belang voor de uitstraling en het gebruiksgemak van uw buitenruimte.

Loungemeubelen voegen in belangrijke mate comfort toe aan uw tuin. U creëert een of meerdere ontspannende locaties in uw tuin waar u lekker buiten kunt zitten en genieten van het groen.

Maar loungemeubelen dienen niet alleen voor uw comfort. Luxe meubilair dat zorgvuldig is uitgezocht bij het tuinontwerp zorgt er ook voor dat uw tuin er extra verfijnd en uitnodigend uitziet. Combineer het loungemeubilair met andere elementen als verlichting of bijvoorbeeld een haard om uw loungetuin compleet te maken.

Luxe poolhouse

Een stijlvol poolhouse of veranda

Voor een extra luxueuze uitstraling in uw tuin met zwembad mag een poolhouse eigenlijk niet ontbreken. Een poolhouse ademt elegantie en is tegelijkertijd de perfecte plek om de technische onderdelen van het zwembad weg te werken zodat deze niet in het oog springen. Poolhouses zijn er in verschillende stijlen. Afhankelijk van het gekozen materiaal past een poolhouse zowel in een moderne tuin als in een landelijke tuin.

U kunt uw poolhouse volledig afstemmen op uw wensen. Naast een terras om na het zwemmen te ontspannen, kunt u uw poolhouse bijvoorbeeld voorzien van kleedruimtes en douchevoorzieningen. Verder kunt u een sauna in het poolhouse laten bouwen of de ruimte voorzien van een bar.

Kies voor een volledig open poolhouse, een gedeeltelijk afgesloten ruimte zodat u er ook als het minder warm is gebruik van kunt maken of een poolhouse met schuiframen die u afhankelijk van het weer kunt openen en sluiten. Heeft u geen zwembad? Maak dan gebruik van een ander soort overdekt terras om uw tuin naar een hoger niveau te tillen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie tuinkamer, waar u lekker kunt lezen, genieten van een kop thee of simpelweg van de tuin kunt genieten. Daarnaast kunt u uw tuin ook uitbreiden met bijvoorbeeld een serre, terrasoverkapping of veranda.

Een buitenkeuken: lekker buiten koken en eten

Een buitenkeuken is een geweldige toevoeging aan elke luxe tuin. Het is niet alleen een mooie en praktische ruimte om buiten te koken en van maaltijden te genieten, maar het kan ook een uitstekende plek zijn om familie en vrienden te ontvangen. Rust uw buitenkeuken uit met alle apparatuur en accessoires die u nodig heeft voor het bereiden van uw favoriete maaltijden. Kies bijvoorbeeld voor een grill, smoker, fornuis en oven.

Combineer uw buitenkeuken met een eettafel. Uw buitenkeuken en terras vormen zo het kloppend hart van uw tuin, de plek waar u geniet van smakelijke maaltijden terwijl u het uitzicht op uw prachtige tuin bewondert. Nodig vrienden en familie uit voor een gezellig diner en geniet tot ver na zonsondergang van uw tuin.

Tip voor in een landelijke tuin: een pizzaoven schenkt uw tuin een stijlvol mediterraan karakter en geeft u de gelegenheid om de lekkerste pizza’s en broden te bakken.

Zorg dat uw tuin onderhoudsvriendelijk is

Om zoveel mogelijk plezier van uw luxe tuin te hebben, is het belangrijk dat die niet teveel onderhoud vergt. Het is vooral van belang de meest vervelende en tijdrovende klussen tot het minimum te beperken. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van onderhoudsarme beplanting.

Daarnaast is een kunstgras gazon een onderhoudsvriendelijk alternatief voor echt gras. Modern kunstgras is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar hoeft niet gemaaid, gesproeid of bemest te worden. Kunstgras blijft bovendien altijd mooi vol en groen, wat bijdraagt aan de luxe uitstraling van uw tuin.

Door het onderhoud aan uw tuin te minimaliseren heeft u meer tijd om optimaal van uw luxe tuin te genieten. Zelfs als u graag tuiniert is een onderhoudsvriendelijke tuin het overwegen waard. Als u de minder leuke onderhoudswerkzaamheden tot het minimum kunt beperken, houdt u immers tijd over voor de leukere uitdagingen.

Tuinontwerp

Zorg voor een doordacht tuinontwerp

Een reeks luxe tuinelementen bij elkaar vormt nog geen luxe tuin. Om alle losse onderdelen optimaal tot hun recht te laten komen, is het belangrijk dat er samenhang is tussen de verschillende elementen en dat deze elkaar versterken. Dat doet u door bijvoorbeeld in het tuinontwerp goed na te denken over waar u een bepaald onderdeel positioneert. Daarbij is het van belang om zorgvuldig rekening te houden met de inval van het zonlicht.

Daarnaast speelt de bodem een belangrijke rol bij het ontwerpen van de tuin. Als bepaalde planten het op een bepaalde plek of in een bepaalde grondsoort niet goed doen, zullen ze uw tuin nooit de stijlvolle aanblik geven die u verlangt. Om de esthetische waarde van de verschillende onderdelen optimaal te benutten is het daarnaast belangrijk om zichtlijnen te creëren. Zorg dat u de mooiste onderdelen van uw tuin kunt zien, vanaf de plekken waar u zich het vaakst bevindt.

Een luxe tuin laten ontwerpen?

Wilt u uw luxe tuin laten ontwerpen door een professionele tuinarchitect en vervolgens laten aanleggen door een team van ervaren specialisten? Neem dan contact op met Gert Kwanten. Tuinaanleg Gert Kwanten verzorgt zowel het ontwerp als de realisatie van exclusieve tuinarchitectuur. Onze eigen ontwerpers maken een op maat gemaakt ontwerp voor uw tuin. Vervolgens wordt ieder onderdeel van dat ontwerp gerealiseerd door onze eigen gespecialiseerde teams.