Klassieke tuin

Klassieke tuin

De klassieke tuin is een tijdloze en elegante tuinstijl die veel mensen aanspreekt. Een combinatie van symmetrie, natuurlijke elementen en rustgevende kleuren zorgt voor een harmonieuze en luxe uitstraling. Kenmerkend voor een klassieke tuin zijn veel groen, geometrische vormen en een evenwichtige indeling. Het is een tuin waarin elk element zorgvuldig gekozen en geplaatst wordt om samen een prachtig geheel te vormen.

Door het verzorgde en strakke karakter vergt een klassieke tuin doorgaans wel wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld een landelijke tuin. Ontzettend leuk als u van tuinieren houdt! Heeft u geen groene vingers? Dan kunnen we door middel van slimme oplossingen in het onderwerp het onderhoud beperken.

Uw klassieke tuin laten ontwerpen

Het ontwerpen van een klassieke tuin vergt de nodige kennis, vakmanschap en precisie. De schoonheid zit hem immers in de details. Voor een klassieke uitstraling is het onder andere belangrijk om een harmonieuze compositie van verschillende kleuren groen te creëren. Daarnaast is het belangrijk dat de tuin symmetrische lijnen en zichtpatronen heeft. Als tuinarchitect heeft Gert Kwanten veel ervaring met het ontwerpen van uiteenlopende tuinstijlen, waaronder klassieke tuinen. Onze ontwerpers weten als geen ander een tuin te creëren die een prachtige, klassieke uitstraling heeft, maar toch praktisch is in het gebruik.

De ontwerpfase begint altijd met een persoonlijk gesprek waarin we uw wensen en voorkeuren in kaart brengen. Daarnaast komen we graag op locatie langs om de tuin op te meten en eventueel een bodemonderzoek te doen. Op basis van die gegevens zorgen we voor een op maat gemaakt tuinontwerp met een bijpassend beplantingsplan. Zo weet u zeker dat uw tuin er niet alleen op papier, maar ook in de praktijk wonderschoon uit komt te zien.

3D-ontwerp

Voordat we overgaan tot de aanleg van de tuin, zorgen we voor een 3D-ontwerp. In realistische 3D-impressies ziet u hoe uw tuin er onder verschillende omstandigheden en in de loop der tijd uit komt te zien. U kunt de puntjes op de i zetten, waarna we een offerte uitbrengen voor de realisatie van het definitieve ontwerp.

Complete tuinaanleg

Is het tuinontwerp naar uw wens? Dan gaan we graag voor u aan de slag om uw droomtuin te realiseren. Gert Kwanten is al ruim 30 jaar werkzaam als tuinaannemer en beschikt over teams van professionals die ieder onderdeel van de tuinaanleg, van de beplanting en bestrating, tot de timmerwerken en verlichting, voor u uit kunnen voeren. Daarbij zijn we ook gespecialiseerd in de aanleg van zwembaden en wellnessvoorzieningen.

De aanleg van uw klassieke tuin wordt met de grootste zorg en aandacht uitgevoerd en we werken uitsluitend met de beste materialen. Omdat alle onderdelen van de aanleg in eigen beheer worden uitgevoerd, kunnen we snel en efficiënt werken en is de kans op misverstanden minimaal. Het resultaat? Een prachtige klassieke tuin die helemaal voldoet aan uw wensen en waar u jarenlang van kunt genieten.

Kenmerken klassieke tuin

Een klassieke tuin is te herkennen aan een aantal onderscheidende kenmerken. Belangrijke eigenschappen zijn harmonie en evenwicht. Die ontstaan door het gebruik van geometrische vormen en veel symmetrie. Vaak zijn bepaalde delen van de tuin aan elkaar gespiegeld. De vormen komen onder andere terug in de vorm van groene hagen. Deze elementen creëren samen een gevoel van rust en elegantie, wat zo kenmerkend is voor de klassieke tuin.

  • Veel groen: Een klassieke tuin bevat vaak veel groen, onder andere in de vorm van een gazon, borders en hagen. Deze elementen worden nauwkeurig geplaatst en netjes gesnoeid. De beplanting is zorgvuldig uitgekozen om een harmonieuze mix te creëren tussen bloemen, struiken en bomen. Hierbij wordt rekening gehouden met kleurcombinaties en bloeitijden, zodat de tuin het hele jaar door mooi is. De beplanting is vol en weelderig, daarmee onderscheidt een klassieke tuin zich bijvoorbeeld van een moderne tuin. Om hoogte en diepte te creëren worden vaak pergola’s en klimplanten gebruikt. Het kleurenpalet is doorgaans ingetogen, met veel gebruik van diverse tinten groen en accenten van witte en pastelkleurige bloemen. Buxus en taxus, vaak in strakke vormen gesnoeid, zijn typische planten voor deze stijl.
  • Uitgestrekte gazons: In een klassieke tuin wordt vaak gebruikgemaakt van een groot gazon. Dit geeft de tuin een open en ruimtelijk gevoel en brengt balans in het ontwerp. Belangrijk in een klassieke tuin is dat het gazon er onberispelijk uitziet. Het gras moet zorgvuldig gemaaid zijn en het gazon dient netjes afgewerkt te worden met bijvoorbeeld een mooie kantopsluiting. Heeft u zelf weinig tijd voor het onderhoud van uw tuin? Dan is kunstgras wellicht een oplossing. De moderne generatie kunstgrassen is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar heeft altijd de perfecte lengte en blijft het hele jaar door mooi groen.
  • Hagen en heesters: Hagen en heesters zijn onmisbaar in een klassieke tuin. Ze creëren structuur en zorgen voor diepte in het ontwerp. Bovendien schenken ze uw tuin privacy en beschutting, bijvoorbeeld als haag langs de erfafscheiding of als groene omlijsting van een terras. Klassieke hagen zijn vaak strak en recht, maar ronde vormen kunnen ook zorgen voor een speels effect. Hier worden in een klassieke tuin vaak traditionele haagplanten als buxus en taxus en conifeer voor gebruikt.
  • Strakke lijnen en symmetrie: Een klassieke tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en symmetrie. Rechte paden, omlijnde borders en strak gesnoeide hagen zijn typerend voor deze stijl. In tegenstelling tot bijvoorbeeld strakke tuinen wordt er ook veel gebruikgemaakt van geometrische vormen zoals cirkels, vierkanten en rechthoeken. De symmetrie komt onder andere terug door delen van de tuin aan elkaar te spiegelen.
  • Waterpartijen: Water is ook een belangrijk element in klassieke tuinen. Water is enerzijds rustgevend, maar zorgt tegelijkertijd voor beweging. Waterpartijen kunnen variëren van een kleine fontein tot een grote vijver, afhankelijk van de grootte van uw tuin. Een waterpartij geeft de tuin een rustgevende sfeer en kan dienen als centraal punt in het ontwerp. Een stijlvolle toevoeging aan een klassieke tuin is bijvoorbeeld een spiegelvijver. Vaak worden er ook beelden, vazen of andere tuindecoraties geplaatst rondom het water om extra karakter te geven aan de tuin.
  • Rustige zitplekjes: In een klassieke tuin zijn ook diverse zitplekjes te vinden. Vaak in romantische prieeltjes of onder pergola’s waar u kunt genieten van de rust en schoonheid van uw tuin. Deze zitplekjes worden omringd door beplanting en bieden beschutting tegen de zon. Hier kunt u bijvoorbeeld genieten van een kopje koffie of een goed boek.

Klassieke voortuin

Ook een voortuin kan in klassieke stijl worden aangelegd. In dit geval is er vaak sprake van een door hagen omgeven tuinpad en eventueel een oprit. De tuin wordt omzoomd door groene hagen met daartussen grasperken. Ook wordt er gebruikgemaakt van mooie bestrating, bijvoorbeeld in een klassiek patroon. Een klassieke voortuin geeft uw woning een elegante uitstraling en past perfect bij een statige gevel.

Engelse tuinen

Een variant op de klassieke tuin is de Engelse tuin. Hierin worden dezelfde kenmerken gebruikt, maar met iets meer vrijheid. De beplanting is vaak wat losser en wordt geplaatst in verschillende hoogtes. Engelse tuinen hebben soms glooiende paden of een heuvelachtig gazon. Ook worden er meer kleurrijke bloemen geplaatst in borders en wordt er gebruikgemaakt van hangende tuinen of bakken.

Cottage tuin

Een andere variant op de klassieke tuin is de cottage tuin. Ook deze stijl komt oorspronkelijk uit Engeland en kenmerkt zich door een romantische en landelijke uitstraling. In een cottage tuin wordt veel gebruikgemaakt van kleurrijke bloemen en van typische plattelands-elementen zoals klimrozen, een moestuin en een vijvertje. De sfeer is warm en gezellig en past goed bij bijvoorbeeld een oude boerderij of landhuis. Een cottage tuin houdt eigenlijk het midden tussen een landelijke tuin en een klassieke tuin.

Onderhoudsvriendelijke klassieke tuin

Veel mensen denken dat een klassieke tuin veel onderhoud vraagt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Met slimme keuzes in de beplanting en gebruik van bijvoorbeeld kunstgras of grindpaden kan de tuin relatief eenvoudig te onderhouden zijn. Zo zorgen we voor een onderhoudsvriendelijk tuin die zo min mogelijk aandacht vergt, zodat u tijd overhoudt om er optimaal van te genieten.