Schutting

Siergrassen in de tuin

Ze vormen steeds vaker een onderdeel van de fraaiste tuinarchitectuur: gracieus wuivende siergrassen. De populariteit van grassoorten in de tuin laat zich goed verklaren: siergras is ontzettend stijlvol en tegelijkertijd onderhoudsvriendelijk. Mooie grassen voegen niet alleen textuur en kleur toe aan de tuin, maar ze brengen uw tuin ook in beweging, met hun wuivende halmen en het aantrekken van vogels en vlinders. Niet voor niets maken we bij Gert Kwanten regelmatig gebruik van siergras in de tuin. Het past immers in vrijwel ieder tuinontwerp, van strak en modern tot landelijk. Of u nu een moderne strakke tuin of een weelderige cottage tuin hebt, er is altijd wel een siergras dat perfect past bij uw persoonlijke stijl en het tuinontwerp.

Ontdek de mogelijkheden van siergras en laat u inspireren.

Waarom siergrassen?

Siergrassen zijn prachtige planten die zorgen voor een natuurlijke en sfeervolle uitstraling in de tuin. Met hun elegante, bewegende pluimen geven ze de omgeving een speels karakter. Bovendien vereisen grassen weinig onderhoud, waardoor ze ideaal zijn voor drukbezette tuinliefhebbers. Veel siergrassen zijn bovendien winterhard, waardoor ze het hele jaar door groen blijven. Verder kunt u kiezen uit veel verschillende soorten, kleuren en maten, van lage exemplaren tot hoge siergrassen en prachtig bloeiende varianten. Siergras doet het bovendien goed in veel verschillende tuinen. Er zijn grassen die goed gedijen in droge tuin, terwijl andere soorten het juist goed doen in vochtige grond.

Of u nu op zoek bent naar een rustgevende achtergrond voor een bloembed of een levendige border naast een grindpad of terras, siergrassen zijn een uitstekende keuze. Met hun diversiteit aan vormen, maten en kleuren bieden ze eindeloze mogelijkheden om uw tuin te verfraaien en een unieke, natuurlijke omgeving te creëren.

De voordelen van siergras

 • Onderhoudsvriendelijk: grassen vragen weinig onderhoud.
 • Winterhard: de meeste siergrassen zijn bestand tegen de winterse kou en behouden hun vorm en kleur tijdens de winter.
 • Esthetisch aantrekkelijk: siergras voegt structuur, beweging en kleur toe aan elke tuin.
 • Flexibel: met hun verscheidenheid aan maten kunnen siergrassen worden gebruikt als bodembedekkers, maar ook als borderbeplanting of als afscheiding tussen verschillende tuindelen.
 • Combinatie met andere planten: siergras kan prachtig worden gecombineerd met bloeiende vaste planten of struiken.

Sfeervol, rustgevend en onderhoudsvriendelijk

Siergras geeft de tuin een rustgevende en sierlijke uitstraling. Door te spelen met een verscheidenheid aan soorten en hoogtes, creëert u een natuurlijk en levendig effect in de tuin. Bovendien zijn deze planten niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. Dit maakt ze ideaal voor tuinliefhebbers die geen groene vingers hebben, maar wel willen genieten van een weelderige en prachtige tuin.

Combinaties met andere planten

Grassen zijn niet alleen mooi op zichzelf, maar kunnen ook prachtig gecombineerd worden met andere planten. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van siergrassen met bloeiende vaste planten of struiken. Hierdoor ontstaat er dynamiek in de tuin. Siergras dient bijvoorbeeld uitstekend als mooie achtergrond voor andere planten en is vooral erg goed te combineren met bloeiende vaste planten die uw tuin extra kleur geven.

Siergrassen in verschillende hoogtes

Siergrassen zijn er in vele soorten en maten, wat betekent dat u ze kunt gebruiken op verschillende plekken in de tuin. Van lage bodembedekkers tot hoge pluimen die zorgen voor hoogte in de tuin. Zo kunt u siergrassen gebruiken als afscheiding tussen verschillende delen van uw tuin of als borderbeplanting. Het is ook erg mooi om verschillende grassoorten te combineren. Plaats de lagere varianten vooraan in de borders en hogere soorten achteraan om diepte in de border te creëren.

Siergras: ieder seizoen verrassend

Een groot voordeel van siergrassen is dat ze het hele jaar door voor kleur zorgen in de tuin. In de lente en zomer zijn ze vaak prachtig groen en aan het eind van de zomer krijgen veel soorten pluimen die uw tuin een speelse uitstraling geven. In de herfst veranderen ze van kleur naar warme tinten zoals rood, oranje en bruin. Er zijn veel siergrassen die ook in de winter een mooie kleur behouden.

Waarvoor is siergras geschikt?

Siergrassen zijn geschikt voor veel verschillende tuinontwerpen en -stijlen. Zo passen ze perfect in een natuurlijke tuin, maar kunnen ze ook gebruikt worden in strakke en moderne tuinen. Door te spelen met verschillende soorten siergrassen kunt u de sfeer van uw tuin aanpassen aan uw persoonlijke smaak.

 • Onderhoudsvriendelijke tuinen: Voor mensen die niet veel tijd hebben om in de tuin te werken, zijn siergrassen ideaal. Ze vergen weinig onderhoud en blijven het hele jaar door mooi. Zo kunt u toch genieten van een groene tuin zonder daar al te veel moeite voor te doen.
 • Moderne tuinen: Voor strakke en moderne tuinen zijn siergrassen ook een uitstekende keuze. Door siergras te planten in strakke en symmetrische borders, creëert u een minimalistische uitstraling terwijl uw tuin toch mooi groen blijft. Het bewegende gras vormt bovendien een mooi contrast met strakke terrastegels en tuinpaden. Siergras is bovendien uitstekend te combineren met grind en megategels.
 • Wilde tuinen: Siergrassen passen perfect in een wilde tuin. Door te kiezen voor verschillende hoogtes en soorten creëert u een gevarieerd en speels effect. Kies bijvoorbeeld voor mooie rietsoorten in combinatie met een levendige waterpartij. Daarnaast vormen siergrassen ook een perfecte basis voor een vlindertuin, omdat ze de ideale voedingsbron zijn voor vlinders.

Welke siergrassen in de tuin?

Er zijn tal van siergrassen die geschikt zijn voor in de tuin. Bij het ontwerpen van de tuin is het belangrijk om rekening te houden met de lengte, maar ook met de bloeiperiode van de grassen. Vaak is het verstandig om vroeg bloeiende grassen vooraan in de border te plaatsen, gevolgd door enkele middelhoge zomerbloeiende vaste planten en tot slot de laat bloeiende grassen achteraan.

 • Groenblijvende siergrassen: Om de tuin een mooie groene basis te geven is het belangrijk om te kiezen voor enkele wintergroene siergrassen zoals:
  • Miscanthus: een zeer veelzijdig en winterhard siergras met lange, dunne bladeren en pluimen in verschillende kleuren
  • Carex: deze compacte grassoort is geschikt als bodembedekker en is verkrijgbaar in verschillende varianten met blauwgroene, bruine of bonte bladeren.
 • Laagblijvende grassoorten: ls bodembedekker kunt u gebruikmaken van kleinere soorten:
  • Festuca: een compacte en wintergroene grassoort met blauwgrijze bladeren die ideaal is als bodembedekker.
  • Hakonechloa: dit laagblijvende siergras heeft mooie groene bladeren en vormt een dicht tapijt waardoor het ook geschikt is als bodembedekker.
 • Bloeiende siergrassen: Om kleur toe te voegen aan het tuindesign, kunt u gebruikmaken van bloeiende siergrassen. Mooie bloeiende exemplaren zijn bijvoorbeeld:
   • Pampasgras: een grote grassoort met enorme roze, paarse of witte pluimen, die prachtig staan in combinatie met andere planten.
   • Sesleria: Deze compacte siergrassoort heeft mooie blauwgroene bladeren en bloeit met kleine bruine pluimpjes in de zomer.

Siergras onderhouden

Hoewel siergrassen onderhoudsvriendelijk zijn, is het toch belangrijk om ze af en toe te snoeien. U snoeit de meeste siergrassen in het voorjaar, het liefst in maart of april, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder hierbij de dode en beschadigde bladeren en snoei de plant terug tot 30 cm boven de grond. Zo kan het siergras weer mooi uitgroeien en blijft het gezond.

Voorbeelden tuinen met siergrassen

Bij de volgende projecten hebben we dankbaar gebruikgemaakt van siergras in het ontwerp.

Een tuin met siergrassen laten ontwerpen door Gert Kwanten

Wilt u ook graag siergrassen in uw tuin? Het team van tuinaannemer Gert Kwanten staat voor u klaar om een prachtig ontwerp te maken. Met onze expertise en ervaring zorgen wij ervoor dat uw tuin een echte eyecatcher wordt. We maken een op maat gemaakt tuinontwerp met beplantingsplan, zetten dit om in een 3D-ontwerp en kunnen de tuin na uw goedkeuring volledig in eigen beheer voor u aanleggen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Offerte aanvragen