EEN GROTE TUIN INRICHTEN

Een grote tuin biedt een zee van ruimte die u op allerlei manieren kunt benutten. Toch weten veel mensen zich geen raad met al die ruimte. Hoe moeten zij het oppervlak invullen? Zonder dat dit ontzettend veel tijd en energie aan onderhoud kost? En de tuin saai of juist rommelig oogt?

In dit artikel geven we handige tips voor het inrichten van een grote tuin. Aan de hand van deze tips kunt u uw tuin naar uw persoonlijke smaak en stijl inrichten. Schakelt u liever een tuinarchitect in voor het ontwerpen van uw grote tuin? Neem dan contact met ons op.

Grote tuin

GROTE TUIN?

Vaak vindt u grote tuinen in kleinere dorpen in een landelijk omgeving waar nog veel ruimte is. Ook in nieuwbouwwijken met grote woningen zijn de tuinen soms wat ruimer. Bij Gert Kwanten zijn we  gespecialiseerd in het inrichten en aanleggen van villatuinen en grote landelijke tuinen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Heeft u juist een kleine tuin of een stadstuin? Ook dan staan onze tuinontwerpers voor u klaar.

Waarmee rekening houden bij indelen van grote tuin

Bij het inrichten van een grote tuin is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo dient u goed te kijken naar de bodemstructuur en de hoeveelheid zonlicht en de beplanting daarop afstemmen.

Daarnaast is het belangrijk om goed rekening te houden met het onderhoud dat uw tuin vergt. Een grote tuin kost al snel vele uren aan intensieve onderhoudswerken. Dat kunt u voorkomen door een onderhoudsvriendelijke tuin aan te laten leggen.

10 tips voor het inrichten van een grote tuin

Mooie bomen geven uw tuin de nodige structuur en volume. Hiermee zorgt u ervoor dat uw tuin een prachtige groene uitstraling krijgt, zonder dat zij rommelig oogt. Bovendien kunt u met bomen fijne schaduwplekjes creëren. Dit is in grote tuinen extra belangrijk omdat die relatief weinig schaduw hebben van de woning en omringende bebouwing.

Houd er rekening mee dat jonge bomen flink kunnen groeien, waardoor zij het karakter van uw tuin veranderen. Onderzoek vooraf dus goed hoe hoog en breed de bomen worden en hoe de wortels groeien. Bij Gert Kwanten maken we altijd een 3D tuinontwerp. Aan de hand hiervan kunnen we u laten zien hoe de beplanting zich in de loop der jaren zal ontwikkelen.

Wat extra ruimte geeft de mogelijkheid een zwembad in uw tuin te plaatsen. Hierin kunt u op ieder gewenst moment een heerlijk verfrissende duik nemen. Een zwembad biedt eindeloos plezier voor jonge kinderen, vormt de basis van een mooie loungetuin en biedt u de gelegenheid om op een verantwoorde manier te sporten in uw tuin.

Ook esthetisch gezien heeft een zwembad een ongekende meerwaarde. Het rustig kabbelende water geeft uw tuin een prachtige aanblik. Bij Gert Kwanten kunnen we een prachtig zwembad op maat ontwerpen voor uw tuin. Onze eigen specialisten kunnen dit zwembad vervolgens voor u bouwen en installeren.

Het leuke aan een grote tuin is dat u op verschillende plekken terrassen en andere zitgelegenheden aan kunt leggen. Zo kunt u op verschillende plekken van uw tuin ontspannen en ziet u uw tuin telkens vanuit een ander perspectief. Verbind de zitjes onderling met tuinpaden.

Maak bijvoorbeeld een terras tegen het huis en achter in de tuin. De verschillende zitgelegenheden kunt u omringen door beplanting. Geef de tuin een extra speels karakter door hierin leuke doorkijkjes te creëren.

Een poolhouse of een tuinkamer is de perfecte manier om uw grote tuin iets extra’s te geven. Een poolhouse is de ideale plek om heerlijk te ontspannen na het zwemmen, maar u kunt het ook gebruiken om op warme zomeravonden van uw tuin te genieten, gezellige diners te organiseren of ’s ochtends te ontbijten in de tuin. Maak uw poolhouse nog luxer met een bar of buitenkeuken.

Als u geen zwembad heeft, dan is een sfeervolle tuinkamer een gezellige oplossing in uw tuin. Ook hieronder kunt u beschut genieten van uw tuin. Een tuinkamer of poolhouse vormt een stijlvolle afwisseling met al het groen.

Waterpartijen zijn een prachtige manier om uw grote tuin helemaal af te maken. Of u nu kiest voor een fontein, een vijver of een zwemvijver, een waterpartij geeft uw tuin een prachtige luxueuze uitstraling. De lucht die weerspiegelt in het water heeft een heerlijk rustgevende werking. Bovendien trekt een waterpartij allerlei soorten leven aan in uw tuin. Geniet het hele jaar door van fluitende vogeltjes en vlinders in uw tuin.

Het is altijd verstandig om een beplantingsplan te maken, maar dit is nog belangrijker als u een grote tuin heeft. Zo voorkomt u dat u planten kiest die niet geschikt zijn voor uw tuin of ze plaatst op een locatie waar zij slecht zullen gedijen. Om een beplantingsplan te maken, is het cruciaal om uw tuin goed te analyseren. Wat zijn de bodemomstandigheden? Hoeveel zon en schaduw heeft uw tuin?

Bepaal vervolgens welke bomen, struiken, bloemen en grassen goed samengaan en passen bij deze omstandigheden. Vergeet niet om rekening te houden met vorm, texturen, kleuren en formaten om uw tuin levendiger te maken.

Bij Gert Kwanten kunnen we aan de hand van opmetingen en een bodemanalyse een op maat gemaakt beplantingsplan voor u opstellen.

Een mooi, ruim gazon vormt een prachtige basis van een grote tuin. Kies voor rechte lijnen en hoeken in een strakke tuin en een meer sierlijke vorm in een landelijke tuin. Maai het gras iets korter voor een strakke moderne uitstraling of geef het juist een ongerept karakter door het gras wat langer te laten groeien.

Houd er wel rekening mee dat een groot gazon redelijk veel onderhoud vergt. Daarom kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor kunstgras in de tuin. Bij Gert Kwanten maken we gebruik van Royal Grass, topkwaliteit kunstgras dat zo natuurlijk oogt dat het nauwelijks van echt te onderscheiden is.

In een grote tuin heeft u de ruimte om een indeling met verschillende gedeelten te maken. Kies bijvoorbeeld voor meerdere terrassen, een uitgestrekt gazon en waterpartijen die afgescheiden worden door beplanting. Verbindt deze secties door middel van tuinpaden en doorkijkjes.

Door gebruik te maken van meerdere niveaus in uw tuin geeft u uw tuin een extra dimensie. Bij het creëren van niveaus kunt u bijvoorbeeld denken aan het aanleggen van heuvels, maar ook aan het creëren van een verhoogd terras of een veranda of beplanting op verschillende hoogtes zoals bomen, leibomen of een verticale tuin. Op deze manier houdt u uw tuin levendig.

In een grote tuin heeft u de kans om elementen te gebruiken die in een kleine tuin niet geschikt zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een insectenhotel of bijenhotel in uw tuin? Hiermee trekt u bijvoorbeeld prachtige vlinders of wilde bijen aan. Een insecten- of bijenhotel vergroot de biodiversiteit in uw tuin en helpt met het bestuiven van bloemen en planten, waardoor deze het beter zullen doen. Een insecten- of bijenhotel is bovendien ontzettend educatief voor de kinderen.

Een grote tuin indelen

Een probleem bij veel grote tuinen is dat ze al snel ongezellig ogen. Dit komt onder andere doordat veel mensen te veel bestrating gebruiken (om minder onderhoud te hebben). Gebruik voor een levendige tuin nooit meer dan 40 procent bestrating. Daarnaast kunt u de tuin extra gezellig maken door het gebruik van verlichting, een terrasoverkapping en een mooie vijver.

Grote tuin

Hoe maakt u een grote tuin onderhoudsvriendelijk?

Bij het ontwerpen van een grote tuin is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud. Een groot gazon en veel beplanting kunnen immers voor veel extra onderhoudswerkzaamheden zorgen. Hoe zorgt u dat een grote tuin weinig onderhoud vergt?

Door een deel van de ruimte te gebruiken voor een zwembad heeft u bijvoorbeeld al veel minder onderhoud. Daarnaast kunt u kiezen voor beplanting die minder snel groeit, laag blijft en minder gesnoeid hoeft te worden. Daarnaast is kunstgras een ideale oplossing voor een mooi groen gazon, waar u vrijwel geen omkijken naar heeft.

Grote tuin laten ontwerpen

Wilt u een unieke grote tuin? Onze tuinontwerpers kunnen u helpen uw droomtuin te verwezenlijken! Met hun creativiteit en ervaring weten zij uw wensen samen te brengen in een prachtig tuinontwerp dat helemaal bij u past.

Onze tuinontwerpers maken graag een 3D-impressie van het ontwerp zodat u vooraf kunt zien hoe uw tuin eruit komt te zien. Maak alvast een virtuele wandeling door uw tuin en krijg een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is!

Grote tuin inrichten

Grote tuin laten aanleggen

Bij tuinarchitect Gert Kwanten kunt u terecht voor alle onderdelen van tuinaanleg! Onze verschillende teams hebben de deskundigheid om al uw tuinwensen waar te maken. Van beplanting en bestrating tot timmerwerken en elektriciteit – er is geen taak te groot of te klein voor Gert Kwanten.