OVERDEKT TERRAS

Een overdekt terras is een geweldige manier om van het buitenleven te genieten in het onvoorspelbare Belgische klimaat. Door uw terras te overdekken, verlengt u de periode dat u gebruik kunt maken van uw tuin. Met sommige oplossingen kunt u zelfs het hele jaar door van uw tuin genieten.

Zit nooit meer in de regen en bescherm uzelf tegen de zon. Of u nu een plek wilt creëren om lekker buiten te eten, uw loungetuin compleet wilt maken of de leefruimte van uw woning wilt vergroten, Gert Kwanten heeft de ideale oplossing voor u in huis.

Overdekt terras

UW TERRAS OVERDEKKEN?

Een overdekt terras is de perfecte plek om te ontspannen in uw tuin. Gert Kwanten ontwerpt en realiseert voor u de ideale constructie. Daarbij houden we uitgebreid rekening met het tuinontwerp, de stijl van uw woning en hoe u de tuin wilt gebruiken. We ontwerpen baanbrekende tuinarchitectuur en kunnen die tuinen vervolgens geheel in eigen beheer aanleggen. Daarnaast is het ook mogelijk om een bestaand terras te overdekken.

Waarom een overdekt terras?

Een overdekt terras heeft een aantal voor de hand liggende voordelen. Zo zit u uit de regen en heeft u beschutting tegen de zon. Maar dat is niet alles, er zijn verschillende voordelen waar u misschien niet direct aan denkt.

Een dak boven uw terras voelt bijvoorbeeld gezelliger en warmer aan dan een niet overdekt terras. Daarom zult u met een overdekt terras vaker ’s avonds buiten zitten. Ook is het prettiger om buiten te eten met een overdekt terras. Een veranda of serre dient bovendien als de schakel tussen woning en tuin. Daarnaast wordt uw huis meer waard, helemaal als de overkapping zorgt voor extra gebruiksruimte, zoals met een serre of tuinkamer.

De belangrijkste voordelen van een overdekt terras:

 • Beschutting tegen zon
 • Droge plek als het regent
 • Buiten dineren
 • Langer buiten zitten
 • Overgang tuin naar woning
 • Waardestijging woning

Overdekt terras aan woning

Een overdekt terras aan uw woning vormt de perfecte overgang tussen huis en tuin. Het voordeel van een overdekt terras aan uw woning is dat u vanuit uw huiskamer of keuken op het terras kunt gaan zitten, zonder dat u eerst door de tuin hoeft te lopen. Wel zo fijn als het regent! Daarnaast fungeert een volledig afgesloten terras als een extra zitruimte in uw woning. Zodoende vergroot u als het ware het bruikbaar oppervlak van uw woning.

U kunt ook een overdekt terras in de tuin aanleggen op een andere plek in de tuin. Vooral als u een grote tuin heeft, is dit een geschikte oplossing. Zo kunt u vanuit een ander perspectief genieten van uw tuin. Als u een zwembad in de tuin heeft, is het bijvoorbeeld leuk om een poolhouse met overdekt terras in de buurt te hebben, waar u lekker kunt ontspannen na het zwemmen.

Welk soort overdekt terras?

Als u uw terras wilt overdekken, heeft u verschillende mogelijkheden. Wilt u een vrijstaande constructie of een overkapping aan de woning? Een open of volledig afgesloten terras? En als u voor wanden kiest, wilt u die dan kunnen openen? Hieronder bespreken we verschillende soorten tuinconstructies en waar zij geschikt voor zijn.

De meeste eenvoudige vorm van een overdekt terras is een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping heeft in principe geen wanden en is dus aan alle kanten open, behalve als de overkapping aan de woning geschakeld is.

Met een terrasoverkapping heeft u een speciale schaduwrijke plek waar u van de tuin kunt genieten, of het nu regent of zonnig is. Bij Gert Kwanten ontwerpen en bouwen we met veel aandacht voor detail de mooiste terrasoverkappingen. Daarbij onderzoeken we zorgvuldig wat de beste locatie is voor het terras en voor de aanleg maken we gebruik van de beste materialen.

Als u een terrasoverkapping aan uw woning wilt, dan is een veranda een geschikte optie. Een veranda heeft traditioneel een verhoogd dek en vaak ook een hekwerk. De voor- en zijkanten zijn verder wel open. Hierdoor vormt het bij uitstek een mooie overgang tussen huis en tuin.

Door het verhoogde terras heeft u een mooi uitzicht op uw tuin en heeft u bovendien minder inkijk in uw woning. Een veranda is een gezellige buitenruimte waar u vooral in de lente en zomer veelvuldig gebruik van zult maken..

Wilt u onder alle weersomstandigheden van de tuin kunnen genieten? Een tuinkamer is een semi-buitenruimte die volledig is afgesloten met (glazen) wanden. Het is een geweldige oplossing voor tuinliefhebbers die ook als het kouder is optimaal willen genieten van het uitzicht op hun groene oase.

Tuinkamers worden soms tegen de woning gebouwd en fungeren zodoende als een stukje extra overdekte leefruimte. Toch zijn ze technisch gezien onderdeel van de tuin, omdat ze tegen de buitenmuur van het huis gebouwd worden. Een tuinkamer kan ook losstaand in de tuin gebouwd worden. Zo heeft u een gezellig tuinhuisje waar u zich op ieder gewenst moment in terug kunt trekken om in alle rust te genieten van de natuur.

Het belangrijkste onderscheid tussen een tuinkamer en een serre is dat een serre een glazen dak heeft. Dit zorgt voor een schitterende lichtinval. Hierdoor heeft u nog meer het gevoel lekker in de tuin te zitten, zonder bloot te worden gesteld aan de elementen. Woonserres kunnen zowel los in de tuin als vast aan de woning worden gebouwd.

Met een goed geïsoleerde serre is het ook mogelijk om de gevel van de woning te doorbreken. Op die manier wordt de serre een integraal onderdeel van de woning, wat zorgt voor extra leefruimte. Met het juiste glas is een serre uitermate geschikt om ’s winters de warmte binnen te houden.

Een prachtige tuin met zwembad kan eigenlijk niet zonder poolhouse. Een poolhouse is de perfecte plek om na het zwemmen af te douchen, om te kleden en vervolgens heerlijk te ontspannen. Een poolhouse is bovendien de ideale locatie om de technische onderdelen van het zwembad in weg te werken.

Poolhouses zijn er in veel verschillende stijlen en ontwerpen. Kies bijvoorbeeld voor een poolhouse met een open of gesloten terras, kleedruimtes, douchegelegenheden, bar, buitenkeuken, sauna of jacuzzi. Gert Kwanten ontwerpt de mooiste tuinen met zwembad, verzorgt zwembadaanleg en kan het geheel direct verrijken met een bijpassend poolhouse.

Tuinstijlen

Voor iedere tuinstijl is er een geschikte overdekking van uw terras te bedenken. Hout en dakpannen passen bijvoorbeeld erg goed in een landelijke tuin, terwijl materialen als kunststof en beton het bij uitstek goed doen in strakke tuinen met een moderne uitstraling.

Door uw tuin op een slimme manier vorm te geven, te kiezen voor de juiste materialen en beplanting geven we uw tuin de gewenste aanblik. Gert Kwanten ontwerpt als tuinarchitect onder andere de volgende soorten tuinen:

Overdekt terras inrichten

Materiaalkeuze

Voor uw terrasoverkapping heeft u de keuze uit verschillende soorten materialen. Bij Gert Kwanten bouwen we onder andere constructies van de meest duurzame houtsoorten, maar we maken ook gebruik van materialen als kunststof, beton en aluminium. We zijn gespecialiseerd in de realisatie van onderhoudsvriendelijke tuinen en bij de materiaalkeuze houden we altijd zorgvuldig rekening met het onderhoud dat vereist is.

Een overdekt terras inrichten

Bij Gert Kwanten kunnen we uw volledige tuin inrichten, inclusief beplanting, gazon, bestrating, timmerwerken en accessoires. Een overdekt terras is bij uitstek de plek om uw tuin te verrijken met wellness en andere accessoires. Plaats bijvoorbeeld een jacuzzi onder de overkapping, breidt uw poolhouse uit met een sauna of laat een fraaie buitenkeuken installeren. Het zijn deze uitbreidingen die uw tuin haar prachtige exclusieve karakter geven.

Gert Kwanten is gespecialiseerd in de aanleg van wellnessvoorzieningen en andere accessoires. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoeveel kost een overdekt terras?

De prijs voor een overdekt terras loopt erg uiteen en is onder andere afhankelijk van de vorm, het gekozen materiaal en het formaat. Een eenvoudige terrasoverkapping is natuurlijk minder duur dan een compleet poolhouse met binnen- en buitenruimte. Daarnaast zijn de prijzen van serres afhankelijk van de glaskeuze.

Wilt u een betrouwbare indicatie voor de prijs van een overdekt terras? Neem dan contact met ons op om uw wensen te bespreken. Aan de hand van uw input stellen we een vrijblijvende, op maat gemaakte offerte voor u op.

Heb ik een vergunning nodig?

Of u een vergunning nodig heeft voor uw poolhouse hangt onder andere af van of u kiest voor een aan uw woning geschakelde overkapping of een losse constructie. Daarnaast is het van belang of u al andere bebouwing in uw tuin of aan uw woning heeft.

Overdekt terras aan woning

Een overkapping aan de woning wordt gezien als de aanbouw van een vast bijgebouw. Hiervoor heeft u in principe een vergunning nodig, maar in veel gevallen geldt er een vergunningsvrijstelling. Als u in aanmerking komt voor de vrijstelling vervalt de vergunningsplicht voor een meldingsplicht.

U heeft geen vergunning nodig als u:

 • Niet meer dan 40 vierkante meter aan vaste bijgebouwen heeft. Reeds bestaande bijgebouwen zoals veranda’s en bijkeukens moeten hierbij meegeteld worden. Losstaande bijgebouwen worden hiervoor niet meegerekend.
 • Het bijgebouw aan de woning bouwt (niet losstaand).
 • Het aantal woongelegenheden niet verandert.
 • Het bijgebouw in de zijtuin minimaal 3 meter van de perceelsgrens bouwt.
 • De constructie in de achtertuin minimaal 2 meter van de perceelsgrens of tegen een aanpalend gebouw bouwt. In dit laatste geval mag het bijgebouw tot op de perceelsgrens rijken, mits de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. Het bijgebouw mag de diepte van het aanpalende gebouw niet overschrijden.

Los overdekt terras

Is de overdekking van het terras niet aan de woning gebouwd, maar los in de tuin, zoals met een poolhouse meestal het geval is? Dan is er sprake van een losstaand bijgebouw. Ook hiervoor geldt in veel gevallen een vergunningsvrijstelling. U bent vrijgesteld van de vergunningplicht als:

 • U bij elkaar opgeteld niet meer dan 40 vierkante meter aan losstaande bijgebouwen in uw tuin heeft.
 • Er geen mensen in wonen. Voor een bewoond bijgebouw is altijd een vergunning nodig.
 • De constructie gebruikt wordt voor zaken die te maken hebben met tuinonderhoud, ontspanning of opslag.
 • De constructie niet hoger is dan 3,5 meter
 • De bebouwing zich binnen 30 meter van de woning bevindt.
 • In de achtertuin niet dichter dan 1 meter van de perceelgrens staat.
 • In de zijtuin niet dichter dan 3 meter van de perceelgrens staat.
 • Het bijgebouw niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied staat.

Uw gemeente kan altijd extra voorwaarden opleggen. Daarom is het belangrijk om altijd te informeren naar de regels die gelden in uw gemeente.